SOS: Στάση πληρωμών από την TUI προς τους ξενοδόχους της Ρόδου

1421
tui

Τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλης Μαρκόπουλος

Απροσδόκητο οικονομικό πλήγμα θα υποστεί η τουριστική αγορά της Ρόδου, καθώς μετά την πανδημία που της στέρησε περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες και τεράστια έσοδα, ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός, προχωρά σε στάση πληρωμών προς τους ξενοδόχους.

Πρόκειται για τον οργανισμό TUI ο οποίος ήδη ανακοίνωσε και στους συνεργάτες του στο νησί μας ότι δεν πρόκειται να εξοφλήσει τα οφειλόμενα, πριν από την άνοιξη του 2021!

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στη Ρόδο, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις και κυρίως ανησυχία, αφού αυτή η απόφαση στραγγαλίζει οικονομικά ακόμα περισσότερο τα ξενοδοχεία, τα οποία ήδη αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η ζημιά στην αγορά είναι ανυπολόγιστη, καθώς τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία έχουν να λαμβάνουν μεγάλα ποσά (πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αυτά υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις το ένα εκατομμύριο ευρώ) η εξόφληση των οποίων… μετατίθεται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο TUI σκοπεύει να πληρώσει ποσά που φτάνουν μέχρι το ύψος των 30.000 ευρώ και τίποτα περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει η στρόφιγγα της ρευστότητας και στα ήδη υπάρχοντα χρέη προστίθενται και νέα, κάτι που θα έχει επίπτωση στη μισθοδοσία των εργαζομένων και στην εξόφληση των προμηθευτών, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική αγορά, χωρίς να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης.

Δηλώσεις Μ. Μαρκόπουλου

Στη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για στάση πληρωμών και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το νέο χτύπημα που δέχτηκαν τα ξενοδοχεία του νησιού.

Αν και ο κ. Μαρκόπουλος δεν κατονόμασε τον οργανισμό, τόνισε ότι αυτή η απόφασή του θα έχει δυστυχώς τεράστια επίπτωση στην αγορά. Ειδικότερα, ερωτηθείς για τη φετινή τουριστική περίοδο δήλωσε τα εξής:

«Η φετινή χρονιά σε επίπεδο αφίξεων και δραστηριότητας είναι πάνω από το προσδοκώμενο που είχαμε τον Απρίλιο το Μάιο και τον Ιούνιο μετά το lockdown. Η Ρόδος πήγε πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλους προορισμούς, και ελληνικούς και ξένους.

Ένα μεγάλο κομμάτι όμως της τοπικής τουριστικής αγοράς προέρχεται από τουρ οπερέιτορς. Υπάρχουν θέματα που αφορούν τις πληρωμές των τουρ οπερέιτορς κάτι που… συννεφιάζει λίγο τα συναισθήματά μας καθώς είναι πολλά τα ζητήματα και πολλές οι αναβολές στις πληρωμές που θα έπρεπε να είχαμε για δεδουλευμένα ώστε και εμείς με τη σειρά μας να είμαστε σωστοί στις πληρωμές μας απέναντι στο προσωπικό μας και στους προμηθευτές μας.

Υπάρχει πολύ μεγάλη υστέρηση καθώς υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από έναν πολύ μεγάλο τουρ οπερέιτορ που αυτή τη στιγμή ουσιαστικά κάνει στάση πληρωμών, ζητώντας από τους ξενοδόχους τα δεδουλευμένα να πληρωθούν του χρόνου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Και αυτό θα έχει δυστυχώς πολύ μεγάλες επιπτώσεις».

Τι απάντησε ο οργανισμός TUI

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικό ρεπορτάζ είχε γίνει προ ημερών και από το «Χρήμα και Τουρισμός»  σύμφωνα με το οποίο ζητείται ο ετεροχρονισμός μέρους των πληρωμών προς τα ελληνικά ξενοδοχεία για την άνοιξη του 2021.

Για το θέμα υπήρξε απάντηση από τον οργανισμό TUI που ανέφερε ότι έχει πραγματοποιήσει προπληρωμές – προκαταβολές στους Έλληνες ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, ύψους 252 εκατ. €, παρά την αρνητική συγκυρία και τους σημαντικούς περιορισμούς στα ταξίδια παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ότι έχει εξοφλήσει το 90% των ποσών!

«Η κατάσταση στον Τουρισμό παραμένει ασταθής και η εκτίμησή μας είναι ότι θα παραμείνει έτσι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η TUI συνεχίζει, ως αξιόπιστος συνεργάτης, να συνεργάζεται σε μακροχρόνια βάση με τα ξενοδοχεία – συνεργάτες της, στους προορισμούς μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές. Έχουμε ήδη εξοφλήσει περίπου το 90% των οφειλόμενων πληρωμών.

Η TUI πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση της σεζόν τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο του 2020 και για την ενίσχυση του τουριστικού της προγράμματος στην Ελλάδα το 2021, οι οποίες είναι προς όφελος του ελληνικού τουριστικού τομέα και των ξενοδοχείων. Υπό το φως αυτών των σημαντικών επενδύσεων, είμαστε σε συζητήσεις με τους στρατηγικούς μας εταίρους στην Ελλάδα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασία μας μαζί τους την προσεχή σεζόν» αναφέρει η απάντηση στο «Χρήμα και Τουρισμός». 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας