Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν Ρουμάνικα ελικόπτερα που έσπευσαν για περισυλλογή του αμερικανικού-drone

1290

Οι Ρώσοι πήραν το αμερικάνικο drone

Σε κατάσταση συναγερμού το ΝΑΤΟ και οι ρωσικές βάσεις των S-400 στην Κριμαία

Ρουμανικά ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης που επιχείρησαν, υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ, να προσεγγίσουν την περιοχή που κατέπεσε το αμερικανικό drone ΜQ-9 Reaper μετά την αναχαίτισή του από ρωσικά μαχητικά Su-27, αναχαιτίστηκαν από επίσης ρωσικά μαχητικά που δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν στο θαλάσσιο σημείο της συντριβής του drone.

H αναχαίτιση έγινε περί τα 100 χλμ. από την Κριμαία κι ενώ στην περιοχή ίπτανται ένα ιταλικό AWACS G-550 κι ένα αμερικανικό ανθυποβρυχιακό P-8A Poseidon για να παρακολουθήσουν την κατάσταση.

Ρουμανικά μαχητικά MiG-21 Lancer (εκσυγχρονισμένα από το Ισραήλ με σύγχρονο ραντάρ) απογειώθηκαν και περιπολούσαν στην περιοχή.

Αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που μετασταθμεύουν στην Ρουμανία είναι σε ετοιμότητα απογείωσης, ενώ και στις ρωσικές βάσεις της Κριμαίας υπάρχει ετοιμότητα.

Επίσης οι α/α συστοιχίες των S-400 στην Κριμαία έχουν πλήρη συναγερμό, ενώ έχουν ανακληθεί και οι άδειες του προσωπικού. Οι S-400 καλύπτουν ολόκληρη την Κριμαία και την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ακτές της Ρουμανίας και κάθε ρουμανικό ή γενικά ΝΑΤΟϊκό μαχητικό που απογειώνεται από τα ρουμανικά αεροδρόμια μπαίνει αυτόματα εντός της εμβέλειάς τους!

Γενικά η κατάσταση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μόνο ήρεμη δεν είναι..

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μαζί με ελικόπτερα Ka-27 ξεκίνησαν επιχείρηση περισυλλογής του αμερικανικό drone αμέσως μετά την πτώση του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «Το Reaper έφτασε πολύ κοντά στην Κριμαία. Βρισκόταν 60 χλμ. ΝΔ της Σεβαστούπολης πριν συντριβεί, γεγονός που επέτρεψε στις μονάδες μας να περισυλλέξουν εύκολα τα συντρίμμια»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι το ρωσικό Su-27 που έκοψε(;) την προπέλα του αμερικανικού drone
πιθανότατα να είχε υποστεί ζημιά. Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει για πιθανές επιχειρήσεις ανάκτησης του MQ-9.

Από την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας είναι φανερό πως η Μόσχα δείχνει στους Αμερικανούς την “έξοδο διαφυγής” από μια
ανεξέλεγκτη κρίση αποφεύγοντας να κάνει λόγο για «κατάρριψη».

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

-Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη δεν ήρθαν σε επαφή με το αμερικανικό drone που καταρρίφθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

-Το ρωσικό ΥΠΑΜ υποστήριξε ότι το drone κατέληξε να συντριβεί στο νερό μετά από «κακό χειρισμό των Αμερικανών».

-Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους επί του σκάφους, δεν ήρθαν σε επαφή με το UAV και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της χώρας τους», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

-Το drone πετούσε προς τα ρωσικά σύνορα με τους αναμεταδότες κατάδειξης του σήματος και της πορείας του απενεργοποιημένους, ανέφερε το υπουργείο. Τα ρωσικά μαχητικά βρίσκονταν στην περιοχή για να αναγνωρίσουν το αντικείμενο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ

«Το πρωί της 14ης Μαρτίου πάνω από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, ο έλεγχος εναέριου χώρου των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων κατέγραψε την πτήση ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 προς την κατεύθυνση των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Η πτήση του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος πραγματοποιήθηκε με κλειστούς αναμεταδότες κατά παράβαση των ορίων της περιοχής του προσωρινού καθεστώτος χρήσης του εναέριου χώρου, που έχει θεσπιστεί για τη διενέργεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, που τέθηκε σε όλους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιεύονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Προκειμένου να εντοπιστεί ο εισβολέας, απογειώθηκαν μαχητικά από τις δυνάμεις αεράμυνας που βρίσκονταν σε υπηρεσία.

Ως αποτέλεσμα απότομου ελιγμού γύρω στις 9.30 (ώρα Μόσχας), το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα MQ-9 πήγε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και συγκρούστηκε με την επιφάνεια του νερού.

Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενα όπλα, δεν ήρθαν σε επαφή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο βάσης τους».

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι έχουν οπτικό υλικό που αποδεικνύει την δική τους εκδοχή της ιστορίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας