Ρωσία: Κατασκεύασε αντίγραφα ελληνικών βλημάτων και τα εκτόξευσε μαζικά κατά Ουκρανίας!

1713

Μαζικά πλήγματα με τουλάχιστον 16 βλήματα cruise Κh-69, ίδια ακριβώς με τα βλήματα SCALP-EG/Storm Shadow της MBDA που χρησιμοποιεί για τα Rafale F.3R και τα Mirage 2000-5 Mk2, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εκτόξευσε σήμερα ρωσική Αεροπορία κατά ουκρανικών στόχων αιφνισιάζοντας την ουκρανική Αεράμυνα.

Η πρώτη δοκιμαστική βολή, σύμφωνα με αναφορές από την Μόσχα είχε γίνει στις 7 Φεβρουαρίου. Το βλήμα αναπτυσσόταν από το 2020, αλλά είχε καθυστερήσει η σχεδίασή του, καθώς η Tactical Missile Corporation της Ρωσίας που το σχεδίαζε είχε κολλήσει στο σύστημα TERCOM, το σύστημα παρακολούθησης αναγλύφου, το οποίο ειδικά στην ρωσική περίπτωση είχε μία μία ιδιαιτερότητα: Οι χιονοπτώσεις στην ρωσική επικράτεια διαφοροποιούν το ύψος πτήσης.

Από την ανάκτηση υποσυστημάτων από τα γαλλικά βλήματα που εκτοξεύθηκαν από ουκρανικά Su-24, αλλά και από βρετανικά Storm Shadow, την βρετανική εκδοχή του όπλου, το σύστημα Χ-69 που είχε παρουσιαστεί τον Αύγουστο του 2022 στην έκθεση Army-2022, κατάφερε και έλυσε το πρόβλημα.

Το Kh-69 έχει αναπτυχθεί για να εμπλέκει σταθερούς στόχους με γνωστές συντεταγμένες, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον κοντά στον στόχο.

Το όπλο μπορεί να εκτοξευθεί πλέον από διάφορα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τα Su-30, Su-34 , Su-35, Su-57 και MiG-31 .

Ο πύραυλος χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αδρανειακής και δορυφορικής πλοήγησης καθώς και έναν αναζητητή EO για τελική καθοδήγηση.

Οι Ρώσοι έδειχναν πάντα ενδιαφέρον για την ελληνική έκδοση που έχει ακτίνα δράσης περί τα 500 χλμ. (χωρίς αυτό να ανακοινώνεται επισήμως) και φαίνεται ότι τα κατάφεραν καθώς η τελική έκδοση του βλήματος έχει ακτίνα περί τα 450 χλμ., αντί των 290 που ανακοινώνεται επισήμως. 

Άλλωστε και τα ελληνικά βλήματα έχουν επίσημη «ανακοινώσιμη» ακτίνα δράσης 250 χλμ. ενώ στην πραγματικότητα είναι σχεδόν διπλάσια.

Το όπλο, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ρωσική αεράμυνα, γιατί χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με παραπλανητικά βλήματα (decoys) που δημιουργούν ψευδοστόχους και καλύπτουν την πραγματική πορεία του, ενώ ενσωματώνει και χαρακτηριστικά stealth.

Bέβαια, υπάρχουν πολλά ερωτήματα όχι μόνο για την αντιγραφή των ελληνικών βλημάτων αλλά και από το γεγονός ότι η επιχειρησιακή χρήση τους στην Ουκρανία συνέπεσε με την αντίστοιχη απόσυρσή τους από το ελληνική οπλοστάσιο λόγω… λήξης ορίου ζωής! Οπότε και υποτίθεται ότι τα ελληνικά βλήματα εστάλησαν στην Γαλλία για «ανανέωση».

Οι πύραυλοι που διατέθηκαν στην Ουκρανία και αξιοποιούνται από Su-24 κατόπιν τροποποιήσεως, δεν είχαν υποβληθεί σε αυτές τις εργασίες και εθεωρούντο εν πολλοίς “ληγμένοι”, από πλευράς ορίου ζωής. Επομένως δικαιολογούνται τεχνικές αστοχίες στην χρήση τους και πτώσεις στο έδαφος σε κάποιο στάδιο της πτήσεως προς τον στόχο.

Οι Βρετανοί επιβεβαίωσαν επισήμως στις 11 Μαΐου 2022 ότι «είχαν παραχωρήσει στην Ουκρανία πυραύλους Storm Shadow».

Συμπτωματικώς, την ίδια ημέρα η MBDA υπέγραψε σύμβαση με την Ελλάδα για πρόγραμμα MLR στους πυραύλους SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι το ίδιο όπλο, με μικροδιαφορές για εκτόξευση από γαλλικής προελεύσεως αεροσκάφη, ενώ είχαν αρχίσει να αποσύρονται τα ελληνικά βλήματα μήνες πριν.

Οι συμπτώσεις, όμως δεν τελειώνουν εδώ: Τρεις μήνες πριν, στις 8 Φεβρουαρίου, το ΚΥΣΕΑ είχε εγκρίνει τα σχέδια συμφωνίας πλαισίου και της πρώτης εκτελεστικής συμβάσεως του εν λόγω προγράμματος εργοστασιακής συντηρήσεως και υποστηρίξεως συναφούς εξοπλισμού των SCALP EG, για χρήση από τα Mirage 2000-5Mk2.

Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την Βουλή στις 14 Οκτωβρίου 2021.

Τελείως συμπτωματικά τουλάχιστον τρεις αρκετοί βρετανικοί (:) Storm Shadow/SCALP-EG αστόχησαν και περιήλθαν άθικτοι στα χέρια των Ρώσων (φωτό κατωτέρω).

Οι Βρετανοί δικαιολογήσαν την αστοχία τους λέγοντας ότι «Οι πύραυλοι που διατέθηκαν στην Ουκρανία και αξιοποιούνται από Su-24 κατόπιν τροποποιήσεως, δεν είχαν υποβληθεί σε αυτές τις εργασίες και εθεωρούντο εν πολλοίς “ληγμένοι”, από πλευράς ορίου ζωής. Επομένως δικαιολογούνται τεχνικές αστοχίες στην χρήση τους και πτώσεις στο έδαφος σε κάποιο στάδιο της πτήσεως προς τον στόχο»!

Δηλαδή ότι ακριβώς οι ελληνικοί! Πόσες πιθανότητες υπήρχαν να έχουν λήξει ταυτοχρόνως και οι ελληνικοί και οι βρετανικοί πύραυλοι; Καμία!

Δείτε την ομοιότητα με τα ελληνικά βλήματα:

Ειδικά με δεδομένη την ανακοίνωση ότι «Οι Storm Shadow που υποβλήθηκαν στο SPEAR 4 (σ.σ. επίπεδο αναβάθμισης_ επανεντάχθηκαν επισήμως σε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2022, κατόπιν ιδιαιτέρως επιτυχών δοκιμών αρνήσεως περιβάλλοντος κατά τα μέσα του 2021». 

Άρα; Μήπως κάποια ελληνικά βλήματα SCALP-EG που αποσύρθηκαν λόγω λήξης ορίου ζωής κατέληξαν στην Ουκρανία με την υπόσχεση των Γάλλων ότι θα τα αντικαταστήσουν με καινούρια;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας