Σάλος στη Γερμανία-Εκατοντάδες αγωγές κατά BioNTech για προβλήματα υγείας από εμβόλια-Covid

473

Η BioNTech αντιμετωπίζει ένα μπαράζ εκατοντάδων αιτήσεων αποζημίωσης στη Γερμανία από δύο δικηγορικά γραφεία που υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους υπέστησαν μόνιμες βλάβες στην υγεία τους από το εμβόλιο της εταιρείας για τον κορωνοϊό.
Η φαρμακευτική εταιρεία θα αντιμετωπίσει τη Δευτέρα (12/6) την πρώτη αγωγή ενός γιατρού ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου.
Ο γιατρός ζητά 150.000 ευρώ ως αποζημίωση για συμπτώματα, όπως καρδιακή αρρυθμία και εγκεφαλική ομίχλη που, όπως λέει, προκλήθηκαν μετά τη λήψη του εμβολίου.
Η εκδίκηση της υπόθεσης σε περιφερειακό δικαστήριο στο Αμβούργο, είναι μία από τις πολλές εκατοντάδες αιτήσεις για αποζημίωση έως και 1 εκατ. ευρώ που επιδιώκονται από τα δύο δικηγορικά γραφεία.
Η πιο εξέχουσα από τις δικηγορικές εταιρείες, η Rogert & Ulbrich με έδρα το Ντίσελντορφ, διευθύνεται από τον Tobias Ulbrich, ειδικό στο δίκαιο των μεταφορών, ο οποίος έχει καταδικάσει τους κατασκευαστές εμβολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η άλλη εταιρεία είναι η Cäsar-Preller, η οποία εδρεύει στο Βισμπάντεν.

Η επιτυχία με τη Volkswagen

Οι δύο εταιρείες κέρδισαν αποζημιώσεις για τους καταναλωτές από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen για το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων diesel.
Δεδομένου ότι σχεδόν τα 3/4 των 224 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που χορηγήθηκαν στη Γερμανία παρήχθησαν από την BioNTech σε συνεργασία με την Pfizer, η συντριπτική πλειονότητα των αξιώσεων στρέφεται κατά της εταιρείας με έδρα το Μάιντς, η οποία πρωτοστάτησε στη χρήση του αγγελιοφόρου RNA στα εμβόλια.
Οι διεκδικήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό αξιώσεων αποζημίωσης που έχει αντιμετωπίσει η BioNTech παγκοσμίως από τότε που έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι Financial Times αλλά και γερμανικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν τον επικεφαλής της μίας δικηγορικής εταιρείας τον Ulbrich ως συνωμοσιολόγο που υποστηρίζει ότι με το εμβόλιο Covid ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Bill Gates θέλει να μειώσει τον πληθυσμό της Γερμανίας στα 27 εκατομμύρια άτομα.
Ο ίδιος μιλώντας στους Financial Times υποστηρίζει πως οι χαρακτηρισμοί αυτοί δείχνουν πως «έκανε καλή δουλειά» τρομάζοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι παρενέργειες

Μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους έχουν δείξει ότι υπάρχουν παρενέργειες των εμβολιασμών Covid-19 συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τύπων νευρολογικών επιπλοκών και μιας φλεγμονής της καρδιάς γνωστής ως μυοκαρδίτιδας.
Ωστόσο, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο BioNTech εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αγωγές θα απορριφθούν, επισημαίνοντας το γεγονός ότι αποφάσισε να μην παραμερίσει διατάξεις για την κάλυψη πιθανών αξιώσεων αποζημίωσης.
«Η συνεχής παρακολούθηση του προφίλ ασφάλειας του εμβολίου και μετά από περισσότερες από 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Covid-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπίσει πιθανές παρενέργειες εκτός από αυτές που αναφέρονται ήδη στις αντίστοιχες πληροφορίες προϊόντος», δήλωσε η BioNTech.

Νομική ασπίδα από ΕΕ

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι, στην υπόθεση του Αμβούργου, η ενάγουσα και οι δικηγόροι της απέτυχαν να αποδείξουν μια «αιτιώδη σχέση μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών και του εμβολίου» και όχι τυχαία και περιέγραψε την αγωγή ως «αβάσιμη».
Ο Ulbrich υποστηρίζει ότι το βάρος της απόδειξης —και επίσης η πιθανή αποζημίωση— είναι χαμηλότερο στη Γερμανία από ό,τι αλλού και είναι πεπεισμένος πως, ιδίως στις ακροάσεις στο Μόναχο και το Ντίσελντορφ, οι υποθέσεις των πελατών του είναι ισχυρές.
Μια ετυμηγορία κατά της BioNTech πιθανότατα θα είχε περιορισμένη άμεση οικονομική ζημία για την εταιρεία λόγω μιας νομικής ασπίδας της ΕΕ που προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τους παρασκευαστές εμβολίων από τη νομική ευθύνη εάν προκαλέσουν απρόβλεπτες παρενέργειες.

german.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας