Terminus a quo

1053
Οι βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη. Παρ’ ότι η αποχή πλησίασε το 54%- με εμφατικά ποσοστά στους νέους και στα χαμηλά εισοδήματα- σε μία χώρα με μεγάλη πολιτική παράδοση και παιδεία,η άνοδος της αριστερής συμμαχίας του Ζαν Λικ Μελανσόν (η οποία γαλλική αριστερά ουδεμία σχέση έχει με την εγχώρια αυτοπροσδιοριζόμενη ούτως)δείχνει τον δρόμο μίας συνεπούς ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής,στην σημερινή νέα παγκόσμια και ευρωπαική συγκυρία. Ωστόσο το ότι στην Γαλλία,σε μία χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση,οι πολίτες της δείχνουν απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και απέχουν από την εκλογική διαδικασία,αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό ερωτηματικό ως προς τον τρόπο εκείνον με τον οποίο θα τους επαναφέρει μαζικά να συμμετάσχει στην επόμενη εκλογική διαδικασία και τούτο το φαινόμενο προφανώς και δεν αφορά μόνον την Γαλλία.
Η ανάγνωση και η ερμηνεία των δηλώσεων του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ,την οποία διατυπώσαμε σε αυτήν εδώ την στήλη στο προηγηθέν αυτού κείμενο,συνέπεσε με την ίδια περίπου ανάγνωση και ερμηνεία που διατύπωσε ο κύριος Πέτρος Μολυβιάτης στην ανοιχτή επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ (“Η Καθημερινή” 19-6-2022) ,όπου συγκεκριμένα,μεταξύ άλλων,αναφέρει: “[….] Όταν εσείς,κύριε Γενικέ Γραμματέα,καλείτε την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία για να λύσουν τις διαφορές τους,στην ουσία ζητάτε από την Ελλάδα να καταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και το ζητάτε αυτό ενώ εκπροσωπείτε μία Συμμαχία που συνεστήθη και εξακολουθεί να υπάρχει για αυτόν ακριβώς τον λόγο,δηλαδή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των μελών της. Αυτό δεν είναι στάση ίσων αποστάσεων. Είναι ενθάρρυνση του επιτεθέμενου εις βάρος του θύματός του. Και αυτό ,τελικά,δεν οδηγεί σε ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας,αλλά μάλλον στην διάλυσή της[….]”
Η πραγματικότητα και η αλήθεια,σε σχέση με τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ,είναι ακριβώς όπως περιγράφονται στην εν λόγω ανοιχτή επιστολή. Η στάση την οποία θα ακολουθήσει η Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (29-30/6/2022), έχει ήδη ουσιωδώς ενθαρρυνθεί από τις δηλώσεις και την πολιτική που ακολουθεί ο Γ.Γ. της συμμαχίας ως προς την Τουρκία,τόσο στις σχέσεις αυτής με την Ελλάδα,όσο και ως προς την τοποθέτησή της, σε σχέση με την είσοδο της Φινλανδίας και Σουηδίας στην συμμαχία. Μία πολιτική του Γ.Γ. που εμφανώς ευννοεί την Τουρκία και συμβάλλει στην διάλυση και όχι στην συνοχή του ΝΑΤΟ.
Τα νέα δεδομένα παγκοσμίως ως προς την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό,οδηγούν τόσο τον ΟΟΣΑ,όσο και την ΕΚΤ σε αναθεωρημένες εκτιμήσεις ως προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Αναμένεται λοιπόν υψηλότερος πληθωρισμός και μειωμένη ανάπτυξη,επισημαίνοντας τον υψηλά υπαρκτό κίνδυνο της ύφεσης. Οι προβλέψεις αυτές καθημερινώς επιβεβαιώνονται ταχυτέρως του αναμενομένου,δηλαδή η πραγματικότητα ξεπερνά τις προβλεπόμενες εκτιμήσεις επί το χείρον.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους,με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ήταν μειωμένη κατά 2,8%,με αντίστοιχη εκτίμηση ως προς το δεύτερο τρίμηνο,η μείωση να είναι 4%-5%. Οι μειωμένες εισκομίσεις γάλακτος και η αύξηση του κόστους παραγωγής,οδήγησαν σε μείωση των πωλήσεων στο μεν γάλα κατά 7,4% και στο γιαύρτι κατά 10,4%,η δε τιμή των γαλακτοκομικών προιόντων παρουσίασε ετήσια αύξηση της τάξεως του 14,1%. (“Η Καθημερινή” 19-6-2022).
Καθώς τα νέα δεδομένα εξελίσσονται σε σταθερά,η προστασία του πρωτογενούς τομέα παραγωγής καθίσταται συνεχώς όλο και περισσότερο επιβεβλημένη. Το σύνολο της εθνικής παραγωγής οφείλει να κατευθυνθεί πρωτίστως στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών και της εγχώριας κατανάλωσης. Το 50% περίπου της τιμής των καυσίμων που είναι φόροι και αυξάνουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς,άρα και τον πληθωρισμό,πρέπει άμεσα να μειωθεί. Τα γεγονότα επιβάλλουν μία νέα διαφορετική στρατηγική στήριξης,ανάπτυξης και προστασίας της εγχώριας παραγωγής,η οποία οφείλει να διαμορφωθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών και της ζήτησης. Όσο και εάν η προεκλογική περίοδος που διανύουμε,όπως άλλωστε και το θέρος δεν βοηθούν ως προς αυτό,είναι τούτο το άμεσο ζητούμενο που θα προκύψει αμέσως μετά τις εκλογές.
“76ο Χορικό
ΕΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΡΩΤΑΕΙ
Δεν είναι καλύτερα να μην τους ξυπνήσουμε
Για να μη μάθουν
πως ονειρεύονται;
Είναι καλύτερα να τους ξυπνήσουμε
επειδή
ονειρεύονται
Δεν είναι καλύτερα να τους ξυπνήσουμε
επειδή δεν ξέρουν
πως ονειρεύονται;[….]”
( Τζακ Κέρουακ “Mexico City Blues” Εκδόσεις ” Ελεύθερος Τύπος” 1990,σελ.59).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας