Στην κόψη του ξυραφιού πυρηνικές εκρήξεις στη Ζαπορίζια-Μονάδες ΡΒΧ Ουκρανών ετοιμάζονται!

1099

Ολονύχτιες διαβουλεύσεις θρίλερ έλαβαν χώρα αμέσως μετά το χτεσινό διάγγελμα τρόμου του Β.Ζελένσκι με το οποίο προειδοποιούσε για “τρομοκρατικό κτύπημα” στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Ε.Μακρόν επικοινώνησαν με τον Β.Ζελένσκι. Ακολούθησαν συζητήσεις μέχρι το πρωί. Όλα δείχνουν ότι φτάσαμε στο παρά 5 ενός “πυρηνικού ατυχήματος”. Οι Ρώσοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ρόλος του Μακρόν -προς το παρόν- ήταν καταλυτικός.

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί είναι το γεγονός ότι Ουκρανοί πολίτες εγκαταλείπουν την περιοχή της Ζαπορίζια προς τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Την προηγούμενη μέρα, το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας δημοσίευσε οδηγίες για τον πληθυσμό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση λήψης σημάτων ραδιενεργής μόλυνσης.

Νωρίτερα, τα στρατεύματα ΡΒΧ πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μαζί με υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησαν ασκήσεις σε περίπτωση ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό ZNPP της Ζαπορίζια.

Οι Ουκρανοί έχουν έτοιμο σχέδιο εκκένωσης περιοχών.

Mεταμεσονύχτιες διαβουλεύσεις ΕΕ-Ζελένσκι για τον πυρηνικό σταθμό!

Μετά τη δήλωση του συμβούλου του γενικού διευθυντή της Rosatom, ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν ολονύχτιες διαβουλεύσεις με τον Ζελένσκι  για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό ZNPP της Ζαπορίζια.

Χθες, ο Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή της Rosenergoatom Concern JSC Renat Karchaa, ο οποίος επιβλέπει τον πυρηνικό σταθμό ZNPP εξέδωσε επίσημη δήλωση, προειδοποιώντας ότι τη νύχτα της 5ης Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στον πυρηνικό σταθμό με drones καμικάζι και όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας. Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, οι Ουκρανοί σκόπευαν να χτυπήσουν τον σταθμό, μεταξύ άλλων με τον πύραυλο Tochka-U, γεμίζοντας την κεφαλή του με ραδιενεργά στοιχεία («βρώμικη βόμβα»).

Ως αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής, δεν θα επηρεαστεί μόνο η Ζαπορίζια αλλά και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, της Ρωσίας και χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία, κράτη της Μαύρης Θάλασσας και η Ανατολική Ευρώπη.

Αυτή η προειδοποίηση διανεμήθηκε μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών ενημέρωσης, προειδοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα, τον ΟΗΕ και τον ΔΟΑΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ενεργή εκστρατεία ενημέρωσης της Ρωσίας είχε συνέπειες.

Δεν σημειώθηκαν επεισόδια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τις τελευταίες 12 ώρες.

Ο Karchaa είπε στο TASS σήμερα ότι το βράδυ της Τετάρτης, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τη δήλωση της Rosenergoatom είχαν εντατικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Β. Ζελένσκι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, έλαβαν χώρα πολύ εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και του Ζελένσκι.

Ο σύμβουλος του επικεφαλής της Rosenergoatom, πρόσθεσε ότι η ένταση γύρω από το ZNPP θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

Διάγγελμα Ζελένσκι – Προειδοποίησε τον Μακρόν για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τις «επικίνδυνες προκλήσεις» για τις οποίες ετοιμάζεται η Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

«Προειδοποίησα τον Εμανουέλ Μακρόν ότι τα κατοχικά στρατεύματα προετοιμάζουν επικίνδυνες προκλήσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζελένσκι, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό τον μέγιστο έλεγχο, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ)», πρόσθεσε.

Νωρίτερα στο διάγγελμα του ο Β.Ζελένσκι είπε:

“Τώρα έχουμε πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά στην οροφή πολλών μονάδων παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια. Ίσως για να προσομοιώσει μια έκρηξη που θα μοιάζει με δικό μας πυραυλικό χτύπημα. Ίσως έχουν κάποιο άλλο σενάριο.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος βλέπει –δεν μπορεί παρά να δει– ότι η μόνη πηγή κινδύνου για τον πυρηνικό σταθμό της Zαπορίζια είναι η Ρωσία και κανείς άλλος. Δυστυχώς, δεν υπήρξε έγκαιρη και μεγάλης κλίμακας απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka.

Και αυτό μπορεί να υποκινήσει το Κρεμλίνο να διαπράξει νέο κακό. Είναι ευθύνη όλων στον κόσμο να το σταματήσουν, κανείς δεν μπορεί να σταθεί στην άκρη, καθώς η ακτινοβολία επηρεάζει τους πάντες.

Όλος ο πλανήτης πρέπει να καταλάβει ότι η κοινή μας ασφάλεια απέναντι στους εισβολείς εξαρτάται από την προσοχή που θα δείξει η παγκόσμια κοινή γνώμη για όσα κάνουν οι κατακτητές στον πυρηνικό σταθμό”.

Αμέσως μετά, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι ο Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ζελένσκι, ο οποίος ζητεί το ΝΑΤΟ να λάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις έναντι της χώρας του κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την επιθυμία του η σύνοδος να επιτρέψει να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ και να αποτελέσει με αυτό τον τρόπο ευκαιρία για τους συμμάχους να διαβεβαιώσουν την Ουκρανία για τη μακροπρόθεσμη στήριξή τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναλάβει «συγκεκριμένες» δεσμεύσεις αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου. Οι σύμμαχοι αναζητούν ακόμη κοινή γραμμή αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στο Κίεβο αλλά και με την πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους το ΝΑΤΟ ελπίζει να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ουκρανίας παρουσία του Ζελένσκι.

Δείτε το βίντεο

Ρωσία: «Λαμβάνονται μέτρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η απειλή κάποιου είδους ουκρανικού σαμποτάζ στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία είναι μεγάλη και λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί, δήλωσε σήμερα η Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας δολιοφθοράς μπορεί να είναι καταστροφικές.

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγόρησαν χθες αλλήλους ότι σχεδιάζουν επίθεση κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής μονάδας της Ευρώπης.

Εικόνες από την άσκηση ΡΒΧ πολέμου των ουκρανικών ΕΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας