Σιγιάρτο ΥΠΕΞ Ουγγαρίας : Η Ουγγαρία θα αντιταχθεί στο σχέδιο των Βρυξελλών για πλήρη απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών στην ΕΕ

445

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, 27 Οκτωβρίου. /TASS/. Η ουγγρική κυβέρνηση αντιτίθεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έως τις αρχές του 2028, καθώς και στις ενεργειακές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επανέλαβε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.

Σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους και δεν οδήγησαν στον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ, παρά τις αποτυχίες αυτές, δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις πολιτικές τους.

«Θέλουν να υπονομεύσουν όχι μόνο την οικονομία αλλά και την ασφάλεια του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν στην ιστοσελίδα της νομοθετικής εξουσίας.

Ο Σιγιάρτο διαβεβαίωσε τα μέλη του κοινοβουλίου ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί την προσέγγιση που πρότειναν οι Βρυξέλλες.

«Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα υπάρχοντα πολιτικά και νομικά μέσα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας», τόνισε ο υπουργός.

Τόνισε ότι η Ουγγαρία, καθώς και η γειτονική Σλοβακία, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία διασφαλίζουν αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η άρνηση ενέργειας από τη Ρωσία δεν θα έχει καμία επίπτωση στην πολιτική της.

Νωρίτερα, ο Σιγιάρτο δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα προσβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ που ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Η Βουδαπέστη θεωρεί την απόφαση αυτή παράνομη, καθώς δεν ελήφθη ομόφωνα, αλλά με ειδική πλειοψηφία.

Στις 20 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σταδιακή απαγόρευση όλων των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2028. Η απόφαση ισχύει τόσο για το αέριο μέσω αγωγών όσο και για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου από το 2028. Η ουγγρική κυβέρνηση είχε προηγουμένως εκφράσει την πρόθεσή της να ζητήσει εξαιρέσεις από αυτούς τους κανόνες, αλλά δεν έχουν ακόμη ληφθεί προτάσεις επί του θέματος από τους ηγέτες της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας