Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να έχει τα μαύρα του τα χάλια

898
να έχει τα μαύρα του τα χάλια

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως μια χώρα με σοβαρό πρόβλημα χρέους, με PSI+ που μείωσε το χρέος κατά 105 δισεκ. μόνο προσωρινά φθάσαμε να έχουμε ξανά δημόσιο χρέος κοντά στα 400 δισ.

Το 2012 την εποχή της χρεοκοπίας, του PSI+, της καταστροφής των τραπεζών και της σκληρής λιτότητας, οι βασικοί αριθμοδείκτες της ελληνικής οικονομίας με επίκεντρο ελλείμματα και χρέος είχαν τα μαύρα τους τα χάλια…
Ακριβώς λοιπόν 10 χρόνια μετά την ελληνική χρεοκοπία του 2012 όπου η χώρα σύρθηκε και διασύρθηκε από αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές σπατάλης και κατανάλωσης με δανειακά… φθάσαμε στο 2022 και η κατάσταση παραμένει χειρότερη, ούτε καν βελτιωμένη…
Το ελληνικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos έφθασε στα 394,5 δισεκ. που είναι η χειρότερη επίδοση στην ιστορία του ελληνικού χρέους και έτσι δικαιολογείται γιατί το 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 3,70% παρ΄ ότι από τα 82 δισεκ. ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία τα 35 δισεκ. τα έχει αγοράσει η ΕΚΤ…

Σε ιστορικό υψηλό στα 394,54 δισεκ. το ελληνικό δημόσιο χρέος

Κανείς πολιτικός και κανένας πολίτης δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα που το συνολικό χρέος της κεντρικής διοίκησης βρίσκεται κοντά στα 400 δισεκ.
Τα κρατικά ομόλογα ανέρχονται σε 82 δισεκ.
Τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου 11,8 δισεκ.
Τα δάνεια των Μηχανισμών Στήριξης 242 δισεκ.
Τα repos ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός ανέρχεται στα 40,6 δισεκ.
Τα συνολικά εγγυημένα δάνεια ανέρχονται σε 28,6 δισεκ. εκ των οποίων τα 18,46 δισεκ. αφορούν τις τράπεζες από το πρόγραμμα Ηρακλής…

Εάν δεχθούμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2022 περί το 2,7% με 2,8% αυτό σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί στα 187 δισεκ. περίπου έναντι 394,5 δισεκ. κρατικού χρέους διαμορφώνοντας την σχέση χρέους προς ΑΕΠ = 211%.
Η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια 3 μνημονίων, απίστευτης λιτότητας, καταστροφής των τραπεζών και της μεσαίας αστικής τάξης… συνεχίζει να παρουσιάζει τα μαύρα της τα χάλια.
Την ίδια στιγμή δαπάνησε 44 δισεκ. σε αθρόες παροχές λόγω της πανδημίας, κεφάλαια που πολλά εξ αυτών κατέληξαν σε επιτήδειους.

Η Ελληνική οικονομία έχει τα μαύρα της τα χάλια και αυτό αντικατοπτρίζεται στην μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού που από 0,54% στο 10ετές ομόλογο έφθασε στο 3,70% με προοπτική 4,5% με 5%.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως μια χώρα με σοβαρό πρόβλημα χρέους, με PSI+ που μείωσε το χρέος κατά 105 δισεκ. μόνο προσωρινά φθάσαμε να έχουμε ξανά δημόσιο χρέος κοντά στα 400 δισεκ.
Αυτός ο τόπος δεν διασώζεται με τίποτα.
xreos_bn_3_Iouniou.png

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας