Ρωσία: Συνομιλίες για Ουκρανία αναγκαστικά με ΗΠΑ-Ο Ζελένσκι είναι μαριονέτα

1394
«Προφανώς, η Ουάσιγκτον έχει αποφασιστικό λόγο, είναι αδύνατο να συζητήσουμε οτιδήποτε, με το Κίεβο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Ξεκάθαρη στο μήνυμά της είναι η ρωσική ηγεσία, η οποία χωρίς να αντιτίθεται στο ενδεχόμενο συνομιλιών για την Ουκρανία, τονίζει πως διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να διεξαχθούν με το Κίεβο και τον Zelensky, που είναι απλή μαριονέτα της Ουάσινγκτον αλλά με τις ίδιες τις ΗΠΑ, που υπαγορεύουν κάθε κίνηση των Ουκρανών.
Το ισχυρό μήνυμα αυτό μετέφερε την Κυριακή (30/10/2022) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, καθώς όπως είπε, το Κίεβο ενεργεί σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις των ΗΠΑ.
«Προφανώς, η Ουάσιγκτον έχει αποφασιστικό λόγο. Είναι αδύνατο να συζητήσουμε οτιδήποτε, με το Κίεβο», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, σύμφωνα με το Tass.

Μαριονέτα ο Zelensky

«Το Κίεβο έχει έναν πρόεδρο, έναν νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Zelensky, και είναι θεωρητικά δυνατό να συνάψουμε οποιεσδήποτε συμφωνίες μαζί του, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του Μαρτίου, αυτές οι συμφωνίες δεν σημαίνουν τίποτα γιατί μπορούν να ακυρωθούν αμέσως από…εξωτερική υπαγόρευση», είπε.
Έτσι, τουλάχιστον, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με κάποιον άλλο, τον προστάτη του και ούτω καθεξής».
Η Ρωσία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, δεν θα ανεχθεί κανέναν να την κυβερνά, δήλωσε ο Peskov χλευάζοντας το εγκάθετο καθεστώς του Κιέβου.
«Μπορεί να μην έχουμε επιτυχίες παντού, μπορεί να έχουμε ορισμένες αποτυχίες, αλλά δεν υποκείμεθα σε κανέναν.
Είναι αδύνατο. Και είναι εγγύηση ότι θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», συνέχισε ο συνεργάτης του Putin.

Συνομιλίες Putin – Biden

Εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Αμερικανού ομολόγου του, Joe Biden υπό προϋποθέσεις, άφησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Οι εν λόγω συνομιλίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, εάν οι ΗΠΑ ήταν πρόθυμες να ακούσουν τις ρωσικές ανησυχίες και να επιστρέψουν στη συζήτηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα, είπε ο Peskov.
«Η επιθυμία μας, οι ΗΠΑ να ακούσουν τις ανησυχίες μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Putin, όταν ρωτήθηκε ποια θα μπορούσε να είναι η βάση για τέτοιες συνομιλίες.
«Ο Peskov κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιστρέψει στην περίοδο προ του πολέμου στην Ουκρανία και να θέσει το εξής ερώτημα: τι προσφέρουν οι Ρώσοι, ίσως δεν μας ταιριάζουν όλα, αλλά ίσως θα έπρεπε να καθίσουμε μαζί τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εννοώ τα προσχέδια εγγράφων που έχουν περάσει και στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, που απαιτεί η Μόσχα.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο Putin ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για συνομιλίες με τον Biden αυτή τη στιγμή και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ακόμη βάση για διαπραγματεύσεις».

Ρεαλιστική πρόταση από Δύση ζητεί ο Lavrov

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov επανέλαβε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Δύση, αρκεί να γίνουν δεκτές οι ρωσικές ανησυχίες.
Η ρωσική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Vladimir Putin είναι ακόμη έτοιμη για συνομιλίες για την Ουκρανία, δήλωσε ο Sergei Lavrov σε συνέντευξή του στο Channel One.
«Η ετοιμότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, να διαπραγματευτεί (για την Ουκρανία), παραμένει αμετάβλητη.
Θα είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε ποιες προτάσεις έχουν οι δυτικοί εταίροι μας για αποκλιμάκωση της έντασης, οπότε αν μας προσεγγίσουν με κάποιες ρεαλιστικές προτάσεις με βάση τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού των συμφερόντων του άλλου, με στόχο την εξεύρεση συμβιβασμών και την εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των χωρών, φυσικά θα αντιδράσουμε, όπως κάναμε πάντα στο παρελθόν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Έντονη συζήτηση και στις ΗΠΑ

Και στις ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για την ανάγκη συνομιλιών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, προκειμένου να υπάρξει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός.
Εξάλλου, έστω και αν στη συνέχεια ανακλήθηκε, είχε σταλεί στον Αμερικανό πρόεδρο αίτημα της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών για απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία με σκοπό να επιτευχθεί τερματισμός της ένοπλης σύρραξης το ταχύτερο.
«Σας καλούμε να συνοδεύσετε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία με ενεργή διπλωματική ώθηση και να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να επιδιωχθεί ρεαλιστικό πλαίσιο για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός», ανέφεραν οι Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί στην επιστολή τους, που μετά απεσύρθη.
«Όμως, ως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεύθυνα για τον τρόπο που δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε αυτή τη σύρραξη, πιστεύουμε ότι η ανάμιξη αυτού του είδους σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης την ευθύνη για τις ΗΠΑ να εξερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες οδούς για να τερματιστεί», ανέφεραν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας