Ρωσία & Κίνα εναντίον Ιαπωνίας-Θα κλείσουν τους “διακόπτες” στους Ιάπωνες

1512
Ρωσία & Κίνα εναντίον Ιαπωνίας

Νέο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας ανοίγει στον Ειρηνικό μετά την πολύ περίεργη έκρηξη που έλαβε χώρα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη νήσο Σαχαλίνη που τροφοδοτεί μεταξύ των άλλων, και την ρωσική Άπω Ανατολή.

Η Σαχαλίνη είναι ρωσικό νησί στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Ιαπωνίας. Έχει έκταση 72.492 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ανήκει στην ομώνυμη περιφέρεια.

Εδώ και ημέρες, η νήσος Σαχαλίνη της Ρωσίας ήταν ένα από τα κορυφαία ζητήματα συζήτησης στην Μόσχα. Η Νήσος Σαχαλίνη αποτελεί ύψιστο θέμα ενεργειακής ασφάλειας για την Ιαπωνία.

Στο νησί υλοποιείται το Sakhalin-2 ένα έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διαχειριστής του είναι η Sakhalin Energy. Το μερίδιο ελέγχου (50% συν μία μετοχή) ανήκει στην Gazprom. Η ιαπωνική Mitsui έχει το 12,5% των μετοχών και η Mitsubishi το 10%. Το μεγαλύτερο μέρος του LNG που παράγεται στο πλαίσιο του έργου αποστέλλεται στην Ιαπωνία.

Εδώ και ημέρες, Ρώσοι και Κινέζοι συζητούσαν για την εξαγορά του μεριδίου της Shell που αποχώρησε και σε δεύτερη φάση, για το πως θα έβγαζαν εκτός έργου τις ιαπωνικές εταιρείες. 

Η Μόσχα περίμενε ότι μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ιαπωνία λόγω της Ουκρανίας, οι ιαπωνικές εταιρείες θα αποχωρούσαν από το έργο. Όμως αυτό δεν έγινε.

Ξαφνικά πριν λίγες ώρες, το εργοστάσιο τυλίχτηκε στις φλόγες και στην Ρωσία άνοιξε ποινική υπόθεση για την διερεύνηση των αιτιών.

Πυρκαγιά στο Sakhalinskaya GRES-2

Από απόσταση χιλιομέτρων είναι ορατός ο πυκνός καπνός από την τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη νήσο Σαχαλίνη της Ρωσίας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι δύσκολο να ελεγχθεί λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν στις αποθήκες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 12.00 (4.00 ώρα Μόσχας) στο Sakhalinskaya GRES-2 στο χωριό Ilyinsky. Η πηγή της πυρκαγιάς βρίσκεται στο τμήμα του στροβίλου του δεύτερου μπλοκ.

Αμέσως μετά το περιστατικό, όλοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις. Στη δεύτερη μονάδα των 60 μεγαβάτ σημειώθηκε διακοπή λειτουργίας, αλλά αυτό δεν επηρέασε την τροφοδοσία των κατοίκων του νησιού, αφού το Sakhalin CHPP-1 παρείχε το φορτίο που έλειπε.

Η αιτία της πυρκαγιάς είναι προς το παρόν άγνωστη. Στο σημείο εργάζονται υπάλληλοι της εισαγγελίας της περιφέρειας Σαχαλίνης. Για τη φωτιά έχει σχηματιστεί ποινική υπόθεση.

Σύμφωνα με έναν από τους υπαλλήλους του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της πολιτειακής περιφέρειας, πριν ξεκινήσει η φωτιά, σημειώθηκε έκρηξη στο τμήμα του στροβίλου της δεύτερης μονάδας. Τότε άρχισε να εμφανίζεται καπνός.

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, η Sakhalinenergo δήλωσε ότι το σύστημα πυρασφάλειας είχε λειτουργήσει στην εγκατάσταση και η φωτιά είχε σβήσει από το προσωπικό του σταθμού.

