Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ-ΗΠΑ): Έρχεται σεισμός στην παγκόσμια οικονομία-Τα Βρετανικά ομόλογα ήταν αρχή

968
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί για το πιο «σύνθετο» σύνολο προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 40 χρόνια
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers ήταν ένας από τους πρώτους παγκοσμίως διακεκριμένους οικονομολόγους που προειδοποίησαν σωστά από ό,τι φάνηκε στη συνέχεια ότι οι διαμορφωτές πολιτικής στη Federal Reserve υποτιμούσαν την απειλή του επίμονου πληθωρισμού
Σήμερα διατυπώνει την έντονη ανησυχία του για την εκδήλωση μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που θα μπορούσε να προκύψει από τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε ύψος – ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Market Watch την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022.
«Έχουμε την πιο περίπλοκη, πολύπτυχη και ορίζοντια  σειρά προκλήσεων που νομίζω ότι μπορώ να θυμηθώ στα 40 χρόνια που παρακολουθώ αυτά τα πράγματα», επισήμανε ο Summers στην ετήσια συνάντηση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.
«Και με κάθε ειλικρίνεια, νομίζω ότι η πυροσβεστική που θα σβήσει αυτή τη φωτία βρίσκεται ακόμα στο σταθμό…».
Ο Summers επισήμανε ότι ο εκρηκτικός συνδυασμός των αυξανόμενων επιτοκίων, του ισχυρού δολαρίου, των ελλείψεων ενέργειας και τροφίμων, των γεωπολιτικών εντάσεων και των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής «σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να προτείνει κάτι ουσιαστικό εδώ και να το προχωρήσει».

Επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από αυτό που προβλέπει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ και οι χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδιοργάνωση της οικονομικής παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Κάθε προσπάθεια διαφυγής, απλώς θα οδηγήσει σε καθεστώς στασιμοπληθωρισμού και θα πρέπει λίγο αργότερα να ληφθούν ακόμη σκληρότερες αποφάσεις», σημείωσε ο Summers.
«Αλλά αυτό έχει κάθε είδους παράπλευρες συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο».
Μια τέτοια συνέπεια είναι η περαιτέρω αύξηση του κόστους για τις κυβερνήσεις που δυνητικά αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν τον προϋπολογισμό τους μέσω των αγορών χρέους, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη αναταραχή στη αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Όσον αφορά αυτό που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες από τις αιτίες είναι αυτοπροκληθέν πλήγμα αλλά μάλλες αποτελούν ένδειξη για τους τριγμούς από λαμβάνουν χώρα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επισήμανε.
«Και όταν έχεις δονήσεις, δεν έχεις πάντα σεισμούς, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να σκέφτεσαι την αντισεισμική προστασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας