Στο βαθύ κόκκινο οι δείκτες της Wall μετά τον υψηλό πληθωρισμό

534
Στο βαθύ κόκκινο οι δείκτες

Κατρακυλούν οι δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις ελπίδες για μια ουσιαστικά επιβράδυνση των τιμών που θα επιτρέψει στην Federal Reserve να αφήσει το πόδι από το γκάζι στις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για υποχώρηση των τιμών. Η ετήσια άνοδος του δείκτη παράλληλα επιβράδυνε στο 8,3% από 8,5% τον Ιούλιο, χάνοντας την εκτίμηση για μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 8%.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, ενισχύθηκε 0,6% από τον Ιούλιο, με την ετήσια άνοδο να διαμορφώνεται στο 6,3%, ξεπερνώντας την εκτίμηση για 6%.

Τα τελευταία στοιχεία παγιώνουν τις προσδοκίες για άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης – την τρίτη διαδοχική τέτοια αύξηση – στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Η Fed έχει πραγματοποιήσει φέτος την επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης από την δεκαετία του 1980 καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού. Με μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μ.β. στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας (20 και 21 Σεπτεμβρίου), τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν στο 3,00%-3,25%.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τους μέχρι να δουν μια διατηρήσιμη υποχώρηση του πληθωρισμού.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο Dow Jones χάνει 876,54 μονάδες ή -2,69% και υποχωρεί στις 31.510,51 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 129,65 μονάδες ή -3,15% στις 3.981,12 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλά 498,00 μονάδες ή -4,06% στις 11.773,13 μονάδες.

Η κατρακύλα των δεικτών ακολουθεί τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις για την αμερικανική αγορά.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Intel (-4,86%), η Boeing (-4,84%) και η Microsoft (-4,41%).

Στο μεταξύ, οι αποδόσεις στα ομόλογα ξεκίνησαν να σκαρφαλώνουν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Η απόδοση στο διετές εκτινάχθηκε πάνω από 15 μονάδες βάσης, ενώ στο 10ετές κατά 8 μ.β. στο 3,43%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι δείχνουν “περαιτέρω πρόοδο”.

“Συνολικά, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες: αυτό είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη για τα αμερικανικά νοικοκυριά, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά”, ανέφερε.

“Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και αποφασιστικότητα για να μειωθεί ο πληθωρισμός και αυτός είναι ο λόγος που ψηφίσαμε τον νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Oracle Corp. ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας τα αποτελέσματα της για το τελευταίο τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η Oracle ανακοίνωσε ότι τα κέρδη στο α’ τρίμηνο χρήσης διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. δολ. ή 56 cents ανά μετοχή με έσοδα 11,45 δισ. δολ. από 9,73 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε προσαρμοσμένη βάση, ο κολοσσός του λογισμικού ανακοίνωσε κέρδη 1,03 δολ. ανά μετοχή. Οι αναλυτές περίμεναν τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 1,07 δολ. ανά μετοχή με έσοδα 11,33 δισ. δολ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας