Sputnik: Η Ελλάδα να μην φοβάται τη ρωσοτουρκική συμφωνία των S-400

2049
τουρκία

Την ανησυχία της για τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας, αναφορικά με τα συστήματα αεράμυνας S-400 έχει εκφράσει η Ελλάδα. Ειδικοί επί του θέματος εξηγούν στο Sputnik ότι η Ελλάδα δεν απειλείται από τη συμφωνία.

Από τα τέλη του 2017, όταν η Τουρκία υπέγραψε με τη Ρωσία τη συμφωνία για την προμήθεια των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, υπάρχει μια πληθώρα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα επικρίνει την Τουρκία για την προγραμματισμένη απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400, κάτι που όπως ισχυρίζεται η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ΝΑΤΟ.

Ενώ η Άγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η υπόθεση έχει κλείσει, η Ουάσινγκτον φέρεται να προχωράει στη διακοπή της παράδοσης εξοπλισμού, που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελλάδα, που μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει εκφράσει την ανησυχία της.

«Ο εξοπλισμός της Άγκυρας με S-400 είναι κάτι που μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε. Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για τη γείτονα χώρα, την οποία δε μπορούμε να την πάρουμε και να τη θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως χαρακτηρίζεται από την Τουρκία», τόνισε πριν από λίγο καιρό ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ένας αντιπλοίαρχος του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, εξήγησε στο Sputnik για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί κάτι από τη ρωσοτουρκική συμφωνία.

«Η Ελλάδα δεν απειλείται από το S-400, ωστόσο, ως ΝΑΤΟική χώρα ακολουθεί την ίδια γραμμή. To ρωσικό σύστημα δεν είναι επιθετικό, αλλά πρόκειται για αντιαεροπορική άμυνα. Η ανησυχία που υπάρχει είναι μόνο στα πλαίσια της πολιτικής του ΝΑΤΟ, που συνεχίζει την επέκτασή του», επισημαίνει στο Sputnik, o Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, Αντιπλοίαρχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει τον προβληματισμό ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς όπως έχει υποστηρίξει, εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών. Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.

«To ΝΑΤΟ δυσκολεύεται και ζορίζεται με την επιλογή των Τούρκων, γιατί τα S-400 μπορούν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα δικά του συστήματα. Η εμβέλεια τους είναι πολύ μεγάλη. Και φυσικά μιλάμε για τα οικονομικά οφέλη και τα κέρδη. Με απλά λόγια, το ΝΑΤΟ δεν θέλει η Ρωσία να έχει περισσότερα κέρδη από αυτούς και προσπαθεί να τη στριμώξει με κάθε τρόπο», προσθέτει ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης.

Η Τουρκία, όπως αναφέρεται στη συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400, θα πληρώσει το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για την αμυντική λειτουργία του συστήματος δίνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξέι Ανπιλόγκοφ.

«Τα συστήματα S-300 και S-400 είναι αμυντικά όπλα, οι S-400 προορίζονται για να καλύψουν την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη βάσει όσων γνωρίζω. Για την Ελλάδα, αυτό δεν αποτελεί ευθεία απειλή. Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτά τα συστήματα δεν διαθέτουν βλήματα εδάφους — επιφάνειας. Με τους S-400 δεν μπορεί να πλήξει κανείς στόχους ή το έδαφος. Συνεπώς, η Τουρκία έχει δικαιώματα, ακριβώς όπως η Ελλάδα είχε δικαιώματα όταν απέκτησε τους S-300», τονίζει μεταξύ άλλων.

«Οι Έλληνες έχουν επίσης πυραύλους Patriot, τους οποίους προμηθεύτηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα οι ΗΠΑ δεν θα προμηθεύσουν (σ.σ. Patriots) στην Τουρκία. Από την άποψη της ισορροπίας δυνάμεων, η τοποθέτηση των S-400 δεν φαίνεται επιθετική απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα στα νησιά του Αιγαίου», προσθέτει ο εμπειρογνώμονας.

Την ίδια στιγμή, κάνει μια ιστορική αναδρομή.

«Η Τουρκία είχε εκφράσει επίσης ανησυχίες όταν η Ελλάδα απέκτησε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300. Κοιτώντας την ιστορία, πρόσφατα η Τουρκία διέθετε ξεπερασμένα συστήματα αεράμυνας της δεκαετίας του 1960. Δεν είχαν τίποτα για να αντιτάξουν στους Έλληνες. Σίγουρα καταλαβαίνω τους Έλληνες, οι οποίοι διαχειρίζονται μία διαμάχη στην Κύπρο που δεν έχει επιλυθεί και η οποία στην πραγματικότητα χωρίζει το νησί στη μέση. Ωστόσο, πιστεύω ότι πραγματικός πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα πραγματοποιηθεί», υπογραμμίζει.

«Παρακολουθούμε με προσοχή όσα γράφονται και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο φόβητρο για την Ελλάδα, από την ρωσοτουρκική συμφωνία για τους S-400»,επισημαίνει η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μαίρη Μπόση, μιλώντας στο Sputnik.

«Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός, ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι οι s-400 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθεί επιθετικά απέναντι στον γείτονα. Δεν είναι η Ελλάδα η απειλή απέναντι στην Τουρκία. Εκ των πραγμάτων η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί κάτι» προσθέτει η κ. Μπόση.

«Γενικά όπως φαίνεται τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θέλουν τη συμφωνία, ωστόσο η Τουρκία θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν», αναφέρει.

Την ίδια στιγμή υποστηρίζει την ανάγκη για την ύπαρξη παγκόσμιας ισορροπίας.

«Οι δηλώσεις του ΝΑΤΟ είναι γνωστές. Είμαστε αρκετοί που θα θέλαμε η Ρωσία να αναπτύξει την οπλική της δύναμη και τα συστήματά της, έτσι ώστε να βγει μπροστά και να συντελέσει σε μια ισορροπία, λόγω της παντελούς ανισορροπίας που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Θα έπρεπε να υπάρξει ένα νέο διπολικό σύστημα, που θα διατηρεί την παγκόσμια ισορροπία. Δεν γίνεται η δύναμη να συγκεντρώνεται στα χέρια ενός μόνο οργανισμού», αναφέρει η καθηγήτρια.

Η Μόσχα χαιρετίζει την αποφασιστική στάση της Άγκυρας σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400, σημείωσε πριν από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για πιέσεις χωρίς προηγούμενο από την πλευρά των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας