Στα όρια του κραχ η Γερμανία-Σε αδιέξοδο εταιρείες κοινής ωφέλειας

1193
Ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, VKU, υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ

Στα όρια του κραχ βρίσκεται η γερμανική οικονομία, καθώς η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο ακόμα και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, που ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η ύφεση στη γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος έπληξε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και οι επιχειρήσεις είδαν πτώση των νέων δραστηριοτήτων.Σχέδιο για στήριξη παρόχων ενέργειας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters -επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος- η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για την παροχή επείγουσας οικονομικής στήριξης σε δεκάδες περιφερειακούς κρατικούς παρόχους ενέργειας, οι οποίοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αλματώδη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο κρίσιμο δίκτυο εκατοντάδων επιχειρήσεων που παρέχουν ενέργεια και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, όπως ύδρευση, στα σπίτια και τη βιομηχανία της χώρας, στηρίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και έχουν απευθυνθεί στην κεντρική κυβέρνηση για στήριξη, ενδεχομένως προσθέτοντας στον τεράστιο λογαριασμό της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση επενέβη με 29 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Uniper.

Θα χρειαστούν δεκάδες δισ. ευρώ

Ο Ingbert Liebing, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, VKU, ο οποίος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για χρεοκοπίες στον τομέα, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
«Μιλάμε για ένα ποσό μέχρι και με διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων», δήλωσε ο Liebing. «Και αν αυτό είναι 20, 30 ή 50 δισεκατομμύρια είναι το δευτερεύον ερώτημα για μένα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για δράση», συμπλήρωσε.

Σε πρώιμο στάδιο οι επαφές

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των περιφερειακών κρατιδίων βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ενώ δεν έχει συμφωνηθεί κάποιο πλαίσιο, αφορούν τη «ρευστότητα» για να βοηθηθούν οι αρχές στην αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε κυβερνητική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα περιφερειακά κρατίδια σχετικά με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η Γερμανία διαθέτει περισσότερες από 900 από τις λεγόμενες Stadtwerke που διανέμουν τα δύο τρίτα του συνόλου του φυσικού αερίου, ενώ πολλές από αυτές παρέχουν επίσης υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η διάθεση απορριμμάτων και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση του επείγοντος για την παροχή στήριξης, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας για τα γερμανικά νοικοκυριά και τη βιομηχανία γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτοι.

Σημαντικές δυσκολίες

Ο Liebing δήλωσε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν μέτρα που απαιτούνται για τη θωράκιση των δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας από τις «οξείες» δυσκολίες που προκαλούνται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου.
«Χρειαζόμαστε στήριξη ρευστότητας για τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες τώρα πρέπει να αγοράζουν (φυσικό αέριο) σε δεκαπλάσιες τιμές από τις συνήθεις πριν μπορέσουν να πουλήσουν», δήλωσε στο Reuters, προβλέποντας ότι το ένα δέκατο των πελατών μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους υψηλότερους λογαριασμούς.
«Αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες» είπε και συνέχισε «επίσης, επειδή οι τράπεζες μερικές φορές δεν παρέχουν πλέον χρηματοδότηση».

Germania_1.JPG

Σε αντίθεση με τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η Uniper, οι μικρότερες κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται να αξιοποιήσουν ένα ταμείο 100 δισ. ευρώ που προσφέρει η κρατική τράπεζα KfW.
Η οικονομική σταθεροποίηση των Stadtwerke θα αποτελέσει θέμα στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε στο Reuters πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.
Ο Markus Lewe, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Πόλεων, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στους πολίτες σε περίπτωση που οι τοπικές αρχές βρεθούν σε αδιέξοδο.
«Σε περίπτωση που οι δημοτικές αρχές κινδυνεύουν με κατάρρευση, πολλές άλλες υπηρεσίες, όπως η ύδρευση, η αποκομιδή απορριμμάτων και οι δημόσιες συγκοινωνίες, θα μπορούσαν να καταρρεύσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας, δήλωσε ότι εξετάζει «επειγόντως» τον τρόπο εξασφάλισης ρευστότητας για τις κρατικές επιχειρήσεις. Είπε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με στόχο μια «δίκαιη λύση, όπου το βάρος θα μοιράζεται».
Ο Timm Fuchs, ειδικός σε θέματα ενεργειακής πολιτικής στη Γερμανική Ένωση Πόλεων και Δήμων, προέβλεψε ότι οι αθετήσεις πληρωμών των πελατών θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 30% και ότι έως και 200 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα σοβαρά, προσθέτοντας ότι ένας συνδυασμός εγγυήσεων, δανείων ή επιχορηγήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει.

Επιδείνωση της ύφεσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Εν τω μεταξύ, επιδείνωση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2022, η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global, που καταγράφει τη συμπεριφορά τόσο της μεταποίησης όσο και του κλάδου των υπηρεσιών, σημείωσε πτώση στις 45,9 μονάδες από τις 46,9 μονάδες τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για 46 μονάδες.
Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, καθώς και το χαμηλότερο ποσοστό, από τον Μάιο του 2020.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας