Σύμβουλος Ρ.Τ.Ερντογάν: “Έρχεται κρίση στο Αιγαίο”-Τουρκία ετοιμάζει ναυτικό αποκλεισμό ελληνικού νησιού!

1469

Οι 3 ομάδες νησιών που στοχοποιεί η Άγκυρα

Για “μεγάλη κρίση” που θα ξεσπάσει στο Αιγαίο κάνει λόγο ο σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ι.Καραγκιούλ, τονίζοντας πως ακριβώς γι αυτόν τον λόγο η επιχείρηση στην ΒΑ Συρία πρέπει να “τελειώσει γρήγορα και μόνιμα”.

Στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας όπως και στα αρμόδια Επιτελεία επεξεργάζονται διάφορα σενάρια από μια νέα μεταναστευτική κρίση μέχρι έρευνες στην Κρήτη εντός των ορίων του ψευδεπίγραφου Τουρκολιβυκού Μνημονίου, ή μια νέα γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να προχωρήσει πλέον σε ένα συνδυασμό όλων αυτών που κατά καιρούς έχει δοκιμάσει στο παρελθόν.

Ναυτικός αποκλεισμός ελληνικού νησιού

Όμως το πλέον πιθανό είναι αυτή τη φορά να κινητοποιήσει δυνάμεις με το πρόσχημα κάποιας άσκησης και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό κάποιου νησιού που θεωρεί πως έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένο.

Σκοπός της θα είναι να μην είναι επιτραπεί η είσοδος ή έξοδος πλοίων και αεροπλάνων που μεταφέρουν δυνάμεις του Στρατού χωρίς να αποκλείεται και ο αποκλεισμός πολιτικών πλοίων προκειμένου να αυξήσει την πίεση.

Σύμφωνα με την λογική της Άγκυρας, το «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» αναφέρεται σε ένα καθεστώς που ισχύει σε εναέριες, χερσαίες και θαλάσσιες χώρες σύμφωνα με την αρχή του τρισδιάστατου κράτους, που εξαλείφει κάθε δυνατότητα οχύρωσης της κυρίαρχης χώρας.

Η χρήση του όρου «αφοπλισμένη χώρα» επιτρέπει την πτήση και ακόμη και τη διαμονή στρατιωτικών αεροσκαφών που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η «αποστρατικοποιημένη κατάσταση» δεν επιτρέπει ούτε πτήσεις, διελεύσεις, μόνιμες και προσωρινές αναπτύξεις, ούτε μη επανδρωμένα θαλάσσια και αεροσκάφη.

Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα κλίνει προς την επιβολή “ναυτικού αποκλεισμού” . Η επιχειρηματολογία της και ο τρόπος που προετοιμάζει την κοινή γνώμη μαρτυρά αυτήν την πρόθεση της.

Για παράδειγμα όταν στοχοποίησε την Αν. Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ έβγαλε γεωτρύπανο και εφηύρε το τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Τώρα η ρητορική και η επιχειρηματολογία της έχει εστιάσει στην αποστρατικοποίηση νησιών. Συνεπώς οι στρατιωτικές τακτικές της θα προσαρμοστούν ανάλογα.

Αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα αυτή τη στιγμή ή μελλοντικά τους αντικειμενικούς σκοπούς της. Διαπραγμάτευση με Ελλάδα-ΗΠΑ για την πλήρη αποστρατικοποίηση των νησιών αυτών χωρίς να καταφύγει πρώτη στην χρήση ένοπλης ισχύος.

Από κει και πέρα “πετά” το μπαλάκι έρχεται στην Ελλάδα που θα πρέπει είτε να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις είτε να κάνει χρήση ισχύος για να άρει τον τουρκικό ναυτικό αποκλεισμό είτε να βρει κάποιον άλλον τρόπο.

Τα νησιά που στοχοποιεί η Άγκυρα – Ο κατάλογος

Σε καθημερινή βάση, στο CNN TURK Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι «η Ρόδος, η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».

Ο στρατιωτικός αναλυτής Tζοσκούν Μπασμπούγ, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ λένε πως εδώ δημιουργούν μια  δομή του ΝΑΤΟ ή μήπως προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία. Οι χάρτες τα δείχνουν όλα».

Και προσέθεσε: «Η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος είναι οι περιοχές που η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί περισσότερο. Ενώ οι συνθήκες λένε πως η Ελλάδα εδώ δεν μπορεί να κάνει ούτε οχυρωματικά έργα. Φυσικά ούτε να έχει και στρατό. Με ξεκάθαρο τρόπο εγκαθιστούν δυνάμεις και βασίζονται στο ΝΑΤΟ όπως τους παροτρύνουν οι ΗΠΑ».

Προ ημερών, η Άγκυρα δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα νησιά του Αιγαίου που πιστεύει πως πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

Τα νησιά χωρίζονται σε 3 ομάδες

Σύμφωνα με την Άγκυρα, υπάρχουν 3 ομάδες νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο.

Στην πρώτη ομάδα βρίσκονται τα νησιά του Βοσπόρου

Η Λήμνος (Ελλάδα), η Σαμοθράκη (Ελλάδα), η Gökçeada (Τουρκία) και η Bozcaada (Τουρκία) βρίσκονται στον όμιλο Boğazönü. Τα νησιά αυτά αποστρατικοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Λήμνος και η Σαμοθράκη αναφέρονται και στο άρθρο 12 της Λωζάνης με τον όρο της «αποστρατιωτικοποίησης».

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, τα Ύψαρα και η Αχικέρια, της οποίας η κυριαρχία δόθηκε στην Ελλάδα, βρίσκονται σε αυτήν την ομάδα. Ο αφοπλισμός των Νήσων Σαρουχάν προβλεπόταν στο άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης. Το 13ο άρθρο της ίδιας συνθήκης επιτρέπει μόνο σε αξιωματικούς επιβολής του νόμου (αστυνομία και χωροφυλακή) να είναι παρόντες στα νησιά αυτά. Περαιτέρω, απαγορεύεται αυστηρά η εγκατάσταση ταγμάτων, ταξιαρχιών, αεροπορικών και ναυτικών βάσεων.

Στη τρίτη ομάδα βρίσκονται τα Δωδεκάνησα

Το καθεστώς που τηρήθηκε στη Λωζάνη για άλλες νησιωτικές ομάδες επεκτάθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού το 1947 και περιλάμβανε τα νησιά Menteşe, γνωστά και ως «Δώδεκα Νησιά». Σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συμφωνίας του Παρισιού, μόνο αρκετό προσωπικό εσωτερικής ασφάλειας για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης μπορεί να απασχοληθεί στα νησιά Shepherd, Kerpe, Rhodes, Incirli, Κω, Kocbaba, και Λέρο.

Απαγορεύεται η ίδρυση στρατιωτικών αεροπορικών και ναυτικών βάσεων και η συγκρότηση ταξιαρχιών/τμημάτων σε αυτή την ομάδα νησιών. Ωστόσο, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κατάλογος των νησιών που απαγορεύεται ο οπλισμός σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Λωζάνης και του Παρισιού, με τα τουρκικά τους ονόματα και τα ονόματα που αναφέρονται στη συμφωνία, έχει ως εξής:

Thasos (Tasos)
Bozbaba (Aya Evstratios)
Ipsara (Psara)
Samothrace (Semothrace)
Lemnos (Lemnos)
Mytilene (Mityelene)
Gum (Chios)
Ahikeria (Nicaria)
Samos (Samos)
To Istanbul (Stampalia)
Rhodes (Rhodes)
Everyone (Calki)
Kerpe (Scarpanto)
Shepherd (Cassos)
Iki (Piscopis – Tilos)
İncirli (Misiros – Nisyros)
Kelmez (Calimnos)
Progressive (Leros)
Bathnose (Patmos)
Lipso (Lipsos)
Symi (Symi)
Kos (Cos)
Meis (Castellorizo)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας