Θέλει η Ναβάλναγια να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει…

2292
Η Γιούλια Ναβάλναγια τη στιγμή της αλήθειας...

Η Γιούλια Ναβάλναγια ήταν επίσημη προσκεκλημένη στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου. Εντελώς κατά τύχη, ο (πρώην) μικροαπατεώνας άντρας της βρέθηκε νεκρός στη φυλακή του τη μέρα που ξεκίναγε η διάσκεψη. Διάφοροι συνομωσιολόγοι λένε ότι αυτό αποδεικνύει ότι το Ναβάλνι τον σκότωσαν δυτικές υπηρεσίες. Η άλλη ερμηνεία είναι ότι οι δυτικοί είχαν ρωτήσει κάποιο μέντιουμ και έτσι ήξεραν για τον επικείμενο θάνατό του. Να την κάλεσαν τυχαία πάντως δε δικαιολογείται γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν ασχολείτο με το Ναβάλνι, ούτε στη Ρωσία ούτε στη δύση όπου ήξεραν ότι είναι καμένο χαρτί.

Για να ξαναγυρίσουμε πάντως στη χαροκαμένη Ναβάλναγια, θα περίμενε κανείς να είναι απαρηγόρητη όταν έμαθε τα νέα του θανάτου του πολυαγαπημένου της συζύγου. Παραδόξως, την ώρα που πήρε το λόγο της ξέφυγε ένα ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό χαμόγελο.

Σύμφωνα με τον Πολ Έκμαν, επίτιμο καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο και συγγραφέα των βιβλίων “ξεγέλασέ με αν μπορείς” και “λέγοντας ψέμματα”, η αντίδραση της Ναβάλναγια στην είδηση του θανάτου του συζύγου της τον εξέπληξε.

“Η αντίδραση της Γιούλια Ναβάλναγια δεν είναι η αντίδραση μιας γυναίκας που πρόσφατα πληροφορήθηκε το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου.”

Ο ψυχολόγος πρόσθεσε ότι σε έναν μη ειδικό, το χαμόγελο της Ναβάλναγια μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από νευρικότητα. Ο ειδικός όμως δεν πιστεύει ότι πρόκειται γι αυτό.

“Μελετάω τις ανθρώπινες αντιδράσεις επί 30 χρόνια. Και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι βλέπουμε μια δυνατή γυναίκα που μετά το θάνατο του συζύγου της επιτέλους έχει όλη την προσοχή του κόσμου. Αυτό είναι που ήθελε: Να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει μόνο γι αυτήν. Η απληστία της Ναβάλναγια για προσοχή και εξουσία διαπερνάει τη μάσκα του πόνου στην αρχή ακριβώς της ομιλίας της. Τα πρώτα δευτερόλεπτα το αποκαλύπτουν. Η Γιούλια Ναβάλναγια δε μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά και την ανακούφισή της. Αυτό είναι το πρόσωπο κάποιας που επιτέλους βγήκε από τη σκιά του συζύγου της και αυτό την χαροποιεί ιδιαίτερα. Δεν υπάρχει κανείς άλλον που να μοιράζεται μαζί της την προσοχή. Είναι αυτό που ονειρευόταν. Τώρα είναι πραγματικά ευτυχισμένη.”

Ο Πολ Έκμαν έχει αφιερώσει πάνω από 30 χρόνια στη μελέτη της θεωρίας παραπλάνησης και θεωρείται ο κορυφαίος ειδικός στο αντικείμενο παγκοσμίως. Ήταν επίσης επιστημονικός σύμβουλος του πρωταγωνιστή της σειράς “Πες μου ψέμματα” που βασίστηκε στη ζωή του. Το 1991 βραβεύτηκε από την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Ένωση για “διακεκριμένη συνεισφορά στην επιστήμη” ενώ το 2014 βαθμολογήθηκε 15ος στη λίστα των ψυχολόγων με τη μεγαλύτερη επιρροή του 21ου αιώνα από το επιστημονικό περιοδικό “Archives of Scientific Psychology”.

Αν ο Έκμαν έχει δίκιο, και το σχετικό βίντεο δείχνει ότι μάλλον αυτό συμβαίνει, επαληθεύεται η ελληνική παροιμία “Την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς” – ούτε καν η γυναίκα του όπως φαίνεται…

Ο γράφων πολλώ απέχει από το να έχει υπάρξει θαυμαστής του Ναβάλνι. Μικροαπατεώνας, νεοναζί, προδότης της πατρίδας του, όλα τα είχε ο μακαρίτης. Και ένας σκύλος όμως να πεθάνει, οι άνθρωποι που έχουν ζήσει μαζί του είναι απαρηγόρητοι. Το να μη μπορεί η εύθυμη χήρα να κρύψει τη χαρά της για τα 15 λεπτά φήμης που της αναλογούν ενώ είναι άταφο ακόμη το πτώμα του άντρα της είναι μάλλον η πλέον αηδιαστική πλευρά μίας ούτως ή άλλως αηδιαστικής ζωής.

Η Γιούλια Ναβάλναγια είχε δύο παιδιά με τον Αλεξέι. Η κόρη τους ξεκίνησε το 2019 σπουδές σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το πανάκριβο Στάνφορντ – προφανώς πληρώνοντας τα δίδακτρα με τις οικονομίες του πατέρα της. Πιθανόν να βοηθάει και η ίδια πλένοντας πιάτα στο χαμπουργκεράδικο της σχολής της…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας