Συναγερμός Ντράγκι για την Ευρώπη: «Το μοντέλο ανάπτυξής της διαλύθηκε»

1293

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι αισθάνεται «ανησυχία» για το μέλλον της Ευρώπης, λέγοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή».

«Ας ελπίσουμε ότι οι ιδρυτικές αξίες που μας ενώνουν, θα μας κρατούν ενωμένους», είπε ο Ντράγκι στην παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Ιταλού δημοσιογράφου Άλντο Καζούλο.

«Το (προηγούμενο) μοντέλο ανάπτυξης της Ευρώπη έχει διαλυθεί και πρέπει να εφεύρουμε εκ νέου έναν τρόπο ανάπτυξης, αλλά σαν Ιταλία πρέπει να γίνουμε κράτος για να το κάνουμε αυτό. Η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ μικρή, υπάρχουν πολλές αγορές και, ως εκ τούτου, οι μικρές επιχειρήσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη είτε πουλάνε είτε πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις αναπτυχθούν. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να καταλάβουμε πώς να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά ταμεία για τη χρηματοδότηση της άμυνας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη εξωτερική πολιτική, γιατί οι υπουργοί Εξωτερικών μιλάνε, αλλά δεν συμφωνούν.
Πρέπει να σκεφτούμε για μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, για ένα πραγματικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης, για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε (και οι δύο) Ιταλοί και Ευρωπαίοι».

Το λάθος της Ευρώπης

Για τον Ντράγκι, αυτό που έγινε «με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αλλαγή των κανόνων που λειτουργούσαν όταν ήμασταν δώδεκα μέλη ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, παρατήρησε πώς «σήμερα η δημοσιονομική ένωση είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι πριν από 10 χρόνια γιατί με το ενιαίο νόμισμα οι χώρες μοιάζουν πολύ περισσότερο» από βιομηχανική άποψη. Και μετά κατέληξε με μια ειρωνική αναφορά στο «ό,τι χρειαστεί» – από μια συγκεκριμένη ημερομηνία η ΕΚΤ λειτούργησε ως σταθεροποιητής των αγορών…».

Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη Μέση Ανατολή από το να στείλει χρήματα στον ΟΗΕ

Στο μελλοντικό σενάριο της Μέσης Ανατολής «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα όχι μόνο χρηματοδοτώντας τον ΟΗΕ από μακριά, αλλά να κάνει κάτι περισσότερο από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα», για παράδειγμα στην Ουκρανία.

Για τον Ντράγκι «δεν αρκεί να βάλεις πολλά χρήματα: θα υπάρχει αναγκαστικά ένας ρόλος για την ανάμειξη της Ευρώπης, μια εμπλοκή που ωστόσο προφανώς δεν θα είναι στρατιωτική, δεδομένου ότι είμαστε αδύναμοι και μη αξιόπιστοι, ενώ θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ανθρωπιστική παρουσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας