Τελεσίγραφο Ρωσίας: “Δύο όροι για να αποφευχθεί ολική ρήξη με ΗΠΑ”

963
Δύο όροι για να αποφευχθεί ολική ρήξη με ΗΠΑ

Θα διακόψουν διπλωματικές σχέσεις…

Ρωσία και ΗΠΑ πλησιάζουν στο σημείο της οριστικής διακοπής διπλωματικών σχέσεων αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ με τον Αναπληρωτή Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Ριάμπκοφ, να τονίζει πως πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Ο Σεργκέι Ριάμπκοφ τόνισε πως υπάρχουν δύο ρωσικοί όροι προκειμένου να διατηρηθεί η επικοινωνία με τις ΗΠΑ και να αποφευχθεί μια διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Πιθανότατα οι όροι αυτοί να παραδόθηκαν χτες γραπτώς και στο ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη στην Μόσχα.

Δύο όροι για να αποφευχθεί διακοπή σχέσεων

Ο πρώτος όρος είναι να σταματήσουν οι απειλές εναντίον της Ρωσίας και ο δεύτερος όρος είναι να σταματήσει η προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία.

Αν δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτές προϋποθέσεις, τότε οι δύο χώρες πλησιάζουν στο σημείο της διακοπής διπλωματικών σχέσεων.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ εξέφρασε την άποψη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία. Ο Ρώσος ΑΝΥΠΕΞ τόνισε ότι οι επαφές με την Ουάσιγκτον διατηρούνται μέσω πρεσβειών και μόνο περιστασιακά σε άλλα επίπεδα.

“Νομίζω ότι στις τρέχουσες συνθήκες αυτό είναι το μέγιστο δυνατό”, είπε ο Ριάμπκοφ στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya 1.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν τα πράγματα προς μία διακοπή, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Επιμένουμε στην ανάγκη εξομάλυνσης τουλάχιστον σε στοιχειώδεις πτυχές του είδους της επικοινωνίας” είπε.

“Το να θέσουμε το ερώτημα του τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθούν οι σχέσεις είναι σίγουρα το σωστό.

Απλώς πρέπει να σταματήσουν την κλιμάκωσή τους, τόσο προφορικά όσον και πρακτικά με την μεταφορά όπλων στο καθεστώς του Κιέβου. Πρέπει να σταματήσουμε να παράγουμε απειλές κατά της Ρωσίας” είπε ο Ryabkov σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφέρουν να έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στο Κίεβο, κάτι που όχι μόνο αμφιβάλλω, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν θα συμβεί, δυστυχώς, τότε θα υπάρξει, νομίζω, μια συγκεκριμένη προοπτική εξομάλυνση των σχέσεων [ρωσο-αμερικανικών]», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι στις 21 Μαρτίου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν κλήθηκε στη ρωσική διπλωματική αποστολή.

«Χθες επιδόθηκε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη, στο οποίο σημειώνεται ότι αυτό που συμβαίνει έχει θέσει τις σχέσεις Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ηνωμένων Πολιτειών στα πρόθυρα διακοπής.

Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από αυτό που είπαμε εκεί», κατέληξε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητήθηκε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να «διασφαλίσει κανονικές συνθήκες εργασίας για τις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων εγγυήσεων για την αδιάλειπτη λειτουργία τους».

Η Μόσχα υπονοεί ότι κάτι συμβαίνει στις ΗΠΑ που εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία τους.

Πεσκόφ: Ο αρχηγός κράτους που έριξε πυρηνικά δεν δικαιούται να μιλά

«Τέτοιες δηλώσεις του Τ.Μπάιντεν είναι απολύτως ανεπίτρεπτες, απαράδεκτες, ασυγχώρητες και, το πιο σημαντικό, ο αρχηγός του κράτους, που βομβάρδιζε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια, δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να τις κάνει.

Που έριξε μια ατομική βόμβα σε μια χώρα που είχε ήδη ηττηθεί και που δεν είχε κανένα απολύτως νόημα: εννοώ τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο πρόεδρος μιας τέτοιας χώρας δεν έχει καθόλου δικαίωμα σε τέτοια λόγια. Αυτή είναι η βαθιά μας πεποίθηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ

«Ακούμε και βλέπουμε πραγματικά δηλώσεις που στην πραγματικότητα είναι ήδη προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Πούτιν», είπε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει αυτές τις δηλώσεις σε καθημερινή βάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας