Talon Anvil-Σκάνδαλο: Εμπλοκή καταδρομέων ΗΠΑ σε δολοφονίες αμάχων στη Συρία

605
Talon Anvil-Σκάνδαλο: Εμπλοκή καταδρομέων

Σύμφωνα με τους New York Times, μάχιμοι της μονάδας «Delta» των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ έλαβαν μέρος στη μυστική ομάδα «Talon Anvil», η οποία, από το 2014 έως το 2019, βομβάρδισε με drones στόχους στη Συρία. Ο αμερικανικός στρατός πολεμούσε το ISIS, αλλά πολύ συχνά θύματα ήταν οι απλοί πολίτες.

Οι στρατιώτες της «Talon Anvil», αναζητώντας μαχητές του ISIS, ανέλυαν πληροφορίες από τις συμμαχικές δυνάμεις, παρακολουθούσαν και μελετούσαν δεδομένα ραδιοφωνικών, δορυφορικών αναγνωρίσεων. Μόλις εντόπιζαν τον στόχο τους, επιτίθονταν με ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator και Reaper. Η μάχη διαρκούσε όλο το 24ωρο σε τρεις βάρδιες και ο λόχος δεν υπερέβαινε τα 20 άτομα.
Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, σε πέντε χρόνια οι ειδικές δυνάμεις έριξαν 112.000 πυραύλους και βόμβες στον εχθρό.

Η ειδική ομάδα ιδρύθηκε το 2014 μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Ακλόνητη Αποφασιστικότητα». Στην αρχή, οι στρατιώτες της «Talon Anvil» υπάκουσαν αυστηρά τη διοίκηση του στρατού και συντόνισαν κάθε αεροπορική επίθεση. Αυτό τους περιόρισε και η αποτελεσματικότητα των drones ήταν μέτρια.

Το Πεντάγωνο έκανε τα «στραβά μάτια»

Ο στρατηγός Stephen Townsend, ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης το 2016, επέτρεψε στους διοικητές της «Talon Anvil» να λαμβάνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις για τα πλήγματα. Αυτοί, με τη σειρά τους, μεταβίβασαν αυτό το δικαίωμα ακόμη χαμηλότερα – στους ανώτερους των βαρδιών. Ως αποτέλεσμα, ανατέθηκε στους αρχιλοχίες να παίρνουν τη δύσκολη απόφαση για τυχόν χτύπημα.

Οι φόβοι του Πενταγώνου επιβεβαιώθηκαν πολύ σύντομα. Οι στρατιώτες, έχοντας το ελεύθερο, πλέον δεν συγκρατούνταν και χτυπούσαν συχνά και τακτικά. Ταυτόχρονα, παραμελούσαν κανόνες ασφαλείας, δεν ελέγχαν προσεκτικά τα στοιχεία πληροφοριών για τις συνοδείες, τα ναρκοθετημένα οχήματα και τα κέντρα διοίκησης του εχθρού. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες απώλειες αμάχων. Οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι από το 2016 έως το 2019 σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία 10 φορές περισσότεροι άμαχοι απ’ ό,τι την ίδια περίοδο στο Αφγανιστάν.

Υψηλόβαθμοι πληροφοριοδότες έχουν επανειλημμένα επισημάνει στη διοίκηση την αμφίβολη τακτική της «Talon Anvil», ωστόσο, η ηγεσία των αεροπορικών επιχειρήσεων δεν απάντησε. «Η ομάδα έδρασε με μεγάλη αποτελεσματικότητα και το Πεντάγωνο επέλεξε να κάνει τα στραβά μάτια στις παράπλευρες απώλειες» ανέφερε μια πηγή των New York Times.

Τα «άκρως απόρρητα» περιστατικά 

Υπάρχουν δεκάδες περιστατικά θανάτου αμάχων από τις ενέργειες της «Talon Anvil». Έτσι, το 2016, ένα drone στράφηκε σε τρεις άνδρες που εργάζονταν σε έναν ελαιώνα, κοντά στο Manbij, οι οποίοι κρατούσαν στα χέρια τους τσάντες από καραβόπανο και παρόλα αυτά, ο χειριστής τα θεώρησε απειλή και διέταξε να καταστραφούν.

Τον Μάρτιο του 2017, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα πέρασμα πάνω από τον Ευφράτη, κατά μήκος του οποίου οι άμαχοι διέφευγαν από την πολιορκημένη Ράκα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

Το 2018, η «Talon Anvil» βομβάρδισε με πυραύλους ένα κτίριο στην αγροτική πόλη Al-Karama, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβονταν ηγέτες του ISIS. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί με ακρίβεια το επιθυμητό σπίτι και οι στρατιώτες αποφάσισαν να χτυπήσουν τυχαία.
Όπως ήταν φυσικό, η βόμβα έπεσε σε λάθος μέρος, σκοτώνοντας 23 αμάχους, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά και τραυματίζοντας άλλους 30.

Όπως ισχυρίζεται η πηγή των New York Times, οι στρατιώτες της «Talon Anvil» φρόντισαν για την «αθωότητά» τους, αφαιρώντας σκόπιμα τις κάμερες των drones από τους στόχους πριν εκτόξευση των πυραύλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας