Σουδάν: Ανεβαίνει αριθμός των νεκρών–Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες στο Χαρτούμ

2470

Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», σημείωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, Φόλκερ Πέρτες, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν. Ο Πέρτες μίλησε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, μέσω βιντεοσύνδεσης, ενώ νωρίτερα είχε απευθύνει ομιλία και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για πάνω από 185 νεκρούς, αλλά και για 1.800 αμάχους και μαχητές που τραυματίστηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες.

Κι ενώ η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με τον σουδανικό λαό να βρίσκεται ανάμεσα σε πυρά, εντείνεται και η αγωνία  για τους εγκλωβισμένους στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού.  Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα, πρόκειται για 15 άτομα, Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανούς και Ρώσους. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους βρίσκονται και μικρά παιδιά.

Θυμίζουμε πως από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σάββατο, δύο Έλληνες τραυματίστηκαν από την έκρηξη ρουκέτας και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

«Καλά είμαι, δόξα τον θεό. Δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία και περιμένω τον γιατρό», είπε την ίδια ώρα που γίνεται άμεση έκκληση των Ελλήνων για βοήθεια ενώ παραμένουν μέσα στη Μητρόπολη στο Σουδάν. Όπως λένε στο OPEN, απέξω ακούν συνεχώς πυροβολισμούς και εκρήξεις, με τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους εντός του ναού να μην μπορούν να πλησιάσουν ούτε στα παράθυρα.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», είπε ο επικεφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας. «Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Αμφότερες οι αντίπαλες πλευρές δήλωσαν πως κατέγραψαν κέρδη σήμερα καθώς καπνός υψωνόταν πάνω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ και κάτοικοι ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και πυροβολισμούς που οδήγησαν σε διακοπή της παροχής βασικών υπηρεσιών και προκάλεσαν ζημιές σε νοσοκομεία.

Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Άμπντελ, Φάταχ αλ-Μπουρχάν, ηγείται του κυβερνώντος συμβουλίου που συστάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2021 με την υπόσχεση ότι θα οδηγήσει σε «πολιτική μετάβαση». Ο ηγέτης των Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή Χαμέτι, ήταν το νούμερο 2 του κυβερνητικού συμβουλίου.

Βάση αυτής της συμφωνίας η παραστρατιωτική οργάνωση θα συγχωνεύονταν με τον στρατό, αλλά τελικά οι δύο στρατηγοί οδηγήθηκαν στην σύγκρουση.

Στο Σουδάν παρεμβαίνουν ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις. Η Αίγυπτος ενισχύει παραδοσιακά τον στρατό του Σουδάν, ενώ Σαουδική Αραβία και Εμιράτα στηρίζουν τον στρατηγό Χαμέτι που έστειλε δυνάμεις στον πόλεμο της Υεμένης. Ο τελευταίος έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις, όπως στις παρακείμενες Ομντουρμάν και Μπάχρι. Στο Νταρφούρ υπάρχει ανησυχία ότι θα αναζωπυρωθεί ο πόλεμος στη δυτική επαρχία, η οποία από το 2003 μαστίζεται από αιματηρές συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 300.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 2,7 εκατομμυρίων.

Στο μεταξύ, υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε για εξάντληση κρίσιμων για τη θεραπεία των τραυματιών προμηθειών σε ορισμένα νοσοκομεία του Χαρτούμ, καθώς έχουν ξεμείνει από αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ενδοφλέβια υγρά και άλλο ζωτικής σημασίας υλικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας