Ρωσία προτείνει στον «ΟΠΕΚ+» μείωση της παραγωγής πετρελαίου 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως

440
Ρωσία προτείνει στον

Η Ρωσία θα προτείνει στον «ΟΠΕΚ+» την μείωση της παραγωγής πετρελαίου περίπου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην επόμενη συνάντησή του τον Οκτώβριο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου και η Μόσχα θα προτείνει την μείωση της παραγωγής για να αντισταθμιστεί η πτώση των τιμών πετρελαίου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία γεωπολιτική κίνηση με την οποία η Ρωσία θα στριμώξει περαιτέρω την Δύση.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και το Ριάντ αρνήθηκε. Συνεπώς δεν είναι διόλου απίθανο να συμπλεύσει τώρα με την ρωσική πρόταση.

Ο «ΟΠΕΚ+», ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες του ΟΠΕΚ και την Ρωσία, αρνήθηκε να αυξήσει την παραγωγή για να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου για να βοηθήσει τις δυτικές οικονομίες.

Η Μόσχα αν πετύχει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου εν όψει χειμώνα θα βάλει την ΕΕ σε πάρα πολύ δύσκολη θέση καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έλπιζαν ότι θα ζεστάνουν τους πολίτες τους με βάση το πετρέλαιο και όχι το φυσικό αέριο όπως άλλες χρονιές. Με άλλα λόγια το πετρέλαιο ήταν η μόνη διέξοδος για τους Ευρωπαίους για έναν σχετικά βιώσιμο χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Ελλάδα η κυβέρνηση ζητάει από τους πολίτες να μετατρέψουν τους καυστήρες φυσικού αερίου που με κόπο και χρήματα είχαν αποκτήσει σε καυστήρες πετρελαίου, με το σκεπτικό ότι το πετρέλαιο είναι φθηνότερο πλέον από το φυσικό αέριο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα αυτόν τον μήνα λόγω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία και του ράλι για το αμερικανικό δολάριο μετά την απόφαση της FED να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν συνομίλησαν την περασμένη εβδομάδα και επαίνεσαν τις προσπάθειες που γίνονται εντός του πλαισίου του «ΟΠΕΚ+», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση τους να τιμήσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας