Ρώσικη επιχείρηση τανάλια-Εξάλειψη το προγεφύρωμα-70 Ουκρανοί νεκροί-Τραγικός θάνατος τεσσάρων Ρώσων

2332

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την εξάλειψη του ουκρανικού προγεφυρώματος στην Χερσώνα μετά από “τανάλια” δυνάμεων των Πεζοναυτών που επιχείρησαν με ταχύπλοα από την πλευρά του Δνείπερου και ειδικών δυνάμεων από την πλευρά της γέφυρας Αντονόφσκι.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 70 Ουκρανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 10 Ρώσοι εκ των οποίων οι τέσσερις σκοτώθηκαν στον Δνείπερο.

“Εξαλείφτηκε το προγεφύρωμα”

Ο ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της περιφέρειας Χερσώνα Βολοντίμιρ Σάλντο δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει εκκαθαρίσει πλήρως την περιοχή στην αριστερή όχθη του Δνείπερου κοντά στη γέφυρα Αντονόφσκι από Ουκρανούς στρατιώτες.

«Χθες το βράδυ, οι στρατιώτες της ομάδας στρατευμάτων Dnepr εκκαθάρισαν τελικά την περιοχή στην αριστερή όχθη κοντά στη γέφυρα Antonovsky.

Οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση από τα μετόπισθεν, πλησιάζοντας από την πλευρά του ποταμού με βάρκες.

Μέχρι τις 3 τα ξημερώματα καταλήφθηκε το προπύργιο και το ξενοδοχείο, όπου εγκαταστάθηκαν οι Ουκρανοί στρατιώτες.

Στη μάχη συμμετείχαν στρατιώτες του αποσπάσματος “ΘΥΕΛΛΑ”, της 61ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, της 126ης Ταξιαρχίας Παράκτιας Άμυνας, της 127ης Εφεδρικής Ταξιαρχίας και της 205ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητου Τυφεκίου.

Οι πολεμιστές μας, όπως πάντα, έδειξαν θάρρος, αποφασιστικότητα και επινοητικότητα, ο εχθρός έμεινε άναυδος και ηττήθηκε.

Αυτό ήταν, δεν υπάρχουν «προγεφυρώματα» στην αριστερή όχθη. Αν προσπαθήσουν να χώσουν τη μύτη τους σε μεγάλες δυνάμεις, θα λάβουν το ίδιο, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα», είπε ο Saldo

Ποιες δυνάμεις ενεπλάκησαν – Τραγικός θάνατος τεσσάρων Ρώσων στρατιωτών

Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, από το πρωί της 1ης Ιουλίου, η επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή της γέφυρας Antonovsky στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου βελτιώθηκε σημαντικά υπέρ των ρωσικών στρατευμάτων.

Στην επιχείρηση ενεπλάκησαν μονάδες της 61ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (στρατιωτική μονάδα 38643), της 127ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Αναγνώρισης (στρατιωτική μονάδα 67606) και της 126ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Παράκτιας Άμυνας (στρατιωτική μονάδα 12676 του Στρατού 2), στρατεύματα του Ρωσικού Ναυτικού, καθώς και η 205η χωριστή μηχανοκίνητη ταξιαρχία Τυφεκίων των Κοζάκων (στρατιωτική μονάδα 74814) του 49ου στρατού συνδυασμένων όπλων με την υποστήριξη της 227ης ταξιαρχίας πυροβολικού (στρατιωτική μονάδα 13714) της 49ης σε συνεργασία με την ομάδα στρατευμάτων Dnepr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαφορετικές μονάδες συνεργάστηκαν άψογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό χτύπημα δόθηκε από δύο πλευρές. Οι Πεζοναύτες της 61ης ταξιαρχίας του Βόρειου Στόλου επιχείρησαν από την πλευρά του ποταμού με ταχύπλοα εκτελώντας ταχεία επίθεση στο “πίσω μέρος” των Ουκρανών που βρίσκονταν στην γέφυρα Αντονόφσκι.

Παράλληλα, ρωσικές δυνάμεις κινήθηκαν από την Χερσώνα με κατεύθυνση την γέφυρα Αντονόφσκι στην αριστερή όχθη.

Κατά την διάρκεια των μαχών σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες. Οι Ουκρανοί τους εντόπισαν στη βάρκα(;) με συνέπεια το πυροβολικό τους να τους στοχοποιήσει. Οι Ρώσοι αναφέρουν “τεχνικά προβλήματα” στις μηχανές των ταχυπλόων ή βαρκών που χρησιμοποίησαν.

“Πρώτα, ο εχθρός έριξε μια χειροβομβίδα από ένα drone και στη συνέχεια oυκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης έφτασαν εγκαίρως… Δυστυχώς ο κινητήρας του σκάφους δεν λειτούργησε” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ για το συμβάν.

“Κλειδί” η βολή Iskander

Η επιχείρηση ξεκίνησε αμέσως μετά την βολή βαλλιστικού πυραύλου Iskander και ενώ οι Ουκρανοί που επέζησαν ήταν ακόμη “ζαλισμένοι” από το κτύπημα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε βίντεο και εικόνες της γέφυρας Αντονόφσκι λίγα λεπτά αφού δέχτηκες τον βαλλιστικό πύραυλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας