Τ.Stiglitz (Νομπελ): 3-λόγοι που οι αυξήσεις επιτοκίων θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό

806
3-λόγοι που οι αυξήσεις επιτοκίων

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Federal Reserve ανάλωσαν την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν προκειμένου να μειωθεί ο καλπάζων πληθωρισμός.
Μόνο που σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz, τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο, αυτό κινδυνεύει να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.
«Η πραγματική ανησυχία στο μυαλό μου είναι, θα αυξήσουν τα επιτόκια πολύ ψηλά, πολύ γρήγορα, πολύ μακριά;»
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, συγγραφέας των «The Price of Inequality» και «Globalization and Its Discontents», είπε ότι ενώ χρειαζόταν να γίνει μια προσαρμογή από την πολιτική μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων που επικρατούσε από το 2008, υπήρχαν τρεις λόγοι για τους οποίους μια επιθετική πορεία της Fed θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.

Οι 3 λόγοι

Ο πρώτος είναι ότι η βασική πηγή του πληθωρισμού, σύμφωνα με την ανάλυση του Stiglitz, είναι οι διαταραχές της προσφοράς που οδηγούν σε υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα, προκαλώντας ακόμη και έλλειψη γάλακτος για μωρά.
«Η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε παραγωγή περισσότερου πετρελαίου, χαμηλότερες τιμές στο πετρελαίο, περισσότερα τρόφιμα, χαμηλότερες τιμές των τροφίμων;
Η απάντηση σαφώς είναι όχι.
Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι θα τα κάνει χειρότερα».
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κάνουμε επενδύσεις για να ανακουφίσουμε ορισμένα από αυτά τα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς που προκαλούν τέτοιο όλεθρο στην οικονομία μας».
Ο δεύτερος λόγος, είπε ο Stiglitz, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους για τις μεγάλες εταιρείες αυξάνονται μαζί με το κόστος εισροών τους.
«Όχι μόνο επιβαρύνουν το κόστος, αλλά το μετακυλούσαν ακόμη περισσότερο.
Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι εταιρείες … εκμεταλλεύονται περισσότερο την αύξηση των τιμών».
«Έτσι, η αύξηση των επιτοκίων σε μη ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό», είπε.
Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του κόστους σε μια σημαντική συνιστώσα του πληθωρισμού: τη στέγαση.

«Ανησυχώ για τον αντίκτυπο της οικονομίας των ΗΠΑ στους πολίτες»

Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι πέφτουν οι τιμές των κατοικιών.
«Οι τιμές παραμένουν υψηλές, δεν πρόκειται να πέσουν τόσο γρήγορα όσο ανεβαίνουν τα επιτόκια και αυτό θα αυξήσει το χάσμα μεταξύ των γενεών στην κοινωνία μας» σύμφωνα με τον Stiglitz.
Ένα άλλο ήταν ότι τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι μισθοί των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά 315.000 τον Αύγουστο παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, δεν υποδεικνύουν τόση ισχύ όπως προτείνουν ορισμένοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας