Σούκρι: Σταμάτησε ο διάλογος της Αιγύπτου με την Τουρκία

1341

Η Αίγυπτος σταμάτησε τον διάλογο με την Τουρκία εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η τελευταία στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Αγκυρα με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Ο διάλογος μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας σταμάτησε επειδή η τελευταία δεν έδειξε σημάδια για την αλλαγή των πολιτικών της σχετικά με τη Λιβύη, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).

Ο διάλογος «σταμάτησε»

Οι «διερευνητικές συνεδριάσεις διαλόγου» μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας ξεκίνησαν πέρυσι για να συζητηθούν τ’ «απαραίτητα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων» σε διμερές επίπεδο και σε περιφερειακό πλαίσιο, σύμφωνα με τον Σούκρι που μίλησε στο ειδησεογραφικό κανάλι Al-Arabiya.

Ωστόσο, ο διάλογος «σταμάτησε μετά από δύο γύρους επειδή δεν υπήρξε αλλαγή στις πρακτικές της Τουρκίας στη Λιβύη».

Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου αντιμετωπίζουν τη διπλωματική ρήξη από το 2013 λόγω αντικρουόμενων πολιτικών στην περιοχή.

Από τις αρχές του 2021, οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιωθεί ελαφρώς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε «την έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις των δύο χωρών» και σημείωσε ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επισκέψεις και συζητήσεις.

Μεγάλωσε το χάσμα

Ωστόσο, παρά τη σχετική βελτίωση μετά τις συναντήσεις των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών, η πρόοδος στις αιγυπτο – τουρκικές σχέσεις είναι αργή και οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει ν’ ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Στη Λιβύη, Αγκυρα και Κάιρο υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές της πολιτικής κρίσης, με την Τουρκία να παρέχει διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, ενώ η Αίγυπτος αναγνωρίζει την αντίπαλη κυβέρνηση του Φατί Μπασάγκα, η οποία ορίζεται από τη Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το χάσμα Αιγύπτου – Τουρκίας για τη Λιβύη μεγάλωσε όταν, νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Αντίδραση στη νέα συμφωνία

Η συμφωνία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας και της Αιγύπτου και την κριτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το μνημόνιο συνεννόησης βασίζεται ουσιαστικά στη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη από την προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματα τρίτων χωρών όπως της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας