Συναγερμός στην Κίνα: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν «τραγωδία» τύπου Ουκρανίας στον Ειρηνικό

1710
Συναγερμός στην Κίνα: Οι ΗΠΑ

Η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα αντιαμερικανικό μέτωπο στην νοτιοανατολική Ασία ενόψει εξελίξεων στην Ταϊβάν.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας να «αντισταθούν από κοινού» στην πίεση των ΗΠΑ στην περιοχή, ανέφερε η South China Morning Post.
Η Κίνα, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Μαλαισία έχουν όλες αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στη θαλάσσια διαμάχη και απέρριψαν επισήμως τους περισσότερους ισχυρισμούς του Πεκίνου το 2020, κάτι που επιβεβαιώθηκε εκ νέου από την κυβέρνηση Biden.

Προκλητική παρουσία

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Κίνας στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), μια διεθνή συνθήκη που ορίζει τα δικαιώματα των κρατών στα χωρικά ύδατα.
Ενώ οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την UNCLOS για να απορρίψουν τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη καθώς δεν έχει επικυρωθεί ποτέ από τη Γερουσία.
«Ορισμένες χώρες όχι μόνο αρνούνται να προσχωρήσουν στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά επινοούν επίσης τη στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού για τη συγκρότηση αποκλειστικών μικρών κύκλων, εμπλέκονται σε στενές προκλήσεις στη θάλασσα, κάνουν επίδειξη δύναμης και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη.
Θα πρέπει να αντισταθούμε από κοινού», είπε ο Wang, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

metopo.png
Η στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού

Η στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού της κυβέρνησης Biden αποκαλύφθηκε νωρίτερα το 2022 και προβλέπει τη μεγαλύτερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της Κίνας με έμφαση στην οικοδόμηση συμμαχιών και την ενίσχυση των συνεργασιών.
Ο Wang έχει πει στο παρελθόν ότι μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «τραγωδία» τύπου Ουκρανίας.
Μια άλλη πτυχή της εμπλοκής των ΗΠΑ στη διαμάχη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι οι ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στα αμφισβητούμενα ύδατα.
Από την κυβέρνηση Obama, οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία κοντά σε νησιά που ελέγχονται από την Κίνα, αυξάνοντας τις εντάσεις με το Πεκίνο.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επικαλεστεί μια απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου του 2016 που εκδόθηκε βάσει της UNCLOS, η οποία υποστηρίζει τις Φιλιππίνες στις θαλάσσια διαφορές τους με την Κίνα.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες διεξήγαγαν πρόσφατα ασκήσεις, σενάριο των οποίων ήταν η «εισβολή» 3.500 στρατιωτών σε μια παραλία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κοντά σε έναν αμφισβητούμενο ύφαλο.

Διπλωματία εξαναγκασμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα εξαπέλυσε πυρά κατά των ΗΠΑ μετά την παρέμβαση τους στη Γερμανία αναφορικά με το να μην περάσει σε κινέζικα χέρια μέρος του ελέγχου του λιμανιού του Αμβούργου.
«Η αμερικανική παρέμβαση είναι ενδεικτική της πρακτικής της διπλωματίας εξαναγκασμού.
Η πραγματική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας είναι ένα ζήτημα για τις δύο κυρίαρχες χώρες, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βάλλουν εναντίον αυτού αναίτια και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακατεύονται και να παρεμβαίνουν» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Zhao Lijian.
Σημειώνεται πως ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός Cosco έχει καταθέσει προσφορά για να αποκτήσει ποσοστό 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας μεταφορών HHLA στο λιμάνι του Αμβούργου.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία είναι διχασμένος για το εάν πρέπει να προχωρήσει η συμφωνία ή όχι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να επιτρέψει στην κινεζική Cosco να αποκτήσει μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας