Σπάνιο φαινόμενο στην Ανταρκτική: Ηφαίστειο εκτοξεύει χρυσό

1295

Ένα ηφαίστειο στο νοτιότερο σημείο της Γης εκτοξεύει καθημερινά χρυσό που κοστίζει μια μικρή περιουσία.

Ο λόγος για το ενεργό ηφαίστειο στο όρος Έρεβος που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Ωστόσο, θεωρείται αρκετά δύσκολο να συλλεχθεί ο χρυσός, καθώς το βουνό είναι δυσπρόσιτο.

Το Έρεβος, που μαζί με το ηφαίστειο του Deception Island αποτελούν τα μόνα δύο ενεργά ηφαίστεια της Ανταρκτικής, εκτοξεύει κάθε μέρα, μαζί με νέφη τέφρας και τοξικών αερίων, περίπου 80 γραμμάρια κρυσταλλικού χρυσού με εκτιμώμενη αξία 5.633 ευρώ, σύμφωνα με τη New York Post.

Ερευνητές της Ανταρκτικής έχουν βρει ίχνη χρυσού στον ατμοσφαιρικό αέρα έως και 1.000 χλμ. μακριά από το ηφαίστειο, το ύψος του οποίου φθάνει τα 3.794 μέτρα.

Όμως, το πολύτιμο μέταλλο είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που εκτοξεύονται από το Έρεβος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της NASA. «Εκπέμπει τακτικά νέφη αερίου και ατμού και περιστασιακά αποβάλλει βράχους», σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.

«Το Έρεβος εκρήγνυται συνεχώς από το 1972», είπε ο Conor Bacon από το Παρατηρητήριο για τον πλανήτη μας (ερευνητικό κέντρο για την κλιματική αλλαγή, τα ηφαίστεια και τους σεισμούς) Lamont-Doherty στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το ηφαίστειο είναι γνωστό για το ότι περιέχει μια «λίμνη λάβας» σε έναν από τους κρατήρες, αποτελούμενη από τηγμένα υλικά στο επίπεδο της επιφάνειας.

«Αυτές είναι στην πραγματικότητα αρκετά σπάνιες, καθώς απαιτούνται ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί ότι η επιφάνεια δεν θα παγώσει ποτέ» πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα που πρέπει να ερευνηθούν σχετικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην παγωμένη ήπειρο, αλλά και αναφορικά με εκείνα τα ηφαίστεια που παραμένουν αδρανή.

Η γεωγραφική απομόνωση είναι ο βασικός παράγοντας που λειτουργεί αποτρεπτικά για πιο ενδελεχή έρευνα. Βέβαια, τόσο για το Έρεβος όσο και το Deception Island έχουν τοποθετηθεί σεισμόμετρα για την παρακολούθηση των ηφαιστείων.

Ωστόσο, το όρος Έρεβος έχει γίνει περισσότερο γνωστό για ένα τραγικό γεγονός που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου 1979, όταν η πτήση 901 της Air New Zealand συνετρίβη στο σημείο, με αποτέλεσμα το θάνατο 237 επιβατών και 20 μελών προσωπικού αέρα (σύνολο 257 θύματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας