Ρωσικά πολεμικά πλοία εντός ΑΟΖ Ρουμανίας-Εγκλώβισαν πλατφόρμες εξόρυξης Φ.Α.&στόχους ενδοχώρας!

643
Ρωσικά πολεμικά πλοία εντός

Σαφέστατο μήνυμα στην Ρουμανία για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας έστειλε η Μόσχα. Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν αρκετές φορές επί μία εβδομάδα στην ρουμανική ΑΟΖ περιπολώντας δίπλα από τις δύο σημαντικές πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου. 

Πρόκειται για σοβαρή πολεμική πρόκληση στην Ρουμανία καθώς τα ρωσικά πολεμικά πλοία πλησιάζοντας τόσο κοντά στις ακτές της χώρας έθεσαν εντός εμβέλειας πυραύλων κρουζ  Kalibr στόχους στην ενδοχώρα. Κυρίως στόχους ΝΑΤΟϊκούς.

Ρουμανικές πηγές αναφέρουν ότι αν και οι Ρώσοι μπορούν να εισέλθουν νόμιμα στην περιοχή της ΑΟΖ εντούτοις το ένα πολεμικό πλοίο απογείωσε ελικόπτερο Ka-59 το οποίο πλησίασε επικίνδυνα την μία πλατφόρμα.

Το δεύτερο πολεμικό πλοίο έφερε πατέντα με σύστημα αεράμυνας Tor-M2KM.

Ρουμανικές πηγές σχολίασαν χαρακτηριστικά πως “ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει πλέον επικίνδυνα τη Ρουμανία. Η Ρωσία ενίσχυσε την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο πρόεδρος της χώρας καλεί το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική πλευρά.”

Οι Ρώσοι περιπολούν εδώ και μία εβδομάδα εντός ΑΟΖ Ρουμανίας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ρωσικά πολεμικά πλοία περιπολούν στην περιοχή που βρίσκονται οι πλατφόρμες φυσικού αερίου της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Εδώ και αρκετές ημέρες, δύο ρωσικά πλοία περιπολούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στις πλατφόρμες εκμετάλλευσης φυσικού αερίου Uranul και Ana.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η παρουσία των πλοίων έχει εγείρει ανησυχίες στην εταιρεία που κατέχει τις εξέδρες. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι καινούργια, αφού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία υπάρχει συνεχής παρουσία ρωσικών πλοίων στην περιοχή.

Aλλά τι μπορεί να κάνει η Ρoυμανία στην παρούσα φάση με την Τουρκία να έχει θέσει μπλόκο στον ΝΑΤΟϊκό Στόλο στα Στενά;

Ρουμανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι “την Παρασκευή 10 Ιουνίου αναφέρθηκε η παρουσία δύο ρωσικών πολεμικών πλοίων σε άμεση γειτνίαση με τις εξέδρες Vega στη Μαύρη Θάλασσα. Η εταιρεία ειδοποίησε αμέσως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εξακριβώσει τον λόγο της παρουσίας Ρώσων στην περιοχή.

Ακόμη και αν τα πλοία βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρουμανίας, η ναυσιπλοΐα δεν μπορεί να περιοριστεί. Πράγμα που συνέβη!

Πλησίασαν στα 6 ναυτικά μίλια! – Διέκοψαν την κυκλοφορία

Οι πλατφόρμες απέχουν περίπου 120 χιλιόμετρα από την ακτή. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία «Vasily Bykov» και «Pavel Derzhavin» πλησίασαν έως και 6 ναυτικά μίλια βόρεια της πλατφόρμας Uranul και μετά άρχισαν να περιπολούν στην περιοχή, διακόπτοντας τη θαλάσσια κυκλοφορία στην περιοχή του λιμανιού Sulina.

Θεωρητικά, πολλά ρουμανικά πλοία και αεροσκάφη και το ΝΑΤΟ περιπολούν στη Μαύρη Θάλασσα καθημερινά, έτοιμα για επέμβαση αν χρειαστεί.

Πρακτικά, η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί, παρά το γεγονός ότι οι εξέδρες είναι οι μοναδικές όπου γίνεται εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη Ρουμανία.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας ανέφεραν ότι έχουν εντοπιστεί πολλές φορές από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ρωσικά πολεμικά πλοία αν και απαγορεύονται να “δέσουν” στα ρουμανικά λιμάνια.

Έντεκα ρουμανικά πλοία και δύο ελικόπτερα εκτελούν καθημερινές αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα και στις εκβολές του Δούναβη, σε θαλάσσιο χώρο περίπου 30 000 km² , για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων της Ρουμανίας καθώς και την ασφάλεια των οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα των πλατφορμών πετρελαίου και των κρίσιμων υποδομών.

«Ο ναυτικός χώρος της χώρας μας παρακολουθείται συνεχώς από πλοία και εξειδικευμένες δομές των Ρουμανικών Ναυτικών Δυνάμεων, σε συνεργασία με άλλους φορείς που αποτελούν μέρος του συστήματος Άμυνας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.

Μετά την επίθεση για την Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία και το ξέσπασμα του πολέμου στα σύνορα της Ρουμανίας, η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου διέταξε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της επαγρύπνησης και την εποπτεία της θαλάσσιας και ποτάμιας περιοχής υπό την ευθύνη των Ρουμανικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Τι λένε οι Ρουμάνοι ειδικοί για τον οπλισμό των ρωσικών πλοίων

“Αυτές οι εικόνες δείχνουν ότι είναι κορβέτες κατηγορίας Buyan M και ζυγίζουν περίπου 1.000 τόνους. Αρχικά είχαν σχεδιαστεί περισσότερο για παράκτια δράση. Έχουν ένα πυροβόλο 100 χλστ., αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν οκτώ πυραύλους Kalibr επί του σκάφους”, εξήγησε ο Constantin Ciorobea, πρώην αναπληρωτής αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων της Ρουμανίας.

“Επίσης, οι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν στόχους που βρίσκονται 500 χλμ εντός της ουκρανικής επικράτειας ακριβώς από την περιοχή όπου βρίσκονταν τα πλοία αυτές τις μέρες, δηλαδή από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρουμανίας.

Η παρουσία τους παρακολουθείται, είναι πάντα γνωστό, υποψιάζομαι, σε ποια θέση βρίσκονται και αν έχουν επιθετική πρόθεση θα λάβουν απάντηση», πρόσθεσε ο Ciorobea.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας