Το ιταλικό αντιτορπιλικό Mimbelli στο Οικόπεδο-6 κυπριακής ΑΟΖ-Για προστασία ή βιτρίνα

652
Το ιταλικό αντιτορπιλικό Mimbelli

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το πλοίο-γεωτρύπανο της ΕΝΙ, στο οικόπεδο 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, πλέει το ιταλικό πλοίο Mimbelli «Για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ιταλικό Ναυτικό.

Πρόκειται για το ιταλικό αντιτορπιλικό Francesco Mimbelli (D 561) που είναι και το δεύτερο πλοίο της κλάσης Durand de la Penne.

Σε σχετική ανάρτηση στο twitter, σημειώνεται ότι το πλοίο συμμετείχε στην επιχείρηση «Ασφαλής Μεσόγειος» για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, κοντά στο γεωτρύπανο Tungsten Explorer της ENI, το οποίο πρόσφατα ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο Cronos-1, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της γεώτρησης στο Cronos-1, εντός του τεμαχίου 6 της ΑΟΖ, με την ποσότητα φυσικού αερίου στον ταμιευτήρα που ανακαλύφθηκε να υπολογίζεται σε 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Είχε επίσης ανακοινωθεί ότι το Tungsten Explorer έχει μεταβεί στον στόχο “Zeus-1”, για νέα ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6.

Σύμφωνα με παλαιότερες αναρτήσεις του ιταλικού Ναυτικού, το πλοίο Mimbelli είχε σταθμεύσει πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη, από όπου απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα.

Ερώτημα παραμένει αν αυτή την φορά οι Ιταλοί θα κρατήσουν χαρακτήρα κάτι που δεν είχαν κάνει το 2018 απέναντι στους Τούρκους όταν και πάλι είχαν στείλει πολεμικό πλοίο για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της ENI και στο τέλος αποχώρησαν.

Για να θυμηθούμε τι είχε συμβεί, τότε τρία πολεμικά πλοία είχαν παρενοχλήσει πολλές φορές το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, το οποίο βρισκόταν καθοδόν για τον στόχο “Σουπιά” όπου ήταν προγραμματισμένο να διενεργήσει την επόμενη ερευνητική γεώτρηση, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τότε οι Ιταλοί είχαν αποστείλει την φρεγάτα Zeffiro (F 577) για να εμποδίσει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες από τους Τούρκους. Eν τέλει αποχώρησε μαζί με το SAIPEM 2000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας