Σαρώνει τα Χρηματιστήρια το τραπεζικό sell-off-Προς βαθιά κρίση “παγκοσμιοποίησης”

1156

Έντονες πιέσεις δέχεται και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη σκιά του νέου sell-off που προμηνύεται σήμερα στη Wall Street, καθώς και των ισχυρών απωλειών των ευρωαγορών, με τις τελευταίες στηρίξεις των “τετραψήφιων” επιπέδων να τίθενται εν αμφιβόλω για τον Γενικό Δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,19% στις 1.033,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 96 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.509,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,77% στις 771,34 μονάδες.

Σαρώνει τα χρηματιστήρια το τραπεζικό sell-off

Την ίδια ώρα, πανευρωπαϊκά, ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 6,6% καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τις 4 Μαρτίου του 2022 σηματοδοτώντας την έκδηλη ανησυχία για την πορεία του κλάδου παγκοσμίως με τον “εφιάλτη του 2008” να πλανάται πάνω από τις αγορές.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 3,08% στις 14.951 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 2,88%. Στη Βρετανία ο FTSE χάνει 2,22% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες ο ιταλικός MIΒ υποχωρεί κατά 3,90% και ο ισπανικός IBEX χάνει 3,16%.

Με “θόρυβο” η διόρθωση

Η λίγο πολύ αναμενόμενη διόρθωση ήρθε κάνοντας σημαντικό… θόρυβο με τις απώλειες να είναι σε διψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance. Η Silicon Valley Bank ήταν η αφορμή για παγκόσμια διόρθωση που έπιασε και την ελληνική αγορά, η οποία είχε καταγράψει και τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2022.

Την ίδια ώρα, κατά τον κ. Ζαχαράκη, η παράταση της εκλογικής αναμέτρησης δίνει παράταση παράλληλα και στην επενδυτική βαθμίδα. Από την άλλη η διόρθωση ήταν “μάννα εξ ουρανού” για αρκετά funds που περίμεναν διόρθωση για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2022 στο 5,9% έδωσε την ελπίδα ότι και το 2023 θα καταφέρουμε να γράψουμε και πάλι σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.

Τεχνικά, το ΧΑ φαίνεται ότι έχει καταγράψει μία σημαντική κορυφή για κάποιο μεγάλο διάστημα μέχρις ότου δούμε και πάλι νέα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να μιλήσουμε για νέα υψηλά. Η μεσοπρόθεσμη τάση, ανεξάρτητα της διόρθωσης παραμένει ανοδική. Η ζώνη των 1.030 – 1.040 μονάδων είναι η κοντινή στήριξη, ενώ σε περίπτωση διάσπασης θα δοκιμαστεί η ζώνη των 1.010 μονάδων.

Στον FTSE 100, η διάσπαση των 2.680 μονάδων πήρε σάρκα και οστά, με τις 2.545 μονάδες να είναι η κοντινή στήριξη και επίπεδο που θα μπορούσε να δώσει αντίδραση. Διάσπαση των 2.545 θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της κίνησης με τις 2.445 μονάδες να είναι το επόμενο επίπεδο. Ο τραπεζικός έχει ουσιαστική στήριξη στη ζώνη των 760 μονάδων, με τις 875 μονάδες να είναι κύρια κοντινή αντίσταση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε Alpha Bank, Motor Oil, Titan, Μυτιληναίο, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean και Quest ξεπερνούν το 3%, ενώ εκείνες σε Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή το 2%.

Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΛΠ, Λάμδα, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Autohellas, ενώ η Coca Cola χάνει 0,83%. Η Jumbo σημειώνει κέρδη 0,95%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας