Στο Κατάρ το μεγαλύτερο παγκοσμίως έργο LNG-Η Αθήνα σε λάθος άλογο

1127
Στο Κατάρ το μεγαλύτερο παγκοσμίως

Το σχέδιο North Field Expansion (NFE) θα αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ από 77 εκατομμύρια τόνους (mtpa) ετησίως σε 126 mtpa έως το 2027

Η Eni, μαζί με τέσσερις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, έχει επιλεγεί από το Κατάρ ως εταίροι στην επέκταση σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων του μεγαλύτερου έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα την Τετάρτη.

Η είδηση που προκαλεί προβληματισμό για τον ενεργειακό μας φιλοαμερικανισμό και σχετικά με το αν έχουμε ποντάρει στο λάθος άλογο όσον αφορά στο υγροποιημένο αέριο, είναι πως με βάση τα νέα στοιχεία, το Κατάρ ανακτά την ηγετική του θέση στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τον Απρίλιο, η Ντόχα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τον όγκο των εξαγωγών, αποκαθιστώντας την παγκόσμια ηγετική θέση της στον τομέα αυτό.

Η Exxon Mobil Corp, η TotalEnergies SE, η Shell, η ConocoPhillips και η Eni θα συμμετάσχουν στην επέκταση του Βόρειου Πεδίου, η οποία θα ενισχύσει τη θέση του Κατάρ ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο και θα συμβάλει στη διασφάλιση μακροπρόθεσμων προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Chevron Corp, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει ενεργά τις δραστηριότητές της στο LNG, δεν έχει λάβει μερίδιο στο έργο.

Η Chevron, η Exxon, η Total και η ConocoPhillips αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Η Shell ανακοίνωσε σε δήλωσή της ότι έχει κάνει προσφορά συμμετοχής και θα χαρεί να επιλεγεί.

Η κρατική εταιρεία Qatar Energy (QE) δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου και τελετή υπογραφής στις 12 Ιουνίου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, θα παραστεί σε ένα ενεργειακό συνέδριο με την QE τον Ιούνιο, όταν μπορεί να γίνει επίσημη ανακοίνωση.

Μια πηγή είπε ότι η Exxon, η Shell και η Total θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 20-25% της συνολικής απόδοσης του νέου έργου. Είπε ότι η QE δεν έχει αρνηθεί ακόμη να δώσει ένα μικρό μερίδιο σε Κινέζο εταίρο.

Το σχέδιο North Field Expansion (NFE) θα αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ από 77 εκατομμύρια τόνους (mtpa) ετησίως σε 126 mtpa έως το 2027.

Το Κατάρ, λοιπόν, έχει για άλλη μια φορά τοποθετηθεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τις εξαγωγές τον Απρίλιο να φτάνουν τα 7,5 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg. Το εμιράτο ξεπέρασε έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια άλλη δύναμη στον τομέα που κατάφερε να τοποθετηθεί χάρη στη χρήση του fracking.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο λαμβάνεται με την ψύξη του φυσικού αερίου, γεγονός που αυξάνει την τιμή του, αλλά καθιστά επίσης ευκολότερη την εξαγωγή του μέσω θαλάσσης, σε αντίθεση με την εξάρτηση της εκδοχής του φυσικού αερίου από αγωγούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της CIA, η Ντόχα διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Ωστόσο, η απομάκρυνσή του από τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, από τις οποίες διαχωρίζεται από χώρες με έντονη γεωπολιτική αστάθεια, έχει ως αποτέλεσμα το Κατάρ να έχει δεσμευτεί έντονα στην εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθιστώντας το σημαντική δύναμη στον τομέα, με ετήσιες εξαγωγές περίπου 77,1 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Φυσικού Αερίου.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να τοποθετηθούν ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο, υποσχόμενες να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς τις χώρες της ΕΕ έως και 66%, αλλά το Κατάρ μπορεί επίσης να πάρει ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής πίτας και να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αν και η προτίμηση του Κατάρ για μακροπρόθεσμες συμβάσεις, σε αντίθεση με την ΕΕ που προτιμά τις βραχυπρόθεσμες συμφωνίες, και η εστίαση στην ασιατική αγορά καθιστούν δύσκολη τη γρήγορη στροφή του κράτους του Κόλπου προς την Ευρώπη, η Ντόχα μπορεί να συνοδεύσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες διαφοροποίησης. Ήδη το 2021 συνεισέφερε έως και το 24% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cedigaz, αλλά η Ντόχα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες.

Με τις ΗΠΑ λοιπόν να χάνουν την πρωτοκαθεδρία, την Γερμανία να ψηφίζει ανοιχτά Κατάρ, μήπως η ελληνική κυβέρνηση πάλι τα έκανε μούσκεμα με το υγροποιημένο; Μάλλον ναι καθώς τα ενεργειακά γκάζια του Κατάρ δεν γνωρίζουν φρένο και φαίνεται πως η στενή πολιτική ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ αποτελεί πρόβλημα για τα ελληνικά συμφέροντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας