Τελεσίγραφο Ερντογάν σε ΗΠΑ-Ρωσία-Μην τολμήσετε να ενοχλήστε στη Συρία

1148

”Η Ελλάδα φιλοξενεί τρομοκράτες”

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απηύθυνε σαφέστατο τελεσίγραφο εισβολής στην Βόρεια Συρία τόσο προς ΗΠΑ όσο και προς τη Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν στέλνει δημόσιο μήνυμα προς τη Μόσχα.

Παράλληλα μπλέκει ξανά την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας τις χτεσινές φαντασιοπληξίες του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ερντογάν: Τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως «η Ελλάδα επιτρέπει στο έδαφός της την ίδρυση αμερικανικών βάσεων ενώ εκεί τριγυρνούν τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Όταν εδώ στην γειτονική μας Ελλάδα, η Ελλάδα επιτρέπει στην Αμερική  την ίδρυση 5+4=9 βάσεων και όταν πάλι στην Ελλάδα “αλωνίζουν” οι τρομοκρατικές οργανώσεις, κανείς να μην περιμένει από εμάς ότι θα υποπέσουμε στο ίδιο λάθος¨, ανέφερε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, μίλησε για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

«Διαλύσαμε τον διάδρομο τρομοκρατίας, που επιχειρείται να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας, είπε ο Ερντογάν και παραδέχτηκε ότι είναι σε εξέλιξη «νέες επιχειρήσεις στο εδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα, με όλες τις δυνάμεις σε ετοιμότητα».

Μήνυμα σε ΗΠΑ και Ρωσία – Δέσμευση για εισβολή

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να ξεκινήσει στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία με στόχο τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Επανέλαβε το αίτημά του για μια ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων (19 μιλίων) στη βόρεια Συρία, η οποία θα επιτευχθεί με την εκδίωξη των δυνάμεων του YPG, μιας ένοπλης ομάδας κυρίως Κούρδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Αμερικανοί και Ρώσοι να ξέρουν ότι σε βάθος 30 χιλιομέτρων μέσα στη βόρεια Συρία είναι η περιοχή ασφαλείας μας και δεν θέλουμε πια να μας ενοχλούν», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Τους το κάνω πολύ σαφές”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. “Ένα βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορά μας θεωρείται η ζώνη ασφαλείας μας και δεν θέλουμε να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον μας από αυτή την περιοχή.

Επεξεργαζόμαστε μέτρα για αυτό και θα λάβουμε αυτά τα μέτρα.

Θα αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις της ασφαλούς λωρίδας που δημιουργήσαμε στα νότια σύνορά μας μέσω νέων επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τί είπε για το βέτο στο ΝΑΤΟ

Όσον αφορά το βέτο που άσκησε η κυβέρνησή του στις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν παραπονέθηκε για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών στις κουρδικές ομάδες και δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνομιλίες για την επέκταση της συμμαχίας αναδεικνύουν τη σημασία της Τουρκίας στο εσωτερικό της.

“Στο θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας μιλάω ανοιχτά και ξάστερα. Αυτά τα συζήτησα χτες και με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Αυτό να το ξέρει όλος ο κόσμος.

Καταρχήν πρέπει να το γνωρίζουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που διασφαλίζει την ασφάλεια της τρομοκρατίας.

Όταν αυτή την στιγμή στην Σουηδία και στην Φινλανδία οι τρομοκρατικές οργανώσεις αλωνίζουν, μεταφέροντας αφίσες του αρχιτρομοκρατη.. Όταν αυτά τα κάνουν υπό την προστασία της σουηδικής και φινλανδικής αστυνομίας…

Όταν τα κάνουν αυτά υπό την ασφάλεια της γερμανικής αστυνομίας…Όταν τα κάνουν αυτά υπό την ασφάλεια της γαλλικής αστυνομίας…Όταν τα κάνουν αυτά υπό την ασφάλεια της ολλανδικής αστυνομίας…

Και ενώ ασκούνται αυτές οι αντιτουρκικές εκστρατείες..” κατέληξε

Δείτε το βίντεο

Τι είπε για “βανδάλους” και “τσ@@λες”

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Ερντογάν επανήλθε και στις κατηγορίες για «βανδάλους και τσ@@λες», αναφορικά με τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί.

«Μέχρι σήμερα μιλάμε πάντα στη γλώσσα του λαού μας, μεταφέραμε τους καημούς μας απευθείας στο λαό μας, δεν θα διστάσουμε να ονομάσουμε τον βάνδαλο βάνδαλο, τον προδότη προδότη και τον αλήτη αλήτη», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, κατηγόρησε τον επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, πως «όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθείται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει τους Έλληνες και τους συμμάχους τους».

Πρόκειται για ένα ακόμη – προεκλογικού τύπου – επικοινωνιακό παιχνίδι του Ερντογάν, αφού όσοι γνωρίζουν τα της τουρκικής πολιτικής σκηνής, ξέρουν καλά ότι οι Κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι πολύ πιο εθνικιστές από το κυβερνών AKP, ενώ συνηθίζουν να υπόσχονται προεκλογικά ότι αν κερδίσουν τις εκλογές, «θα πάρουν… πίσω» πολλά ελληνικά νησιά.

Ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, εξάλλου, πριν από μερικές μέρες, είχε ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν να σκληρύνει τη στάση του στο Αιγαίο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «αν τολμάς κάνε ένα βήμα για τα καταληφθέντα και εξοπλισθέντα νησιά. Εμείς θα σε στηρίξουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας