Συνέντευξη Λαφαζάνη στην “Πελοπόννησο”-Γεωτρήσεις και νέο δημοκρατικό-πατριωτικό-ριζοσπαστικό κόμμα

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ισχυρίζεται ότι ο εθνικός ακρωτηριασμός έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα…

Πολύ κοντά σε σχέδιο συνεκμετάλλευσης και διαμοιρασμού του Αιγαίου με την Τουρκία βρίσκεται η χώρα μας, όπως εκτιμάει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι το καρτέλ που ελέγχει το φυσικό αέριο και τα πετρελαιοειδή στη χώρα μας, δεν θα επιτρέψει ποτέ την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Από την Πάτρα όπου βρέθηκε προχθές για να μιλήσει σε εκδήλωση για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε λάβρος κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα αποκαλύπτει στην «Π» και το πιθανό όνομα του υπό ίδρυση κόμματός του,

«Η Ελλάδα ζει υπό την τραγική απειλή πολέμου»

– Θεωρείτε, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, για να δούμε εξορύξεις υδρογονανθράκων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στα άλλα ενεργά κοιτάσματα της χώρας μας;

«Οχι! Δεν θα το δούμε, αν δεν υπάρξει μια βαθιά ριζοσπαστική ανατροπή στο πολιτικό σύστημα της χώρας! Αυτοί που κυριαρχούν σήμερα στο πολιτικό σκηνικό και αναφέρομαι κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στη ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων!»

-Γιατί όμως κύριε υπουργέ, είσαστε τόσο σίγουρος;

«Διότι υπάρχει το καρτέλ συμφερόντων που ελέγχει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στη χώρα, το οποίο καρτέλ δεν επιτρέπει αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Στην πραγματικότητα, το καρτέλ αυτό, κυβερνάει την Ελλάδα! Μιλάω για τα δύο διυλυστήρια στη χώρα, μιλάω γι αυτούς που μπαίνουν στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου και ακολουθούν εναρμονισμένες πρακτικές τινάζοντας στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Δείτε, πόσο είναι το κόστος παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο και που φθάνουν μέσα από το χρηματιστήριο οι τιμές. Διπλάσιες και τριπλάσιες. Γι αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση, με τη σημερινή δομή συμφερόντων, την οποία δυστυχώς υπηρετεί υπαλληλικά το πολιτικό κατεστημένο, να έχουμε μία μεγάλη αλλαγή σαν κι αυτή που χρειάζεται σήμερα η χώρα για να ανασάνει.»

-Αν είχατε παραμείνει υπουργός, θα είχαμε οδηγηθεί σε εξορύξεις υδρογονανθράκων σήμερα; Τελικά ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός, ήθελε πραγματικά να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια;

«Οχι, δεν την ήθελε ο Τσίπρας! Αν εγώ παρέμενα υπουργός, είναι βέβαιο ότι θα υλοποιούσα κατά γράμμα, την πολιτική που είχα ξεκινήσει. Και η πολιτική αυτή ήταν συγκεκριμένη, σαφής και είχε ορίζοντα και ρεαλισμό. Δεν την ήθελαν όμως τα συμφέροντα. Και ο Τσίπρας επέλεξε τα συμφέροντα! Παρέδωσε τη χώρα στη μνημονιακή λεηλασία όταν εγώ αρνιόμουν καν να συναντήσω την Τρόικα. Θυμίζω, ότι στα 5 υπουργεία που είχα εγώ υπό την ευθύνη μου, δεν είχε έρθει ποτέ. Εγώ δεν τους είχα δει ποτέ και τους είπα ότι «είσαστε εδώ στη χώρα, ως κατακτητές! Και κατακτητές της χώρας μου δεν συναντώ. Μετά όταν έφυγα βεβαίως, αν δείτε το 3ο Μνημόνιο τι περιλαμβάνει για την Ενέργεια, είναι όλα αυτά τα εγκλήματα και το ξεπούλημα που ακολούθησαν. Ολα ένα προς ένα, περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο. Και όλα τα ξεκίνησε και τα εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα και τα κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

-Φοβόσαστε εθνικό ακρωτηριασμό;

«Αν θέλουμε να μιλάμε ειλικρινά, ο εθνικός ακρωτηριασμός έχει ήδη συντελεστεί. Η Ελλάδα, δεν μπορεί τα 6 μίλια χωρικά ύδατα, να τα κάνει ούτε καν 7! Η Ελλάδα ζει υπό την απειλή πολέμου, έχει ουδετεροποιήσει με το σύμφωνο της Βέρνης το Αιγαίο,  από την άποψη των θαλάσσιων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί στην πράξη την «Γαλάζια πατρίδα». Βλέπει την Τουρκία να προωθεί την «γκριζοποίηση» των νησιών του Αιγαίου, ως θεατής! Ηδη τα Ιμια, είναι μία νόμιμη «γκρίζα» ζώνη, με τη βούλα της χώρας μας. Η Ελλάδα επίσης, κάθε μέρα ακούει για αποστρατικοποίηση των νησιών, λες και πρόκειται για νησιά άλλης χώρας. Ολα αυτά υποδηλώνουν αυτό που είπα, ότι ήδη ο ακρωτηριασμός της χώρας έχει ξεκινήσει. Αν δεν τον σταματήσουμε τώρα, θα ολοκληρωθεί δυστυχώς και θα βιώσουμε καταστάσεις σαν κι αυτές που ζούμε στην Κύπρο. Οπου έγινε ο πρώτος και ο δεύτερος Αττίλας χωρίς να αντιδράσουμε και ο τρίτος Αττίλας, με την Αμμόχωστο, με την Ελλάδα να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. «Κείται μακράν η Κύπρος». Μήπως αύριο θα πούμε το ίδιο και για τα νησιά του Αιγαίου;»

-Υπάρχει κατά τη γνώμη σας σχέδιο συνεκμετάλλευσης και διαμοιρασμού του Αιγαίου με την Τουρκία;

«Η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, είναι στόχος πολιτικών κέντρων στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες! Δεν μπορούν να βρουν το κατάλληλο κλίμα και την κατάλληλη ευκαιρία για να προωθήσουν αυτό το σχέδιο. Πού φοβάμαι όμως, ότι τώρα μπροστά και στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις που έχουμε στην περιοχή, αυτό το σχέδιο συνεκμετάλλευσης και διαμοιρασμού του Αιγαίου είναι πολύ κοντά! Πολύ φοβάμαι, ότι το μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν, ήταν το Αιγαίο. Είναι μια ελληνοτουρκική προσέγγιση με βάση τις απαιτήσεις της Τουρκίας, ή τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του».

H ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ 

Συνέντευξη Λαφαζάνη στην «Π»: Οι γεωτρήσεις και το...νέο πολυσυλλεκτικό κόμμα

Ο Π. Λαφαζάνης μιλά για τη συνοδοιπορία του με τον Αλ Τσίπρα

– Δεν έχετε μετανιώσει για τη ρήξη με τον Τσίπρα; Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί;

«Καθόλου δεν μετάνιωσα, είμαι απόλυτα περήφανος γι’ αυτό που έκανα και θα το έκανα 10 φορές ακόμα! Μόλις είδα ότι ο Τσίπρας εγκαταλείπει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα που μας έκανε κυβέρνηση και κινείται στη πράξη και με την υπογραφή του σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, εγκαταλείποντας το δημοψήφισμα και μετατρέποντας το «όχι» σε «ναι» και μετέπειτα υπογράφοντας το 3ο Μνημόνιο, δε δίστασα να αφήσω μια υπουργική καρέκλα με 5 υπουργεία και να ακολουθήσω το δρόμο που επέτασσε η λαϊκή εντολή. Ακόμα και παλαιότερα στο ΚΚΕ και τελευταία στην Λαϊκή Ενότητα», όταν είδα ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα, δεν δίστασα να παραιτηθώ. Προτιμούσα να με κρεμούσαν στο Σύνταγμα, παρά να έλεγα «ναι» στο Μνημόνιο! Ενα Μνημόνιο όχι μόνο οικονομικό, αλλά  πολιτικό και γεωστρατηγικό, που αφορά στην κυριαρχία της χώρας μας…»

 

«ΝΕΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΟ…ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

– Τελικά, κ. Λαφαζάνη σχηματίζετε νέο κόμμα;

«Βρίσκεται στα σκαριά, σχεδόν έτοιμος ένας νέος δημοκρατικός, πατριωτικός, ριζοσπαστικός πολιτικός φορέας με νέα πρωτότυπα και επίκαιρα χαρακτηριστικά.
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση με ένα πολιτικό κόμμα που δεν θα διαιρεί τον απλό κόσμο ούτε θα απευθύνεται σε μια πολιτική κατηγορία πολιτών αλλά με ένα νέο κόμμα που θα απευθύνεται σε όλους τους δημοκράτες πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους και θα επιχειρεί να ενώσει το λαό σε ένα επίκαιρο ριζοσπαστικό πρόγραμμα εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης παραγωγικής αναγέννησης, άνθισης της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, ευημερίας και ανόρθωσης.
Σε αυτήν την ενωτική ριζοσπαστική προσπάθεια καλείται να συμβάλλει με ανοικτό πνεύμα ο κόσμος της Αριστεράς και μέσα απ’ αυτόν τον ενωτικό αγώνα να βοηθήσει στην απόλυτα αναγκαία επανεθεμελίωση εκ βάθρων χωρίς αγκυλώσεις, της σύγχρονης Αριστεράς της εποχής μας στην χώρα μας και βεβαίως στην Αριστερά δεν περιλαμβάνω το νεοδεξιό πολτό που έχει καταντήσει ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσωπικά σε στιγμές μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων και ανατοποθετήσεων, σαν αυτές που ζούμε, απευθύνομαι σε όλους τους δημοκράτες και έντιμους πολίτες, αριστερούς, κεντρώους, σοσιαλιστές, δεξιούς και τους λέω: δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισες και τι έλεγες μέχρι τώρα αλλά τι λες σήμερα και τι είσαι διατεθεισμένος να πράξεις τώρα με εντιμότητα και ειλικρίνεια. Δέχεσαι ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, για την εθνική ανεξαρτησία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για μια ουσιαστική δημοκρατία με τη συμμετοχή του λαού; Αυτές είναι οι συνιστάμενες, που πρέπει να ενωθούμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Με θέληση για θυσίες, προσφορά και ανιδιοτέλεια. Δεν μπορεί καμιά σημερινή παράταξη να καταφέρει μία τέτοια εξέλιξη πολύ περισσότερο που είναι υπόδουλές σε ξένα κέντρα και ολιγαρχίες. Χρειάζεται μια εθνική μεγάλη προσπάθεια, που θα ενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το πιθανότερο όνομα θα είναι «ΝΕΑ», δηλαδή «Νέα Απελευθέρωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας