Στα “μαλακά” η Τουρκία από ΗΠΑ για συμφωνία δημιουργίας κόμβου ρωσικού-φ.α.

593

Οι Αμερικανοί είναι οργισμένοι αλλά… το «καταπίνουν»

Ως «χλιαρή» χαρακτηρίζεται η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Ρωσία, με βάση την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, για τη δημιουργία ενός κόμβου προμήθειας φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Στην ουσία οι ΗΠΑ δείχνουν δυσαρέσκεια για την συμφωνία αυτή αλλά χρησιμοποιούν προσεκτική γλώσσα για να μην έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία.

Δηλαδή για άλλη μία φορά οι Αμερικανοί δείχνουν πως ότι κι αν συμβεί αγαπούν την Τουρκία απλά θα ήθελαν μία άλλη βολική για αυτούς τουρκική ηγεσία που δεν θα προχωρούσε ποτέ σε τέτοιου είδους συμφωνίες.

Ας το έχουν υπόψιν αυτό στην Αθήνα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε ότι «ως ΗΠΑ παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Ειδικότερα στην περίπτωση της Τουρκίας, συνεργαζόμαστε στενά μαζί της για να βοηθήσουμε τις δικές της προσπάθειες για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στην Τουρκία και στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων. «Εργαστήκαμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλουμε ένα σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, ελέγχων στις εξαγωγές και περιορισμών βίζας. Εξηγήσαμε στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανείς δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημείωσε ο Βεντάντ Πατέλ.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών, Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, η οποία είναι αρμόδια για θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά εγκλήματα και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα την Τουρκία.

Κατά την τρίμερη παραμονή της στην γειτονική χώρα, η κ. Ρόζενμπεργκ πραγματοποίησε επαφές με ομολόγους της από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς, «αυτές οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από την αποφυγή κυρώσεων και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες».

Πάντως η Τουρκία δεν βοηθάει στην «αποφυγή κυρώσεων» υπογράφει απευθείας συμφωνίες με την Ρωσία, με λίγα λόγια τις συναλλαγές της τις έχει στο «φως» αλλά οι Αμερικανοί δεν δείχνουν να έχουν το θάρρος να αντιδράσουν γιατί ακόμα στην γεωπολιτική τους αρχιτεκτονική η Τουρκία παίζει έναν εκ των μέγιστων ρόλων.

Γι’ αυτό τον λόγο ακόμα και την οργή τους την «καταπίνουν» και προσέχουν πάρα πολύ τι γλώσσα χρησιμοποιούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας