ΑΠΟ ΤΖΕΝΗ ΚΡΙΘΑΡΑ
Υπάρχουν ορισμένες γωνιές στον πλανήτη που η φτώχεια, η πείνα, η δυστυχία, ακόμα και ο εμφύλιος πόλεμος με χιλιάδες αθώους νεκρούς δεν αρκούν για να αποτελέσουν είδηση στα δελτία ειδήσεων. Μία τέτοια είναι η περίπτωση του Σουδάν, το οποίο έχει βυθιστεί στο χάος και στον αλληλοσπαραγμό εδώ και δυόμισι χρόνια με τη διεθνή κοινότητα να σφυρίζει αδιάφορα. Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποιες χώρες που παρακολουθούν στενά όσα εκτυλίσσονται ανάμεσα στις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (RSF) που προελαύνουν: είναι οι χώρες που αναμένουν να ισοπεδωθεί πλήρως η περιοχή για να επωφεληθούν από το χάος και να καταληστεύσουν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο του Σουδάν.
Οι καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες, συνθήκες λιμού, βιασμούς γυναικόπαιδων, μάχες σώμα με σώμα και εισβολή τεθωρακισμένων στις πόλεις δεν έχουν σταθεί αρκετές για την ανάληψη διεθνούς δράσης με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε έναν λαό που αποτελεί στόχο γενοκτονίας. Μόλις χθες – κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων ομάδων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – πραγματοποιήθηκε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τις θηριωδίες που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στην πόλη Ελ Φασέρ που πέρασε στον έλεγχο των RSF. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, έκανε λόγο για «επίδειξη απροκάλυπτης σκληρότητας που χρησιμοποιείται για την υποδούλωση και τον έλεγχο ενός ολόκληρου πληθυσμού» και πρόσθεσε: «Ίχνη αίματος στο έδαφος της Ελ Φάσερ φωτογραφήθηκαν από το διάστημα. Η κηλίδα στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας είναι λιγότερο ορατή, αλλά όχι λιγότερο καταστροφική».
Η κατάληψη της Ελ Φάσερ μπορεί να περιγραφεί μόνο ως μακελειό. Το Δίκτυο Γιατρών του Σουδάν κάνει λόγο για 2.000 νεκρούς σε τρεις ημέρες, ενώ περισσότεροι από 14.000 άμαχοι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε βομβαρδισμούς και μαζικές εκτελέσεις ή λόγω της πείνας. Ο συνολικός αριθμός νεκρών – συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων των δύο στρατών – ανέρχεται σε 150.000, σύμφωνα με το BBC. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί προκειμένου να βρουν ασφάλεια μακριά από τα πεδία των μαχών. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και καταδικάζει τους φόνους με εθνοτικά κίνητρα, αλλά και τη χρήση βιασμού ως όπλου πολέμου στον εμφύλιο του Σουδάν.
Η Ελ Φάσερ ήταν το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων του στρατού του Σουδάν στα δυτικά της χώρας. Για τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) – που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – επόμενος στόχος είναι η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κορντοφάν, στην οποία βρίσκεται και ο σιδηροδρομικός κόμβος που συνδέει τη δυτική χώρα με την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Από τον Απρίλιο του 2023 που οι RSF οργανώθηκαν εναντίον του στρατού της επίσημης σουδανικής κυβέρνησης, οι συγκοινωνίες έχουν καταρρεύσει και καραβάνια εκτοπισμένων αναγκάζονται να μετακινούνται από πόλη σε πόλη ακόμα και με τα πόδια μεταφέροντας τα παιδιά και λίγα από τα υπάρχοντά τους.
Όσο ο λαός του Σουδάν λιμοκτονεί και εξοντώνεται, κάποιοι κάνουν ήδη σχεδιασμούς για τη μοιρασιά του πάμπλουτου υπέδαφούς του. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι κατά βάση οι χώρες που εμπλέκονται σε αυτό το παιχνίδι. Άλλωστε, η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ είχαν φροντίσει ήδη από το 2020 να υπογράψουν με το Σουδάν τις «συμφωνίες του Αβραάμ» για να μπορούν να έχουν απρόσκοπτες εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή. Ο ορυκτός πλούτος του Σουδάν περιλαμβάνει χρυσό, πετρέλαιο, σιδηρομετάλλευμα, χρωμίτη, χαλκό, νικέλιο, φωσφορικά άλατα, ουράνιο, γύψο, αλάτι και άφθονο νερό. Με τον «πόλεμο του νερού» να έχει ήδη ξεκινήσει σε μεγάλο μέρος της αφρικανικής και ασιατικής ηπείρου και με τα μεταλλεύματα του Σουδάν να αποτελούν πρώτη ύλη για την κατασκευή προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας (όπως τα smartphone), εύκολα συμπεραίνει κανείς την (οικονομική, εμπορική, γεωπολιτική) αξία που αποκτά όλος αυτός ο πλούτος.
Ήδη έχουν συναφθεί συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία για την εκχώρηση γόνιμων εκτάσεων γης, καθώς και παραθαλάσσιων περιοχών για νέα λιμάνια και βιομηχανικά πάρκα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν μία από τις πρώτες χώρες σε εμπορικές συναλλαγές με το Σουδάν, ενώ ακολουθούν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ














































