Ρωσία-Κίνα με το πέτρο-γουάν ξαναγράφουν ενεργειακούς κανόνες-Τελειώνουν τη Δύση

1173
Σύμφωνα με τον Zoltan Pozsar της Credit Suisse βρίσκεται σε εξέλιξη η από-δολαριοποίηση των αγορών ενέργειας – Τέλος στα πετρο – δολάρια, τι αλλάζει.
Το αποτέλεσμα των μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων που είχαν ως αφετηρία την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της 24ης Φεβρουαρίου 2022 της Ρωσικής Ομοσπονδίας στηνν Ουκρανία ήδη είναι φανερά: Μετά την ενεργειακή κρίση η οποία επέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις και οδηγεί σταδιακά τις δυτικές οικονομίες σε ύφεση, το δεύτερο πλήγμα για τη Δύση έγκειται στην εγκατάλειψη του δολαρίου ως κύριου μέσου συναλλαγών στην ενεργειακή αγορά και την χρήση του γιουάν.
Πετροδόλαρα λοιπόν τέλος!
Σύμφωνα με τον Zoltan Pozsar της Credit Suisse: η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – ακόμα κι αν ακόμη δεν έχουμε ορατότητα για την έκβαση του εγχειρήματος σε πλήρη εξέλιξη…
Περίπου το 40% των πιστοποιημένων αποθεμάτων πετρελαίου που ανήκουν στον OPEC+ ανήκει στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα – κράτη τα οποία πωλούν στην Κίνα ενεργειακή προϊόντα με μεγάλες εκπτώσεις.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έχει δεσμευτεί να εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση της χρήσης του γιουάν στις ενεργειακές συμφωνίες.
Αυτές οι εξελίξεις όπως αυτό δεν συμβαίνουν εν μία νυκτί, αλλά στρατηγικά και σταδιακά, και δεν είναι απαραίτητο να βρουν τη θέση τους στους «μεγάλους τίτλους» των μέσων ενημέρωσης τα οποία «βλέπουν» μονό τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Εντούτοις λαμβάνει χώρα εάν λάβουμε υπόψη μας τα γεγονότα με βάση τις τρέχουσες, τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Όλα για την Κίνα…

Και όλα έχουν να κάνουν με την Κίνα, φυσικά.
Ο Pozsar αποτιμά με .. νομισματικούς όρους τα πετρελαϊκά αποθλεματα του OPEC+
Περίπου το 40% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου του OPEC+ ανήκει στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα – όλα τα κράτη πωλούν στην Κίνα με μεγάλες εκπτώσεις και συνεργάζονται στο σχέδιο του Πεκίνου πετρο – γιουάν.
Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – κυρίως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – αντιπροσωπεύουν ένα επίσης 40% των πιστοποιημένων αποθεμάτων πετρελαίου και έρχονται όλο και εγγύτερα με την Κίνα.
Το υπόλοιπο 20% είναι επίσης προσβάσιμο στην Κίνα ενώ είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο.
Αυτό που σημαίνει όλα είναι ότι η αποδολαριοποίηση βαδίζει με αυξανόμενα ταχύτερους ρυθμούς .
Όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, το γιουάν αντιπροσωπεύει περίπου το 2,7% των διεθνών διακανονισμών, ενώ το δολάριο το 41% – αυτά τα νούμερα μπορούν να λειτουργήσουν παρελκυστικά ώστε να χάσουμε από το βλέμμα μας την κύρια τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη…

Κίνα και τα κράτη του Περσικού Κόλπου

Όπως το Oilprice.com τον Δεκέμβριο, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δεσμεύτηκε να εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση της χρήσης του γιουάν στις ενεργειακές συμφωνίες, προτείνοντας σε μια σύνοδο κορυφής στη σαουδαραβική πρωτεύουσα ότι οι χώρες τηε περιοχής θα πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση της αγοράς Shanghai Petroleum και του Χρηματιστηρίου Φυσικού Αερίου με την εκκαθάριση των συνναλλαγών να γίνεται στο κινεζικό νόμισμα
Το 2022 θα πρέπει να θεωρηθεί το έτος κατά το οποίο το πετρο – γιουάν άρχισε την πορεία του προς την πραγματικη΄ηγεμονία, καθώς η Κίνα έχει ήδη διαμορφώσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα μια πορεία εμβάθυνσης των σχέσεών της με τους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικου αερίου.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η παρανοϊκή στρατηγική των δυτικών κυρώσεων λειτούργησαν μόνο ως καταλύτης με μια πορεία που είχε προσεκτικά προσιαγραφεί.
Σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες που μεταφέρουν οι Irish Times, ο Pozsar προειδοποιεί: «Η Κίνα θέλει να ξαναγράψει τους κανόνες της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας» και θα το κάνει εγκαταλείποντας πρώτα το δολάριο από τις συναλλαγές της από τα κράτη της Ομάδας των BRICS (κυρίως Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) που έχουν επηρεαστεί από την χρήση ως όπλου του δολαρίου που είναι ακόμη το κυριοτερο νόμισμα για τα συναλλαγματικά αποθέματα με σκοπό την τιμωρία της Ρωσίας και την περεμπόδιση του Purin να διατηρήσει γεμάτα τα ταμεία του εν καιρώ πολέμου.

Το «παράθυρο ευκαιρίας»

Αυτό που συνέβη εδώ είναι ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για το Πεκίνο, το οποίο διαμήνυσε στις χώρες του Περσικού Κόλπου ότι εγγυάται τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται σε γιουάν, με τον Xi να υπόσχεται εισαγωγές αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με συνέπεια και σε μεγάλες ποσότητες».
Το ταξίδι του Xi στη Σαουδική Αραβία στις αρχές Δεκεμβρίου αφορούσε ακριβώς το γιουάν.
Αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή για το πετρο-γιουάν.
Renminbi internationalisation – The petro-yuan and the role of gold
Συμφωνίες άνω των 30 δισ. δολ.

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα ενισχύσουν περαιτέρω την προώθηση του σχεδίου πετρο-γιουάν.
Πάνω από το 25% των εισαγωγών αργού της Κίνας προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία και φαίνεται αναπόφευκτο ότι τα Κράτη του Κόλπου θα υιοθετήσουν σταδιακά το πετρο-γιουάν, ακόμα κι αν υπάρχουν πολλά εμπόδια στην πορεία λόγω της έκθεσής τους στη δυτική χρηματοδότηση.
Renminbi internationalisation – The petro-yuan and the role of gold
Οι δυτικοί νόες επικαλούνται το γεγονός ότι η Κίνα από μόνη της διακρατά αμερικανικά ομόλογα αξίας 1 τρισ. δολ.
Και όσο για τους Σαουδάραβες, πράγματι είναι συνδεδεμένοι με το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και το πετροδολάριο.
Η αποσύνδεση του ριάλ από το δολάριο, αν και έχει συζητηθεί πολύ σιωπηλά (μόνο από μια καθαρά ερευνητική σκοπιά), θα ήταν ένα μάλλον δραματικό σοκ για το Βασίλειο – κάτι που ο διάδοχος δεν θα είναι πιθανόν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει, με βάση τις τρέχουσες ισορροπίες ισχύος
Αλλά είναι προδιατεθειμένος να συζητήσει ενεργά τις συμφωνίες πετρελαίου με την Κίνα σε γιουάν.
Εντοιτοις οι εξελίξεις έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και είναι πιο μεκροπρόθεσμες από ό,τι μπορεί να καταλάβει οποιοδήποτε δυτικό μυαλό.
Πρόκειται για την αργή εκθρόνηση του θρόνου του δολαρίου στις αγορές πετρελαίου και εμπορευμάτων και ως κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα.
Αυτός είναι ο στόχος των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Mε κάθε νέο γύρο κυρώσεων από τη Δύση, το Πεκίνο προχωρά λίγο πιο μακριά με τους στόχους του για πετρέλαιο-γουάν.
Αυτό Θα γίνει σταδιακά. Θα γίνει πολύ αργά.
Και η Δύση θα δυσκολευτεί να συνέλθει απο το πλήγμα όταν μια νέα παγκόσμια ενεργειακή τάξη αναδυθεί στο μακροπρόθεσμο μέλλον.
Petrodollar vs Petroyuan
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας