Σύμπραξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προτείνει το Βρετανικό Μουσείο-Τι περιλαμβάνει

988
Σύμπραξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ως βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες χαρακτήρισε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, την πρόταση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ειδικότερα ο αναπληρωτής διευθυντής, Τζόναθαν Ουίλιαμς πρότεινε μία «σύμπραξη» με την Ελλάδα μέσα από την οποία οι αρχαιότητες θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα ύστερα από 200 και πλέον χρόνια.

Τα γλυπτά, 17 αγάλματα και μέρος της ζωφόρου που κοσμούσε τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έκτοτε αποτελούν αντικείμενο έντονης διαμάχης.

Χώρος για μια πραγματική συζήτηση

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sunday Times, ο Τζόναθαν Ουίλιαμς δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει να «αλλάξει το κλίμα της συζήτησης» σχετικά με τα Γλυπτά, αναφέρει ο Guardian.

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή “σύμπραξη” για τον Παρθενώνα με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα από την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», δήλωσε.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει δεσμευτεί ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, με τον Ουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «επιθυμούν να αλλάξουν το κλίμα του ντιμπέιτ», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν σε μια πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου και δυναμισμού που δεν έχει υπάρξει ως τώρα».

Ανταλλαγή στο πλαίσιο του δανεισμού

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήταν χαρά μας να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό είναι που κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι: «Τα μικρά βήματα δεν είναι αρκετά. Θέλουμε μεγάλα βήματα».

H Λίνα Μενδώνη μιλώντας στους Times, αναφέρθηκε στην επιστολή του Τζόνσον όταν ήταν φοιτητής όπου έπαιρνε σαφή θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και δήλωσε: «Δεν θα ήταν υπέροχο εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μπορούσε να κάνει μια τελευταία «υπέροχη χειρονομία» και να τα επιστρέψει πριν φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ»;

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, είπε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά για μια «θετική σύμπραξη» σε ό,τι αφορά τα Γλυπτά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούν την ίδια τη δημοκρατία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας