Το Κίεβο απειλεί 6-ρωσικά λιμάνια-Η Μόσχα υπόσχεται τιμωρία για το τάνκερ

2674

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μαύρη θάλασσα. Έξι λιμάνια της Ρωσίας στη θάλασσα αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκονται σε «μία περιοχή πολεμικού κινδύνου», προειδοποίησε σήμερα η υπηρεσία της Ουκρανίας για τη ναυτιλία και τις υδρογραφικές υπηρεσίες.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε σε ανακοίνωση της, που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική της σελίδα και επικαλείται το Reuters, η προειδοποίηση αφορά τα λιμάνια της Ανάπα, του Νοβοροσίσκ, του Γκελεντζίκ, του Τουάπσε, του Σότσι και του Ταμάν της Ρωσίας.

Την προηγούμενη απειλή της Ρωσίας ότι θα τιμωρήσει την Ουκρανία, επειδή έπληξε εμπορικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Κερτς, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αυτή «τρομοκρατική ενέργεια», που θα μπορούσε να προκαλέσει μια «ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή», ακολούθησε ρωσικό χτύπημα με πυραύλους κατά της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Motor Sich.

Το πλήγμα στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο

Και οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει πιο πριν ότι ένα ουκρανικό, μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, φορτωμένο με εκρηκτικά, έπληξε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, κοντά στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Αυτή ήταν η δεύτερη τέτοια επίθεση μέσα σε 24 ώρες.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει. «Το καθεστώς του Κιέβου, χωρίς να καταδικάζεται από τις Δυτικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς, εφαρμόζει ενεργά νέες τρομοκρατικές μεθόδους, αυτή τη φορά στα νερά της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες ενέργειες, που δεν θα μείνουν αναπάντητες και οι δράστες τους αναπόφευκτα θα τιμωρηθούν» ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια, σε απάντηση για την επιθέσεις του Κιέβου σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ απείλησε την Ουκρανία με «οικολογική καταστροφή».

Το οργισμένο μήνυμα του Μεντβέντεφ

«Οι αλήτες και τα τέρατα καταλαβαίνουν μόνο από ωμότητα και βία. Προφανώς, τα πλήγματα στην Οδησσό, το Ιζμαΐλ και άλλα μέρη δεν ήταν αρκετά για αυτούς», έγραψε σε μια ανάρτησή του ο Μεντβέντεφ, που είναι αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας (με πρόεδρο τον Βλαντίμιρ Πούτιν).

«Αν οι αλήτες του Κιέβου θέλουν να προκαλέσουν οικολογική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρέπει να πάθουν μία στα εδάφη τους που σύντομα θα περάσουν στην Πολωνία και θα βρομούν επί αιώνες έπειτα από αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν είναι σαφές σε τι είδους οικολογική καταστροφή αναφερόταν ο Μεντβέντεφ. Κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι πάντως ισχυρίζονται, χωρίς να παρέχουν αποδείξεις, ότι «κάποια στιγμή» θα αναπτυχθούν πολωνικά στρατεύματα στη δυτική Ουκρανία, ενώ η Ρωσία θα κρατήσει και θα επεκτείνει τα εδάφη που έχει προσαρτήσει μονομερώς στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας