108 χρόνια πριν, την 1η Αυγούστου 1914, η Ρωσία μπήκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Σερβίας. 108 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται και η κρίση ξεκινά τις ίδιες πάλι ημέρες….
Αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει ευρείας κλίμακας σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να λαμβάνουν θέσεις μάχης.
Στόχος για Ρωσία-Κίνα είναι η εκδίωξη των Αμερικανών από την “καρδιά” της Ευρώπης, το κλείσιμο της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης, της Bondsteel στην Ευρώπη, και ο επανακαθορισμός των ζωνών επιρροής μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων.
Χτες, για πρώτη φορά μετά από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999 και τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκασλαβία, οι δύο πλευρές έφτασαν ξανά πολύ κοντά σε μια νέα σύρραξη. Πιο κοντά από ποτέ.
Σε αντίθεση με άλλες φορές, η Σερβία ήταν έτοιμη να επιτεθεί και ήταν οι Αμερικανοί που υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κόσοβο δεν προέτρεψε απλά, αλλά υποχρέωσε την κυβέρνηση του κρατιδίου να πάρει πίσω το μέτρο για τις πινακίδες έστω και προσωρινά.
Μάλιστα ο ίδιος συμμετείχε σε σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων μαζί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου καθώς η κατάσταση κλιμακωνόταν αρκετά γρήγορα.
Οι πυροβολισμοί εξαπλώνονταν. Ακούγονταν σε διάφορα μέρη της Μιτροβίτσα ενώ βίντεο, που μπορείτε να δείτε, δείχνει πυρά στην περιοχή Brnjak μεταξύ βόρειου Κοσσυφοπεδίου και Κεντρικής Σερβίας,
Την ίδια στιγμή ο Σέρβος πρόεδρος έφτανε στο σερβικό γενικό επιτελείο στην Μπάνιτσα, για να προεδρεύσει σε πολεμικό συμβούλιο μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων Μίλαν Μοϊσίλοβιτς.
Από την πλευρά του ο Γκόραν Ράκιτς, Δήμαρχος της Μιτροβίτσα, τόνιζε:
“Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να αντέξουμε την πίεση, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε εδώ και να αμυνθούμε”
Η Ρωσία θα συνδράμει τo Bελιγράδι- Ταϊβάν, Ουκρανία, Σερβία γκρεμίζουν την Αμερικανική Ηγεμονία
Η προσωρινή ανακωχή διάρκειας ενός μήνα είναι κρίσιμης σημασίας. Σε ένα μήνα από τώρα, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν τελειώσει την υπόθεση Ντονμπάς και θα ξεκινούν οι επιχειρήσεις για Νικολάεφ και Οδησσό.
Αν οι Αλβανοί του Κοσόβου κάνουν το μοιραίο λάθος, αυτή τη φορά οι Σέρβοι δεν θα είναι μόνοι τους. Ο ρωσικός Στόλος Μεσογείου θα σπεύσει στην Αδριατική και θα χτυπηθούν αλβανικοί στόχοι σε μια ξεκάθαρη στήριξη της Σερβίας και μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης στην “καρδιά” της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Πρώτος στόχος για τους Σέρβους είναι ο πλήρης έλεγχος της Μιτροβίτσα.
Η πολεμική σύγκρουση πιθανότατα θα διαχυθεί στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Ρωσία θα αρχίσει να “σπάει” τον εγκλωβισμό του πιστού της συμμάχου δίνοντας της διέξοδο προς την Αδριατική.
Ο στόχος για Ρωσία και Κίνα είναι ξεκάθαρος: Τριπλό κτύπημα που θα συρρικνώσει την Αμερικανική ηγεμονία στον πλανήτη:
Οι ΗΠΑ πρέπει να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και η Ευρώπη να δεχτεί εντυπωσιακό πλήγμα που θα μειώσει ακόμη περισσότερο την αμερικανική επιρροή.
Γι αυτό μετά την Ουκρανία, στο κάδρο μπαίνει το Κόσοβο και η Ταιβάν. Είναι πολύ πιθανό, τα τρία μέτωπα να συμπέσουν χρονικά: Ρωσία και Κίνα χρειάζονται συντριπτικές νίκες και στα τρία αυτά μέτωπα.
Ήδη χτες, η Αεροπορία της Σερβίας ήταν έτοιμη για επιδρομές εναντίον αλβανικών στόχων. Μαχητικά MiG-29 ήταν σε ετοιμότητα άμεσης απογείωσης ενώ είχαν μετασταθμεύσει σε βάσεις δίπλα στο Κοσσυφοπέδιο.
Το ίδιο έγινε και με Μοίρα επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35.
Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν αργά τα ξημερώματα ότι “μαχητικά MiG-29 και επιθετικά ελικόπτερα Mi-35, τα οποία προηγουμένως αγοράστηκαν από τη Ρωσία, εμφανίστηκαν πάνω από το νότιο τμήμα της Σερβίας.
Είναι γνωστό ότι η μεταφορά της σερβικής στρατιωτικής αεροπορίας στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε το βράδυ, αφού ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και εμφανίστηκαν οι πρώτοι τραυματίες τόσο στους Σέρβους όσο και στους πολίτες της στο Κοσσυφοπέδιο. Ο
ακριβής αριθμός των μαχητικών δεν δίνεται, αλλά κάτοικοι της νότιας Σερβίας αναφέρουν ότι μαχητικά ήταν στον αέρα σχεδόν όλη τη νύχτα.
Βίντεο: Μετακίνηση αλβανικών ειδικών δυνάμεων
Με Stingers, AT-4 και NLAW οι αλβανικές δυνάμεις
Ταυτόχρονα, οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου που σταθμεύουν στα σύνορα με τη Σερβία ήταν οπλισμένοι με δυτικά συστήματα αεράμυνας, συγκεκριμένα αναφέρθηκαν αρκετά φορητά συστήματα αεράμυνας Stinger, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν ότι το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για συγκρούσεις όχι μόνο στο έδαφος, αλλά και στον αέρα.
Πηγές αναφέρουν ότι έφεραν και σουηδικούς εκτοξευτές αντιαρματικών μίας χρήσης AT-4 και NLAW. Επισήμως, το Κοσσυφοπέδιο δεν διαθέτει αυτά τα όπλα, ωστόσο, έχουν σταλεί στην Ουκρανία σε μεγάλες ποσότητες τους τελευταίους μήνες.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η προμήθεια δυτικών όπλων στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω Ουκρανίας. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν βίντεο με μεταφορά αυτών των όπλων από την Ουκρανία προς τους Αλβανούς .
Δείτε το βίντεο
Προσωρινή εκτόνωση για ένα μήνα…
Προς εκτόνωση τουλάχιστον για ένα μήνα βαίνει η «φωτιά» που άναψε ξαφνικά στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Κοσυφοπέδιο, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να προχωρήσει από σήμερα 1η Αυγούστου στην απόσυρση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας από τα οχήματα και των εγγράφων εισόδου – εξόδου στα συνορικά σημεία διέλευσης με τη Σερβία, ενέργεια που έφερε στα ύψη την ένταση μεταξύ των αλβανόφωνων και των Σέρβων του βόρειου Κοσόβου.
Κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ προς την κυβέρνηση του Κοσόβου, ανακοινώθηκε πως αναστέλλεται για ένα μήνα, έως την 1η Σεπτεμβρίου, η εφαρμογή της απόφασης των εγγράφων εισόδου – εξόδου στα συνοριακά σημεία διέλευσης και για δύο μήνες η αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου είχε δώσει διορία στους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες που θα εκδίδονται από τις αρχές του Κοσόβου.
Επίσης, είχε αποφασιστεί να μην γίνονται αποδεκτά από σήμερα τα σερβικά δελτία ταυτότητας στις συνοριακές διαβάσεις και στους κατόχους τους θα παρέχονταν προσωρινό έγγραφο για την είσοδο στο Κόσοβο με διάρκεια παραμονής 90 ημερών, πρακτική που εφαρμόζει και το Βελιγράδι.
Εκτιμάται πως περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κόσοβο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες και έγγραφα, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Κοσόβου, περίπου 14 χρόνια μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία.
Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από πάνω από 100 κράτη, αλλά όχι από τη Σερβία και τη Ρωσία.