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά εμφανίστηκε μήνυμα ότι η φωτιά ξέσπασε με νέα σφοδρότητα και επεκτάθηκε στην ταράτσα του δεύτερου οικοπέδου.

Nikkei Asia: Η Ιαπωνία φοβάται «συμμαχία φυσικού αερίου» Ρωσίας και Κίνας στη Σαχαλίνη

“Η Ιαπωνία φοβάται ότι η Ρωσία και η Κίνα θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους στη Σαχαλίνη” ανέφερε το Nikkei Asia προ ημερών.

“Το Τόκιο ανησυχεί από το γεγονός ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell. Μιλάμε για την αγορά του μεριδίου της στο έργο Sakhalin-2 LNG.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από το 50% των μετοχών ανήκει στη Ρωσία, το μερίδιο της Shell είναι το 27,5% των μετοχών και οι ιαπωνικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 22,5%.

Η διοίκηση της Shell αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο LNG μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Τρεις κινεζικές εταιρείες αποφάσισαν να εξαγοράσουν αμέσως το μερίδιο της εταιρείας, κάτι που τρόμαξε σοβαρά το Τόκιο.

«Η Ιαπωνία φοβάται τη σινο-ρωσική συμμαχία LNG μετά την αποχώρηση της Shell από το Sakhalin II».

Το Bloomberg ανέφερε ότι η China National Offshore Petroleum Corporation (CNOOC), η China National Petroleum Corporation (CNPC) και η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sinopec συζητούν με τη Shell την απόκτηση του 27,5% του μεριδίου της στο έργο Sakhalin-2.

Η Ιαπωνία εξαρτάται από τη νήσο Σαχαλίνη

Η Ιαπωνία εξαρτάται από το έργο Sakhalin-2: από τους 10 εκατομμύρια τόνους LNG που παράγονται εκεί ετησίως, περίπου το 60% αποστέλλεται στην Ιαπωνία. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των εισαγωγών LNG στην Ιαπωνία.

Η εμφάνιση της Κίνας σε αυτή την οικονομική αλυσίδα μπορεί τελικά να στερήσει από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου έναν πολύτιμο πόρο, πιστεύουν οι αναλυτές.

Κατά τη γνώμη τους, οι δυτικές εταιρείες δεν θα αγοράσουν μερίδιο της Shell λόγω αντιρωσικών κυρώσεων, επομένως οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για την απόκτηση μετοχών είναι κινεζικές ή ρωσικές επιχειρήσεις.

Μακροπρόθεσμα η ιαπωνική πλευρά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα.

«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi διατηρούν τα μερίδιά τους στο Sakhalin II, οι κινεζικές και ρωσικές εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα νέα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του μεριδίου της Ιαπωνίας στις προμήθειες LNG», αναφέρει η δημοσίευση.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, είναι πολύ φθηνότερο για την Ιαπωνία να αγοράσει LNG από το Sakhalin-2 παρά να το αγοράσει στις αγορές spot. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιαπωνικές εταιρείες δεν εγκατέλειψαν το έργο όταν πολλές δυτικές εταιρείες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Ρωσία η μία μετά την άλλη.

«Χωρίς το Sakhalin II, ο ιαπωνικός πληθυσμός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετο ενεργειακό κόστος περίπου 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν».

Τώρα η Ιαπωνία βρίσκεται σε δύσκολη θέση: η χώρα εξαρτάται από τη συνεργασία με τη Ρωσία και δεν μπορεί να τη σταματήσει, αλλά η συμμετοχή στο έργο Sakhalin-2 υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων που υποστηρίζει το Τόκιο, τονίζουν οι αναλυτές.

Ταυτόχρονα, οι ιαπωνικές αρχές σε κάθε περίπτωση διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους στο μέλλον, εάν το Πεκίνο, που είναι πιο φιλικό προς τη Μόσχα, γίνει σημαντικός παράγοντας στο έργο.

Δείτε βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας