Σε ενεργειακό αδιέξοδο η ΕΕ-“Βόμβα” και από τον ΟΠΕΚ-Όλες οι εξελίξεις

790

H Μόσχα χορεύει στο “ταψί” την σπαρασσόμενη ΕΕ και την “ψοφοδεή” γραφειοκρατία των καλοβολεμένων και “άχρηστων” των Βρυξελλών.

Έπειτα από την επικοινωνία του με τον Γερμανό καγκελάριο για το ενεργειακό, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν, σημειώνοντας εμφατικά «είμαστε σε πόλεμο».

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε. Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε.

Προηγουμένως, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Οκτώβριο, κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου. Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ είχε συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει περίπου 25% από τις αρχές Ιουνίου, αφού άγγιξαν τα πολυετή υψηλά του Μαρτίου. Η απόφαση του ΟΠΕΚ αναμένεται να προκαλέσει νέο ράλι τιμών στις τιμές του αργού.

Άνοδος των τιμών

Στα 265 ευρώ ανά μεγαβατώρα πήγε η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, στην Ολλανδία (ΤΤF-Title Transfer Facility), σημειώνοντας άνοδο 25% σε ημερήσια βάση για τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου. Κάποια στιγμή η τιμή είχε φθάσει και τα 279 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 35%. Η πορεία αυτή αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς το Κρεμλίνο φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι ο Nord Stream 1 δεν θα λειτουργήσει μέχρις ότου αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Δύση στη Ρωσία.

Προηγουμένως η αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 1 που ανακοινώθηκε από την Gazprom το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ήταν η βασική αιτία της σημερινής εκτόξευσης της τιμής αερίου, καθώς και η ασάφεια από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα ενεργειακά μέτρα, που επεξεργάζεται η Επιτροπή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πλέον να προτείνει και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου.

Αυτή την αβεβαιότητα όμως η Μόσχα την έκανε σήμερα βεβαιότητα, με τον εκπρόσωπο της Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει σύμφωνα με το Reuters και τους Financial Times ότι «η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει πλήρως μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την επιχείρηση στην Ουκρανία».

Επίθεση της Κομισιόν στον Πούτιν

Η πρόεδρος της Κομισιόν επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Ρώσο πρόεδρο, κατηγορώντας τον πως «χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει», σημειώνοντας πως «η Ευρώπη θα νικήσει». Σημειώνει πως η Ευρώπη θα νικήσει και πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις, για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Σε δεύτερη ανάρτησή της, μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται στην πρόταση της ΕΕ, που θα έχει ως στόχο τα εξής:

  • Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα.
  • Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, οι οποίες συνδέονται με την αστάθεια.
  Από τον Ανδρέα στον Ανδρουλάκη – Τα Μνημόνια, η πτώση και η νέα σελίδα

Όμως το κατά πόσον η Ευρώπη θα προχωρήσει τελικώς στην επιβολή πλαφόν θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τα κράτη-μέλη, τα οποία δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό και άμεσα από το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 και άρα δεν θα είναι εύκολο να αποδεχθούν τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το πιθανό ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ρωσία σε ολική παύση των ροών αερίου προς την Ευρώπη. Την προσεχή Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ αγωνίζεται να συγκρατήσει τις νέες πιέσεις αναφέρει χαρακτηριστικά το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Τι θα γίνει με τον Nord Stream 1

Ενδεικτικό για την κατάσταση στις τάξεις της ΕΕ, είναι ότι η τσεχική Προεδρία ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας από τον Αύγουστο για τις 9 Σεπτεμβρίου, ώστε στο ενδιάμεσο διάστημα να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, όμως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει έως τώρα, με την Ουγγαρία να αρνείται κάθε συζήτηση για πλαφόν, καθώς τα δικά της συμβόλαια με την Gazprom εκτελούνται κανονικά και σε τιμές πολύ καλύτερες από των άλλων χωρών της ΕΕ.

Ερώτημα είναι επίσης εάν και η Τσεχία που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ θέλει όντως την επιβολή πλαφόν ή κινείται παρασκηνιακά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η όλη κατάσταση προκαλεί πολιτικές πιέσεις στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και αντιπαραθέσεις στις τάξεις των ευρωπαϊκών οργάνων, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να καταλογίζει ευθύνες για καθυστέρηση στην Επιτροπή και την πρόεδρό της Φον Ντερ Λάιεν.

Η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο μεταφράζεται από την Μόσχα σε μονομερή παραβίαση των συμβάσεων της Gazprom, κάτι που η ρωσική εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει νομικά, εγκαλώντας την Ευρώπη ως υπεύθυνη της διακοπής παραδόσεων, προκειμένου να εγείρει αξιώσεις για αποζημιώσεις. Από την πλευρά της η ΕΕ δια των επιτρόπων Οικονομίας και Ενέργειας κάλεσε την Μόσχα να σεβαστεί τα συμβόλαια και να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, μέσω όλων των αγωγών και του Nord Stream 1.

Νέα υποχώρηση του ευρώ

Το ευρώ υποχωρεί έως και 0,7% την Δευτέρα, χάνοντας και πάλι την ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο, διαμορφούμενο στα 98,80 σεντς, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2002, ενώ τα futures του δείκτη Euro Stoxx 50 υποχωρούν έως και 3,3%. Από την αρχή της χρονιάς η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν έχει σταματήσει να υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ.

  Έρχεται “θερμό φθινόπωρο” στην παγωμένη Ευρώπη;

Ισχυρές πιέσεις και για τη βρετανική λίρα -υποχωρεί 0,3%, στο 1,147 δολάριο. «Το ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης δεδομένου ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την επ’ αόριστον διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί», αναφέρει η National Australia Bank Ltd. Mε βαριές απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και όλοι οι οικονομικοί αναλυτές περιμένουν με ενδιαφέρον πως θα εξελιχθούν οι σημερινές συνεδριάσεις.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ενέργειας από την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η σύσκεψη θα έχει αντικείμενο τις εξελίξεις για την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενέργειας και την επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών ενόψει του χειμώνα, αλλά και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ενόψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι ανάγκη να σπάσει η περίοδος της ευρωπαϊκής αδράνειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας