Σε σοκ οι αγορές… παίζει με τη Γαλλία ο Macron-Δεν έμαθε το μάθημα Chirac

757
Η τελευταία φορά που η Γαλλία διεξήγαγε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ήταν το 1997, όταν ο τότε Πρόεδρος Jacques Chirac έχασε…
Μετά από την συντριπτική ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Marine Lepen.
Ενώ η θέση του Macron ως αρχηγού κράτους δεν θα επηρεαστεί άμεσα από την επικείμενη ψηφοφορία, η ικανότητά του να προωθήσει νόμους, η εξουσία να επιλέγει έναν ομοϊδεάτη πρωθυπουργό και η αξιοπιστία του πολιτικού του σχεδίου θα είναι όλα υπό αμφισβήτηση.
Και τα αποτελέσματα της Κυριακής (9/6) δείχνουν ότι πιθανότατα θα χάσει.
«Δεν είναι απλώς ένα στοίχημα, είναι τολμηρός χειρισμός», σχολίασε ο Yves Bertoncini, ανεξάρτητος σύμβουλος για τις υποθέσεις της ΕΕ.
«Συνήθως, οι παίκτες που κάνουν μια τέτοια κίνηση δεν έχουν πολλά φύλλα».
Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, αρχής γενομένης στις 30 Ιουνίου.

Είναι η πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα που η γαλλική Εθνοσυνέλευση περικόπτει τη θητεία της.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να αξιολογήσει την απάντησή της σε ένα σωρό προκλήσεις από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία στην κλιματική αλλαγή και τις επιδεινούμενες εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα και τις ΗΠΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόρριψη της κυρίαρχης πολιτικής και κουρελιάζει την αξιοπιστία των δύο πιο σημαντικών ηγετών της, αναφέρει το Bloomberg.
Ενώ τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν μόνο μέτρια κέρδη σε όλο το μπλοκ και η απόδοσή τους ήταν λίγο-πολύ σύμφωνη με τις δημοσκοπήσεις, ο Macron και ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz υπέστησαν ταπεινωτικές ήττες.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Scholz στη Γερμανία έλαβαν μόλις το 15% των ψήφων, το χειρότερο αποτέλεσμά τους σε ευρωπαϊκές εκλογές.
Η κύρια συντηρητική αντιπολίτευση ήρθε πρώτη με 31% ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία τερματίζει δεύτερη με 15%, ισοβαθμώντας με το SPD.

Το παιχνίδι του Macron

Αλλά ήταν η δραματική απάντηση του Macron στην ήττα του που πρόσφερε τη μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς.
«Δεν μπορώ να προσποιούμαι ότι δεν συνέβη τίποτα», είπε ο Macron.
«Η άνοδος των εθνικιστών και των δημαγωγών αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για την Ευρώπη μας, και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Η απόφαση του Macron επηρεάστηκε από την εμπειρία του στους εορτασμούς της D-Day στη Νορμανδία την περασμένη εβδομάδα, όταν ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους που συνάντησε είπαν ότι η πολιτική ζωή έχει γίνει πολύ επιθετική.
Ο Macron βλέπει τις κοινοβουλευτικές εκλογές ως μια ευκαιρία να το αλλάξει αυτό και να αποκατασταθεί μια ισχυρότερη, μετριοπαθής πλειοψηφία.
Οι επικείμενες εκλογές προσφέρουν στη Lepen, την πιο ανθεκτική φυσιογνωμία της ακροδεξιάς της Ευρώπης, την ευκαιρία να εδραιώσει για πρώτη φορά μια θέση στην εξουσία.
Εάν η ομάδα της Εθνικού Ράλι επιβεβαιώσει τη θέση της ως το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον διορισμό του επόμενου πρωθυπουργού, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να είναι γεμάτες προκλήσεις.
Πηγές του Bloomberg στον στενό κύκλο του Macron επέμειναν ότι δεν ανησυχούν μήπως καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του νομοθετικού σώματος, επειδή τα ακροδεξιά κόμματα εξακολουθούν να έχουν χαμηλά ποσοστά.
Ωστόσο, οι εκλογές σημαίνουν μερικές νευρικές εβδομάδες για τους συμμάχους του Macron σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και μάλιστα οποιονδήποτε έχει μερίδιο στη Γαλλία που διατηρεί μια λειτουργική κυβέρνηση που είναι σε θέση να προωθήσει την πολιτική.

Macron όπως… Cameron

Είναι μια κίνηση που θυμίζει την υψηλού κινδύνου απόφαση του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron να ζητήσει ψηφοφορία για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ σε μια προσπάθεια να λύσει τα δικά του προβλήματα με τους δεξιούς λαϊκιστές.
«Είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ευρώπη», δήλωσε η Federica Genovese, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Το κύμα της ακροδεξιάς ήταν στο πλάνο και τα πράγματα ξετυλίγονται τώρα».
Οι ανησυχίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες στο Κίεβο, καθώς ο Macron πιέζει να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, ως σύμβολο της ολοένα μεγαλύτερης δέσμευσης της Γαλλίας στον αγώνα κατά της Ρωσίας.
Η μακροχρόνια συμπάθεια της Lepen για τον Vladimir Putin θα μπορούσε να το θέσει σε κίνδυνο.
Η τελευταία φορά που η Γαλλία διεξήγαγε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ήταν το 1997, όταν ο τότε Πρόεδρος Jacques Chirac προκήρυξε πρόωρες ψηφοφορίες, αναζητώντας υποστήριξη για τις αλλαγές που απαιτούνται για να προκριθεί στο ευρώ.
Το αποτέλεσμα: Η ομάδα του Chirac έχασε την πλειοψηφία της και αναγκάστηκε να ορίσει πρωθυπουργό τον επικεφαλής του αντίπαλου Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Εάν το κόμμα της Lepen και άλλα κόμματα της σκληρής δεξιάς επαναλάμβαναν την απόδοσή τους στις γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Macron θα μπορούσε να αναγκαστεί να ορίσει έναν πρωθυπουργό με θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις πολιτικής από αυτές που έχει, για την ΕΕ, τη Γαλλία και τον ρόλο της στον κόσμο. .
«Η πολιτική αστάθεια δεν είναι ποτέ καλό πράγμα για την Ευρώπη», δήλωσε η Sophie Pornschlegel, διευθύντρια έρευνας στο think tank Jacques Delors στις Βρυξέλλες.
«Τους επόμενους μήνες θα γίνουν πολλές αλλαγές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας