Θυμάστε, ο Μητσοτάκης κήρυξε πόλεμο στη Ρωσία-Προς 2,30 ”πετάει”η βενζίνη!

1627

Η Βουλγαρία εισάγει αθρόα φτηνό ρωσικό πετρέλαιο για να συγκρατήσει τις τιμές. Εμείς στην Ελλάδα επιμένουμε στον ”πόλεμο” κατά της Ρωσίας! 

Άλλωστε, μαζί με τον πόλεμο κατά της Ρωσίας αυξάνονται αλματωδώς τα έσοδα από την φορολογία του πετρελαίου, ενώ παράλληλα οργιάζει η κερδοσκοπία και η νοθεία.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, χάνοντας τα κέρδη που σημείωσαν στα πρώτα στάδια της συνεδρίασης, ωστόσο παρέμειναν σε θετικό έδαφος για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με αρκετούς αναλυτές και traders να εκτιμούν πως το αργό θα συνεχίσει την πορεία του προς τα 100 δολ./βαρέλι, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή θα διατηρηθούν. 

Οι πολίτες στην Ελλάδα θα δουν τιμές στα 2,3 ευρώ το λίτρο την βενζίνη καθώς στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας (άραγε ποιόν επηρέασαν;) ο Κ.Μητσοτάκης είχε τρέξει να βάλει την χώρα κηρύσσοντας της μάλιστα και πόλεμο(!) θυμίζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο κανάλι του πρακτορείου Μπλούμπεργκ και αναφερόμενος στην Τουρκία και τον Ρ.Τ.Ερντογάν είπε ότι «Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός επισημοποιεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία! Όμως το κακό με τον πόλεμο είναι ότι και ο αντίπαλος (όπως για την κυβέρνηση είναι η Ρωσία) έχει όπλα και μάλιστα στον ενεργειακό τομέα έχει υπεροχή.

Η Ρωσία εισήγαγε πρόσφατα προσωρινούς περιορισμούς στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ και η Μόσχα μας συμπεριέλαβε κατ’αυτο τον τρόπο στις εχθρικές χώρες που εμπίπτουν οι περιορισμοί.

Οι τιμές της βενζίνη και του ντίζελ στα πρατήρια καυσίμων γνωρίζουν μόνο μια κατεύθυνση: κινούνται ανοδικά.

Η αύξηση των τιμών θα γίνεται όλο και πιο αισθητή στα πρατήρια γιατί η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ με άμεση ισχύ. Η ήδη πιεσμένη παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι πιθανό να δεχθεί περαιτέρω πίεση και να ανεβάσει τις τιμές.

Δεν είναι σαφές πότε θα απελευθερωθούν ξανά οι εξαγωγές από τη Ρωσία, καθώς δεν έχει δοθεί ημερομηνία. «Υποθέτουμε ότι η αγορά θα νιώσει τον αντίκτυπο αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν.

Ειδικοτερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 92 σεντς ή 1% στα 90,79 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI, όμως, σκαρφάλωσε κατά 1%, ενώ στον μήνα έκανε ράλι άνω του 9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Στο τρίμηνο το αμερικανικό αργό εκτινάχθηκε κατά 29%

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου σημείωσε μικρές απώλειες 0,1%, στα 95,31 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο στην εβδομάδα κέρδισε 2,2% και σε μηνιαία βάση το ράλι του “αγγίζει” το 10%. Σε τριμηνιαία βάση το Brent ενισχύθηκε κατά 27%.

“Η αγορά πετρελαίου ήταν oversold στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης και έπρεπε να κάνει διορθωτική κίνηση”, επισήμαναν οι αναλυτές της Sevens Report Research στο ενημερωτικό δελτίο της Παρασκευής.

Η ήπια έκθεση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη “προσέφερε έναν λόγο στους traders να κατοχυρώσουν κάποια κέρδη, αφού τα futures σκαρφαλωσαν σε κάποιες βασικές τεχνικές αντιστάσεις με το WTI να ξεπερνά τα 95 δολάρια το βαρέλι στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές αυτής της εβδομάδας”, ανέφεραν.

Παρόλα αυτά, η βασική τάση για το πετρέλαιο είναι “σαφώς ανοδική με τα παγκόσμια επίπεδα αναφοράς πετρελαίου να σημειώνουν νέα υψηλά έτους αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, μια υποχώρηση προς τη βασική στήριξη στα 89-90 δολάρια δεν είναι απίθανη βραχυπρόθεσμα”, σχολίασαν οι αναλυτές της Sevens Report.

Αλλά εδώ μπαίνει  ξανά στο παιχνίδι η Fed: η επιτοκιακή πολιτική της επηρεάζει επίσης την οικονομία. Επιπλέον, το μέλλον της τιμής του πετρελαίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες παραγωγής. Εάν οι χώρες του ΟΠΕΚ συνεχίσουν να περιορίζουν τεχνητά την προσφορά, οι τιμές δεν θα πέσουν.

Αλλά η παραγωγή πετρελαίου θα συρρικνώνεται και στις ΗΠΑ, όπως προβλέπει η Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) για τον Οκτώβριο.

«Αυτό θα σήμαινε ότι η αμερικανική παραγωγή θα έπεφτε για τρίτο συνεχόμενο μήνα», αναφέρει η Handelsblatt. Οι ειδικοί ανησυχούν, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο κύριος μοχλός αύξησης της παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ.

«Ο κόσμος μπαίνει με γοργούς ρυθμούς στην εποχή της εκδίκησης», γράφει η ισπανική El Pais. «Δύο μεγάλοι φορείς συγκλίνουν: από την Ανατολή, οι ασιατικές δυνάμεις – Κίνα, Ινδία, Ρωσία – αναζητούν η καθεμία μια νέα θέση ισχύος στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Ταυτόχρονα, από το Νότο, η ετερογενής ομάδα των αναπτυσσόμενων ή αναδυόμενων χωρών στο νότιο ημισφαίριο, απαιτεί νέους διεθνείς θεσμούς, με αυξανόμενο σθένος και ένωση. Οι ικανότητες και οι προσεγγίσεις είναι διαφορετικές, αλλά υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στη βούληση να ξεπεραστεί ένα μη ικανοποιητικό, μερικές φορές ταπεινωτικό, παρελθόν».

Δράση και αντίδραση, δηλαδή. Άρα, προσδεθείτε και μην αναμένετε να πέσουν οι τιμές της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας