Ταραχές στο Γιερεβάν Αρμενίας μετά την παράδοση του Αρτσάχ-«Πασινιάν παραιτήσου»

3262

Tαραχές έχουν ξεσπάσει στο Γιερεβάν, όπου χιλιάδες διαδηλωτές επιχείρησαν ξανά να εισβάλουν στο κτίριο της κυβέρνησης απαιτώντας την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την δεύτερη συνεχόμενη ήττα από τους Αζέρους και την ντροπιαστική συνθηκολόγηση στο Αρτσάχ.

H παθητική στάση του Πασινιάν, ο οποίος διέταξε όλο το στρατιωτικό προσωπικό των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην ανοίξουν πυρ κατά των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος των συνόρων, εξόργισε τους Αρμένιους και ζητούν την άμεση παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Οι Αρμένιοι αποδέχονται την δεύτερη συνεχόμενη ήττα τους από τους Αζέρους μέσα σε διάστημα τριών ετών καθώς πριν από λίγο οι αρχές της Αρτσάχ έκαναν δεκτή τη μεσολάβηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων για κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας την απόφαση να αφοπλίσουν τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Δημοκρατίας και να τις αποσύρουν από τα πεδία των μαχών!

Πρόκειται για μία συντριπτική ήττα των Αρμενίων οι οποίοι υπό τις διαταγές του δυτικόφιλου πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, δεν έριξαν… τουφεκιά και αποδέχονται όλες τις απαιτήσεις των Αζέρων.

Να σημειωθεί ότι ο Νικόλ Πασινιάν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, το 2018 είχε δηλώσει ότι «Η καρδιά μου λέει πως το Αρτσάχ πρέπει να παραμείνει ολόκληρο, αλλά το μυαλό μου λέει πως δε χρειαζόμαστε αυτά τα εδάφη και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το φωνάξουμε δυνατά, ότι θα επιστρέψουμε αυτά τα εδάφη για χάρη της ειρήνης».

Πολλοί λένε πως πρόκειται για έναν σχεδιασμό, για μια κρυφή ατζέντα του Νικόλ Πασινιάν, και ότι ο ίδιος θέλει να εντάξει την χώρα σε δυτικές δομές και στο ΝΑΤΟ.

Για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ πρέπει να μην υπάρχουν εδαφικές διαφορές με άλλη χώρα…

O πρώην Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σε ανάρτηση του στο telegram, έγραψε με αιχμές προς τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, ότι «κάποιος από μία αποκαλούμενη αδελφή χώρα φλερτάρει με το ΝΑΤΟ».

Εννοούσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού για αλλαγή γεωστρατηγικού προσανατολισμού της χώρας και στροφή προς το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η Αρμενία συμμετέχει αυτές τις μέρες στην στρατιωτική άσκηση “Eagle Partner 2023” μαζί με τις ΗΠΑ.

Η Αρμενία αντιθέτως υποβαθμίζει τη συμμετοχή της στις δραστηριότητες της CSTO. Συγκεκριμένα, έχει αρνηθεί να φιλοξενήσει στρατιωτικές ασκήσεις του οργανισμού στο έδαφός της και σε πρόσφατη άσκηση που διεξήχθη στη Λευκορωσία δεν έλαβε μέρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μπακού οι Αζέροι πανηγυρίζουν κρατώντας τυρκικές και ρωσικές σημαίες.

Για την Τουρκία δε χρειάζεται να εξηγηθεί το θετικό συναίσθημα, καθώς οι Αζέροι είναι Τούρκοι και η Άγκυρα υποστηρίζει έμπρακτα το Αζερμπαϊτζάν.

Σε ότι αφορά την Ρωσία, οι Αζέροι θεωρούν πως την άφησαν χωρίς υποστήριξη ακριβώς λόγω του Πασινιάν. Μετά τη νέα ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το μέλλον του είναι αμφίβολο και… δύσκολο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας