Times: “Το ηθικό των Ουκρανών είναι καταρρακωμένο από τις συνεχείς ήττες”

1024

Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν αποδιοργανωθεί και έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες

H δυσμενής θέση του Oυκρανών στα πεδία των μαχών στο Ντόνμπας δεν μπορεί πλέον να αποκρυφτεί ούτε καν από τα δυτικά ΜΜΕ με του βρετανικούς Times να παραδέχονται πως το ηθικό του ουκρανικού Στρατού έχει καταρρακωθεί από τις συνεχείς ήττες.

Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στα δυτικά κέντρα εξουσίας είναι πως οι Ουκρανοί χάνουν τον πόλεμο και μαζί τους ΗΠΑ και ΕΕ και δεν μπορεί πλέον να διαστρεβλωθεί-ωραιοποιηθεί η κατάσταση.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες καθώς όχι μόνο χάνει εδάφη αλλά σκοτώνονται 60 έως 100 στρατιώτες την ημέρα ενώ μετρά και 3.500 τραυματίες την εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

Βέβαια αυτό σημαίνει πως οι απώλειες των 3.600 Ουκρανών που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα.

Φυσικά αποκαλύπτεται ότι δεν υπήρξαν ποτέ ουκρανικές «νίκες» γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο καθώς τουλάχιστον το 1/5 της Ουκρανίας βρίσκεται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο ενώ είναι σαφές ότι οι Ρώσοι αναδιατάξαν τις δυνάμεις τους πολλές φορές μέχρι να καταφέρουν τον σκοπό τους που ήταν η αποκοπή ενισχύσεων στις ουκρανικές δυνάμεις του Ντόνμπας και η περικύκλωσή τους ώστε να υποστεί το Κίεβο μία διαγραφόμενη στρατηγική ήττα που πιθανότατα θα στοιχίσει εν συνεχεία και το Χάρκοβο με την Οδησσό.

Σε ότι αφορά το Severodonetsk, έχει καταληφθεί σε ποσοστό 90% και οι ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται εγκλωβισμένες εντός της πόλης δεν διαθέτουν την δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, έχει δείξει σημάδια αποδιοργάνωσης και σταδιακά έχει εγκαταλείψει θέσεις στα ανατολικά.

Όπως αναφέρουν οι Times ο ουκρανικός Στρατός έχει… κατάθλιψη και δεν μπορεί να διαχειριστεί τις εκατόμβες νεκρών.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως οι Ρώσοι έχουν ελαχιστοποιήσει τις δικές τους απώλειες που σημαίνει ότι έμαθαν γρήγορα από τα δικά τους λάθη και δεν τα επαναλαμβάνουν.

Για να καλύψει τα κενά στην πρώτη γραμμή, η Ουκρανία έχει αναπτύξει εθελοντές σε έναν κλάδο του στρατού που ονομάζεται Δύναμη Εδαφικής Άμυνας.

Εθελοντές που είχαν εγγραφεί για να υπερασπιστούν τις γενέτειρές τους, βρίσκονται τώρα ανεπτυγμένοι στο μέτωπο.

Μερικές φορές εκπαιδεύονται μόνο αφού φτάσουν γιατί εκεί βρίσκονται τα διαθέσιμα όπλα.

Έχουν εμφανιστεί σημάδια καταρράκωσης ηθικού.

Σε μία μονάδα του ουκρανικού στρατού ξέσπασαν διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.
Σε συνεντεύξεις τους, οι στρατιώτες είπαν ότι το πυροβολικό τους μερικές φορές αναγκάζεται να σιγήσει λόγω έλλειψης πυρομαχικών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η κατάσταση του ουκρανικού στρατού ήταν πιο δύσκολο να εκτιμηθεί από τις πηγές που ήταν διαθέσιμες στο κοινό από την αντίστοιχη του ρωσικού.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Δύση έχει επιβάλει σιωπή στα ρωσικά ΜΜΕ, οπότε η υποτιθέμενη πληροφόρηση είναι μονομερής και συνήθως «ράβεται και ξηλώνεται» μέσα στα γραφεία της CIA στο Κίεβο όπου αποφασίζεται τι θα ακουστεί και τι όχι και κυρίως πως θα μεταδοθεί.

Μέχρι τώρα οι Ουκρανοί παρουσιάζονταν και από τα ελληνικά ΜΜΕ ως «superman» και οι Ρώσοι ως «γκαφατζίηδες» και κακοεκπαιδευμένοι στρατιώτες.

Φυσικά τίποτε από αυτά δεν ίσχυε αλλά περισσότερο εξυπηρετούσαν τις αυταπάτες των Δυτικών που θέλουν να νομίζουν πως έχουν την υπεροχή γενικώς.

Στην αρχή του πολέμου, περίπου 30.000 Ουκρανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Donbass.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει σε μεγάλο βαθμό αποκρύψει στοιχεία για τα θύματα και οι δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν παράσχει εκτιμήσεις όπως έκαναν με τις ρωσικές δυνάμεις (εκτιμήσεις εκτός τόπου και χρόνου πολλές φορές που παίζαν τον ρόλο σχεδόν «μαύρης προπαγάνδας»).

Ενώ ο ουκρανικός στρατός τροφοδοτείται από την υπόσχεση των δυτικών όπλων, αυτά στην καλύτερη περίπτωση απέχουν εβδομάδες από την έλευσή τους ενώ πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί.

Στο μεταξύ, τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν ανελέητα πυρά από το ρωσικό πυροβολικό.
«Είναι ένα όπλο που εγώ, ως τυφεκιοφόρος, δεν μπορώ να αντιμετωπίσω», είπε ο λοχίας Vladislav Goncharenko, ο οποίος τραυματίστηκε βόρεια του Severodonetsk.

«Ξαπλώνεις σε ένα όρυγμα», είπε ο Goncharenko.
«Υπάρχουν πολύ δυνατές εκρήξεις. Θέλεις να μπεις πιο βαθιά στο έδαφος. Και έχεις τα πυρά να σφυρίζουν από πάνω σου, σαν μύγες».
Οι στρατιώτες, είπε, «απλώς θέλουν να σταματήσει».
«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κόλαση», είπε ο λοχίας Mykola Pokotila, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε στα ανατολικά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το ρωσικό Πυροβολικό στην πεδινή έκταση του Ντόνμπας μπόρεσε να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει όλα του τα στρατηγικά πλεονεκτήματα με αποτέλεσμα να έχει συντρίψει την ουκρανικές γραμμές μέσα σε έναν μήνα.

Άλλωστε ο τομέας των μαζικών συντριπτικών πυρών ήταν πάντοτε ένα ρωσικό πλεονέκτημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας