Σε ρυθμούς κατάρρευσης ελληνικά ομόλογα και μετοχές

847

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στη Λεωφόρο Αθηνών έφτασε το τσουνάμι των διεθνών αναταράξεων που προκαλεί η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα πρωτοφανή επίπεδα του πληθωρισμού, με τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα να δέχονται σήμερα ένα ισχυρό sell-off.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,72% στις 862,55 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 879,17 μονάδων (-0,84%) και 859,69 μονάδων (-3,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,56 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,88 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,27 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,89%, στις 2.078,74 μονάδες, ενώ στο -1,97% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.359,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,59% στις 567,37 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,82%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,46%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,12%.

Η πτώση της αγοράς ευθυγραμμίστηκε σήμερα και με την τάση των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία βιώνουν το δικό τους sell-off. Στη Λ. Αθηνών όμως δεν υπήρξαν ούτε και κάποιες δεικτοβαρείς διαφοροποιήσεις που στο πρόσφατο παρελθόν λειτουργούσαν σαν δίχτυ ασφαλείας στην υποχώρηση του βασικού δείκτη.

Παράλληλα, η πτώση των κρατικών ομολόγων και η άνοδος της απόδοσης της δεκαετίας στα επίπεδα του 4,3% δεν έμεινε απαρατήρητη από την αγορά, αφού προσδιορίζει το ασφάλιστρο κινδύνου λειτουργώντας ως ένας επιπλέον φορέας πίεσης στις αποτιμήσεις. Έτσι, τα ελληνικά assets ξαναμπαίνουν στην “κατηγορία” των επικίνδυνων, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος συνέχισης κάποιου προγράμματος που να στηρίζει τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Η ένταση πρόσθεσε ρίσκο, οι πωλητές πήραν το πλεονέκτημα

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το Χρηματιστήριο την εβδομάδα που πέρασε, εν μέσω της αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου αλλά και των απαισιόδοξων μηνυμάτων από το μέτωπο του πληθωρισμού, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Παρά την ικανοποιητική επίδοση που σημειώθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου (+7%), η αγορά αγνόησε τα δεδομένα ανάπτυξης της οικονομίας υπό το βάρος των πιο πρόσφατων στοιχείων που αφορούσαν τον πληθωρισμό του Μαΐου (11,3%), την υψηλότερη μηνιαία μέτρηση αύξησης από το 1995.

Οι ρυθμοί αύξησης χτίζουν κάθε μήνα και ένα νέο υψηλό με την κατάσταση στην ενέργεια να δείχνει ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει αναγκαστικά τον Σεπτέμβριο όταν οι τιμές θα βρουν τις υψηλές τιμές του περυσινού έτους. Το οικονομικό κλίμα επιβαρύνθηκε και από την ρητορική της Τουρκίας, η οποία σε καθημερινή βάση πλέον αφήνει αιχμές και υπονοούμενα για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργούν.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, η καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη συνοδεύτηκε από ένα μεγαλοπρεπές χάσμα μεταξύ 879-885 μονάδων, επίπεδο που σηματοδοτεί πλέον την κυριότερη αντίσταση. Η υπέρβαση των 900 μονάδων ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα με τους χαμηλούς τζίρους που σημειώθηκαν από την αρχή του μήνα και η πτώση που ακολούθησε ενεργοποίησε όλα τα τεχνικά σήματα πωλήσεων από τους κινητούς μέσους και τον MACD.

Από το πρωί της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδική αγορά εκ νέου μετά και τη διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών. Σημείο αναφοράς πλέον για τους αγοραστές είναι οι 850 μονάδες που αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει να δοκιμάσει τα φετινά χαμηλά του Μαρτίου, λίγο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες.

Προς το παρόν η τάση έχει γείρει υπέρ των πωλητών, οι τζίροι έδειξαν ένταση σε πτωτικές ημέρες και η διάχυση των απωλειών είχε σχεδόν καθολική έκταση. Αν σε αυτήν τη φάση δεν υπάρξει κάποιος νέος σχηματισμός ανάσχεσης της τάσης (συσσώρευση) ή μείωση της έντασης των συναλλαγών, το επικρατέστερο σενάριο θα βάλει τις 800 μονάδες ως βασικό στόχο στην κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη στο κοντινό μέλλον, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος έκλεισε με πτώση 5,19%, με τις Alpha Bank και ΔΕΗ να ακολουθούν με -4,46% και -4% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Jumbo, Quest, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Βιοχάλκο και Εθνική.

Η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΧΑ ξεπέρασε το 2%, ενώ εκείνη των Motor Oil, Aegean και ΟΛΠ το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Λάμδα, Titan και Ελλάκτωρ, ενώ ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 1,80%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας