Στην αναφορά βγάζει ΥΕΘΑ και κυβέρνηση Επίτιμος Α/ΓΕΣ για θητεία-αμυντική βιομηχανία

Την τελευταία περίοδο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ,σε όλες τις συνεντεύξεις-δηλώσεις του, τονίζει ότι πρέπει να μεταρρυθμίσουμε και τη θητεία, να μετατρέψουμε τη «θητεία – αγγαρεία» σε μία «θητεία –ευκαιρια» . Αργήσαμε πολύ κύριε Υπουργέ ……. και είναι βέβαιο δεν εφαρμόσατε τη φράση «Οι των πραγμάτων καιροί ού μένουσι την ημετέρα βραδύτητα», που υπάρχει σε μια επιγραφή στο σχολείο που αποφοιτήσατε , και τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας.

Όμως κύριε Υπουργέ η συνταγματική υποχρεωση όλων των Ελλήνων ,που μπορούν να φέρουν όπλα, να συμμετάσχουν στην άμυνα της Πατριδος , δεν ήταν «αγγαρεία» στο εγγύς παρελθόν, όπως με μεγάλη ευκολία και εσεις χαρακτηρίζετε  , παρότι στην θέση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας ειστε για δεύτερη φορά . 

Κύριε Υπουργέ, η θητεία, οταν οι μονάδες μας είχαν την προβλεπόμενη εν ειρήνη επανδρωση , σύμφωνα με τους ισχύοντες και τώρα  Πίνακες Οργανώσεως , ήταν δράση , ηταν εκπαίδευση,ηταν βολές μάχης με πραγματικά πυρά, ηταν ασκήσεις,ήταν ιδρώτας και βέβαια ήταν και σκοπιά και συμμετοχή στις λειτουργικές ανάγκες της μονάδος και έξοδο σε λελογισμένα χρονικά περιθώρια και η κάθε ημέρα,τόσο για τα Στελέχη οσο και για τους οπλίτες των επιχειρησιακών μονάδων, ηταν διαφορετική ,ήταν εκπαιδευμένη εφεδρεία , που την καλούσαμε κάθε χρόνο για διεξαγωγη ασκησεων όλων των κλιμακίων και όχι σε «επιδείξεις και πανηγύρια» . Ηταν μια περίοδο με ενδιαφέρον που «μολογουσαν» και «μολογουν» και σήμερα οι έφεδροι μας και τελικά εγινε «χασιμο χρόνου» η «αγγαρεία»:

-Οταν τα στρατόπεδα ερήμωσαν, με την μείωση της θητείας, παρά της αντιρρήσεις της τότε στρατιωτικής ηγεσίας, και ο χρόνος του προσωπικού πλέον «καταναλώνεται» σε εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και για τις λειτουργικές ανάγκες της μονάδος ,ενώ η επιχειρησιακή εκπαίδευση των μονάδων, που διδει ενδιαφέρον στην θητεία , αλλα και στην ζωη της μονάδος,μειώθηκε και ετσι η θητεία κατέληξε να μην προσελκύει το ενδιαφέρον των στρατεύσιμων .

-Οταν χιλιάδες Έλληνες αποφεύγουν να εφαρμόσουν το άρθρο 4 του Συντάγματος , που ρητώς καθορίζει «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συμβάλει στην άμυνα της Πατριδος» και στρατολογικά είναι ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ, ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΙ . Σκανδαλώδεις νόμοι , που το πολιτικό σύστημα ψήφισε για την δίκη του πολιτική επιβίωση,κακή οργάνωση του κρατικού μηχανισμού,  η μετανάστευση των νέων μας , λόγω της οικονομικής κατάστασης,έχουν εκτοξεύσει τον αριθμό των ανυπότακτων να ισοδυναμεί με το 1\3 του μεγέθους του Στρατού μας. Αν προστεθούν οι κλάσεις 1996 εως 2021 ,ο αριθμός των ανυπότακτων ξεπερνά τις 30.000, σύμφωνα με στοιχεία της Στρατολογίας που παρουσιάστηκαν σε σχετικό Συνέδριο, δηλαδή τρεις ολόκληρες Μεραρχίες πλήρους συνθέσεως και επανδρώσεως «φυγόστρατοι» . Ενώ το 2000 οι ανυπότακτοι ήταν 12.500, δυο δεκαετίες μετά τριπλασιάστηκαν .

-Οταν με την δηθεν αύξηση της θητείας σε 12 μήνες, θέσαμε, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους,πολλούς αστερίσκους και εξαιρέσεις , με αποτέλεσμα οι εξαιρέσεις που αφορούσαν και τις επιχειρησιακές μονάδες εσωτερικού πλήρους επάνδρωσης , «απορρόφησαν» αυτή την αύξηση της θητείας, καθηλώνοντας το ποσοστό επάνδρωσης των επιχειρησιακών μονάδων στα Νησιά μας και στον Έβρο , που πρώτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την απειλή και όχι βέβαια οι εφεδρείες .

-Οταν επι χρόνια τώρα , δεν προχωρά η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ,με αποτέλεσμα μη επιχειρησιακές μονάδες να απορροφούν προσωπικο και πιστώσεις ,για εξυπηρέτηση τοπικών και πολιτικών συμφερόντων και μόνο .

-Οταν παρωδίες στράτευσης, όπως η πρόσφατη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,που οφείλονται σε έναν επονείδιστο νόμο που ψηφίστηκε χωρίς καμία αναστολη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν βλέπω κανέναν να το μνημονεύει και κυρίως δεν αντιλαμβάνεστε  ότι συμβάλει στην απαξίωση και του θεσμού της στρατιωτικής θητείας. Το πολιτικοκομματικό κατεστημένο βόλεψε και βολεύει και σήμερα πολλούς φυγόστρατους με αυτό το αντεθνικό κατ’εμε  νομικό έκτρωμα . Τέτοιοι νόμοι  είναι δεδομενο κύριε Υπουργέ οτι συνέβαλλαν στην σημερινή κατάντια του ιερού καθήκοντος προς την Πατρίδα ώστε να γίνει «αγγαρεία» , όπως με περίσσεια ευκολία την αποκαλείται…….

-Οταν το στράτευμα ασχολείται με πάρεργα πέραν από την κυρία αποστολή του που είναι η εκπαίδευση προς πόλεμο , για να καλύψει τις αδυναμίες ενός δυσκίνητου και πολυέξοδου κρατικού μηχανισμού . Κανένας δεν αρνείται ότι και οι Στρατιωτικοί πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή σε εθνικές καταστροφές όπως έγινε πρόσφατα στην Θεσσαλία .Πρώτα, πρώτα, το ζητά το ίδιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων . Άλλο αυτό και άλλο να κάνουν την δουλειά άλλων ακόμα και ιδιωτών πολλές φορές (Αττική οδός) .Αν το κράτος χρειάζεται παραπάνω πυροσβέστες να πάρει νέους πυροσβέστες,αν θέλει γιατρούς η οδηγούς να πάρει νέους . Και επιτέλους ας  αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να ασχοληθούν με την αποστολή τους …. Διοτι είναι δεδομένο ότι στην κρίσιμη στιγμή θα τους ζητήσετε τις ευθύνες ολοκληρωτικά…..

-Οταν επί χρόνια,έχει εγκαταληφθεί η μετεκπαιδεύση της Εφεδρείας μας, που αποτελεί τον κύριο «αιμοδότη» τον επιχειρησιακών μονάδων σε προσωπικο , κυρίως λόγω έλλειψης πιστώσεων  και όχι μόνο….

-Oταν ορισμενοι από εμάς τους Αρχηγούς , ασχοληθήκαμε περισσότερο με το πως θα «εξυπηρετήσουμε» το πολιτικό σύστημα και να στήσουμε πολιτικές καριέρες και όχι να επιλύσουμε τα σοβαρά προβλήματα που είχαν και έχουν οι Ένοπλες Δυναμεις και κυρίως το προσωπικο .

Ολα τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ ,συν το μεγάλο εθνικό πρόβλημα, το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, που ούτε και αυτό καταφέρατε ως πολιτεια να «θεραπευσετε» η να το αμβλύνετε, και επιχειρείτε τώρα να το λύσετε με τους παράνομους μετανάστες , έχουν δημιουργήσει αυτή την κατασταση, που περιγράφετε στις ομιλίες σας,δηλαδή μονάδες με χαμηλή επάνδρωση, για την οποία υπάρχουν διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, δεδομένων των απανωτών μειώσεων θητείας και της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης της  εφεδρείας και βέβαια με την ανοχή των εκάστοτε Στρατιωτικών Ηγεσιών , για να μην βγάζουμε και τους εαυτούς μας εκτός του πλαισίου ευθυνών .

Πράγματι κυριε Υπουργέ «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό», όπως ορθώς δηλώσατε , αλλά δεν χρειάζεται να αντιγράψουμε και κανέναν δυτικό στρατό, γιατί κανένας δεν έχει να αντιμετωπίσει την καθημερινή απειλή που εμείς αντιμετωπίζουμε.  Η άμυνα της  Χώρας μας δεν εχει καμία ομοιότητα με την Φινλανδία , περαν ότι τα τελευταία χρόνια με τις συνεχεις παραβιάσεις του Εναέριου και Θαλάσσιου Χώρου μας, με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας , με τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές του αιώνιου εχθρού μας ,πηγαμε προς  «φινλανδοποιηση» της Χώρας μας ……….

Κύριε Υπουργέ δώστε  και πάλι «ζωη» στο στράτευμα , με αύξηση της στελέχωσης των επιχειρησιακών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.  Δεν χρειάζεται να πάμε σε αντιγραφή πολυέξοδων και πολύπλοκων συστηματων εκπαιδεύσεως . Ο Στρατός μας εφήρμοζε επί χρόνια , με άριστα επιχειρησιακα αποτελέσματα, ενα άρτιο σύστημα εκπαιδεύσεως , σύμφωνα με Νατοϊκά πρότυπα, προσαρμοσμένα στα ελληνικά επιχειρησιακα δεδομένα . Εχουμε τον ετήσιο και εξαμηνιαίο κύκλο εκπαιδευσεως , που περιλαμβάνει διαδοχικά στάδια εκπαιδευσεως,  όπως και το φινλανδικό  σύστημα , που μετά από επίπονες δοκιμασίες έβγαζε άριστους χειριστές των οπλικών συστημάτων , άριστους μαχητές που μπορούσαν να επιβιώσουν σε ενα σύγχρονο πεδίο μάχης , έβγαζε στο τέλος μονάδες που μπορούσαν να πολεμήσουν . Όμως για την εφαρμογή του απαιτείται ανάλογο προσωπικο , που να στελεχώνει επαρκώς την ομάδα μάχης, την Διμοιρία, τον Λόχο , την μονάδα , τον Σχηματισμό …….

Ως εκ τούτων, αντί να δημοσιοποιούμε στοιχεία που δείχνουν τη γύμνια μας, θα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί αποφάσεις για την αύξηση της θητείας κατ’ ελάχιστον στους 14 μήνες η τουλάχιστον να παραμείνει η 12μηνο θητεία , χωρίς όμως εξαιρέσεις και αστερίσκους ,τη ποιοτική βελτίωση της θητείας όπως ορθά ανακοινώνετε, την ανάταξη και αξιοποίηση της εφεδρείας, την οργάνωση της Παλλαϊκής Άμυνας-έχουμε αποθηκευμένο το ανάλογο οπλισμό ,την καλύτερη οργάνωση της Εθνοφυλακής μας, την αλλαγή του νόμου για τους ανυπότακτους , την προαιρετική , σε πρώτο χρόνο, στράτευση των γυναικών όπως πολύ ορθά ανακοινώσατε, πρόσληψη ΕΠΟΠ σε ειδικότητες χειριστών των κύριων οπλικών συστημάτων και όχι για «γραμματειακή υποστήριξη»……

Κύριε Υπουργέ ο στρατός μας , όπως και ολοι οι στρατοί του κόσμου , έχει ως κυρία αποστολή να εκπαιδεύεται προς πόλεμο , πολύ περισσότερο ο Ελληνικός Στρατός , που ο εξ ανατολών κίνδυνος είναι δεδομένος και μετρισιμος .

Η κάθε μάνα στέλνει το παιδί της να υπηρετήσει την Πατρίδα και εν ειρήνη επιθυμεί να επιστρέψει στην οικογένεια του, στην κοινωνία, υγιή , σε περίπτωση πολέμου , που όλοι μας το απευχόμαστε, να γυρίσει αρτιμελές και  ζωντανό . Για να γίνουν τα παραπάνω όμως , απαιτείται  επαρκή επάνδρωση των μονάδων μας , σε συνδυασμό με σύγχρονη , σκληρή και επίπονη εκπαίδευση . Οι Ένοπλες Δυναμεις θέλουν Μαχητές, Πολεμιστές, Άριστους Χειριστές των σύγχρονων όπλων που διαθέτουν ,όλα τα αλλα είναι σε δευτερεύουσα προτεραιότητα.

Ας έχουμε υποψη μας ότι “Μία κοινωνία που διαχωρίζει τους διανοούμενους από τους πολεμιστές της, θα φτάσει να αφήσει τη σκέψη της να γίνεται από δειλούς, και τον πόλεμό της από ανόητους.”

ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ ( 469-395 π.Χ )

Επι πλέον για να έλθει και πάλι η «ζωη» στα στρατόπεδα κύριε Υπουργέ , για να δοθεί ενδιαφέρον στην θητεία ,οι Ένοπλες Δυνάμεις πρεπει να έχουν πυρομαχικά εκπαιδευσεως, διοτι επιχειρησιακα υπάρχουν και δεν πρεπει να αφαιρούνται για εκπαίδευση, χωρίς άμεση αντικατάσταση με καινούργιες μερίδες……………. Η χώρα μας πλέον δεν παράγουν ούτε κάλυκες πυρομαχικών φορητού οπλισμού …….διοτι για μη σοβαρούς εξηγησιμους λόγους εγκαταλείψετε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στην τύχη τους, γενικα εγκαταλείψατε την αμυντική βιομηχανία …….. και εμεις συζητάμε για «ατζέντα του 30»,  χωρίς πρώτα να διαθέτουμε τα αυτονόητα και να πράττουμε τα αυτονόητα .

Μια χώρα δεν μπορεί να πάει σε κρίση, σε πόλεμο, σε επιχειρήσεις χωρίς αμυντική βιομηχανία και κυρίως χωρίς βιομηχανία τουλάχιστον πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων και όλων των ειδών . Στην προετοιμασία για το έπος του 40 , είχαμε την ΠΥΡΚΑΛ, που παρήγαγε πυρομαχικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις και σήμερα εμεις οι νεοέλληνες θα αναζητούμε πυρομαχικά από τον ξένο παράγοντα ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας