Ρωσία-Απαντά στο ευρωπαϊκό ενεργειακό εμπάργκο, με ποσότητες πετρελαίου ρεκόρ σε Ινδία-Κίνα

1179
Η Ρωσία διέθεσε έως και 79 εκατομμύρια βαρέλια αργού, τα οποία είτε ταξίδευαν με δεξαμενόπλοια, είτε διατηρούνταν σε πλωτές αποθήκες ως την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kpler

Ενώ η Ευρώπη αποφεύγει το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω κυρώσεων και προσδοκιών για εμπάργκο πετρελαίου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Ινδία και η Κίνα έχουν αυξήσει τις αγορές τους και εισάγουν όγκους ρεκόρ ρωσικού αργού, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ενεργειακής ανάλυσης Kpler που επικαλείται το Bloomberg.
Η Ρωσία διέθεσε έως και 79 εκατομμύρια βαρέλια αργού, τα οποία είτε ταξίδευαν με δεξαμενόπλοια, είτε διατηρούνταν σε πλωτές αποθήκες ως την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kpler.
Η ποσότητα αυτή είναι υπερδιπλάσια από τα 27 εκατομμύρια βαρέλια αργού που είχε μεταφέρει η Ρωσία στη θάλασσα τον Φεβρουάριο, λίγο πριν την εισβολή του Putin στην Ουκρανία.

Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία πουλούσε κατά κύριο λόγο το αργό της στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον αφού αγοραστές, κυβερνήσεις, διεθνείς εμπορικοί οίκοι και μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αποφεύγουν να συναλλάσσονται με το ρωσικό πετρέλαιο, πολύ περισσότερο λόγω της απαγόρευσης των κυρώσεων της ΕΕ στο τραπεζικές συναλλαγές με τους μεγαλύτερους ρωσικούς παραγωγούς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Rosneft.
Οι μεγάλες εμπορικές εταιρείες έχουν σαρώσει την αγορά πετρελαίου της Ρωσίας, η ρωσική προσφορά δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις κινεζικές και ινδικές κρατικές εταιρίες, αν και ορισμένοι κινεζικοί κρατικοί κολοσσοί δεν έχουν αυξήσει τις εισαγωγές φορτίων spot από τη Ρωσία παρά τις έντονες εκπτώσεις στις οποίες πωλείται ρωσικό πετρέλαιο.
1_342.JPG
Στην Ινδίατο φθηνό ρωσικό αργό προσελκύει τους ευαίσθητους ως προς τις τιμές αγοραστές σε σημείο που η Ρωσία έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου τον Απρίλιο, ανεβαίνοντας έξι θέσεις, από τη 10η τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης αποστολών που συγκεντρώθηκαν από το Reuters.
Η σημαντική αύξηση των αγορών ρωσικού αργού από την Ινδία έχει ήδη επιστήσει την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες φέρεται να έστειλαν έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συζητήσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και να προσπαθήσει να πείσει την Ινδία να μειώσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.
Η Κίνα, από την πλευρά της, κατέγραψε τον Απρίλιο την πρώτη ετήσια αύξηση των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τον Ιανουάριο, καθώς οι αποστολές ανέκαμψαν λόγω των υψηλότερων αφίξεων από τη Ρωσία, λένε οι αναλυτές.
«Ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές στην Ασία παρακινούνται περισσότερο από τα οικονομικά παρά να παίρνουν πολιτική θέση», δήλωσε στο Bloomberg η Jane Xie, ανώτερη αναλύτρια πετρελαίου στην Kpler στη Σιγκαπούρη.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας