Σάλος για Κατρούγκαλο και υπαναχώρηση για ασφαλιστικές εισφορές-Οργή ελεύθερων επαγγελματιών

979

Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημα.
Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε μέσω Twitter πως εξέφρασε προσωπική άποψη σε σχέση με τις εισφορές.
Αναταραχή επικρατεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρά σε δημόσια δήλωση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής νέων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη μεσαία τάξη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται παρέμβαση και από τον Αλέξη Τσίπρα.
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κ. Κόλλια, προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) και πολλών επαγγελματικών φορέων της χώρας.
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

H υπαναχώρηση Κατρούγκαλου

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν. Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές : Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Διαψεύδει Σκέρτσο ο ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλιστικές εισφορές: Το πρόγραμμα μας προβλέπει αυξήσεις εισοδημάτων

Νωρίτερα, στη διάψευση των ισχυρισμών του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου για την επιβολή αυξημένων συντελεστών στις ασφαλιστικές κρατήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες».
«Το μόνο που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξήσεις εισοδημάτων με αύξηση αφορολόγητου και κατάργηση φόρου επιτηδεύματος.
Μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στη τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες.
Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

– Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.
– Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
– Ρύθμιση των χρεών και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
-Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους» αναφέρει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσακαλώτος: Ξεκάθαρα διατυπωμένη στο πρόγραμμά μας η ασφαλιστική πολιτική

“Έχω εργαστεί, προσωπικά και αναλυτικά, με το Πρόγραμμα – Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε όλα τα στάδια διαμόρφωσής του. H οικονομική και ασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη στο «Συμβόλαιο Αλλαγής» και στοχεύει στην σταθερή ανάπτυξη με ισχυρή κοινωνική συνοχή.
Το πρόγραμμά μας υποστηρίζει την ανάπτυξη μέσα από σαφείς φορολογικές ελαφρύνσεις στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που άλλωστε αποτελεί και τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας”, αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Σκέρτσος: Επαναφορά του συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την θέση πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται, εάν γίνει κυβέρνηση, να επαναφέρει τον συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών διατύπωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.
«Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους» υποστηρίζει σε δήλωση του ο κ.Σκέρτσος.
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν «βγαίνει» χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία.
Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους.
Την Κυριακή λέμε “ναι” στην πρόοδο και την προκοπή όλων μας και “όχι” στη δεύτερη φορά στη συμφορά» επισημαίνει ο κ. Σκέρτσος.

Άδ. Γεωργιάδης: Καμία προσωπική άποψη όσα είπε ο Κατρούγκαλος

Με σχολιό του στο Twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει ότι «περιέγραψε (σ.σ. ο Γιώργος Κατρούγκαλος) όλο το ιδεολογικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής της Κυβερνήσεως του @atsipras και φυσικά πουθενά δεν ανέφερε καμμία απολύτως πίεση από το Μνημόνιο και τους δανειστές»

Δ Βερβεσός: Η επαναφορά του ”νόμου Κατρούγκαλου”, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε

«Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους Δημήτρης Βερβεσός, σε σημερινή δήλωσή του- απάντηση στη χθεσινή αναφορά του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά του νομικού πλαισίου που καταργήθηκε με το οποίο συνδέεται το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών με τις ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνει δε ότι ο ”νόμος Κατρούγκαλου” που επέβαλε «επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση» «βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε».

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Βερβεσού έχει ως εξής:

«Ο ”νόμος Κατρούγκαλου”, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών- επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση.
Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις.
Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν.
Η δε κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

Οργή Κόλλια (ΟΕΕ) κατά Κατρούγκαλου

Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% – των εισφορών επί των εσόδων”, σημειώνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου.
“Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά”, σημειώνει ο κ. Κόλλιας και προσθέτει:
“Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων.
Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία”.

Γ. Στασινός (TEE): Ποτέ ξανά δήμευση του εισοδήματος μέσω ασφαλιστικών εισφορών

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας!
Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι.
Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν.
Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει.
Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας.
Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή».
Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια:
Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες.»

ΕΒΕΑ: «Όχι» σε επαναφορά της ασφαλιστικής εισφοράς

H Πρόεδρος του ΕΒΕΑκα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.
Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας.
Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.
Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

Η επίμαχη δήλωση Κατρούγκαλου

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Blue Sky το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Αυτό οδήγησε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν».
Ερωτηθείς από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν επίσης καλεσμένος στην εκπομπή, εάν θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου, ο ίδιος απάντησε «ναι» και εξήγησε: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής».
Όπως εξήγησε, «πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζόμενους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους. Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών».
«Η σύνδεση του ύψους της ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα είναι φόρος», ανέφερε από την πλευρά του ο Αδ. Γεωργιάδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας