Reuters: Τεράστιο το πλήγμα των δασμών Τραμπ στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς

1042
δασμών

Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κονσερβοποιημένων ροδάκινων παγκοσμίως

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί να πλήξει έναν από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς τομείς της Ελλάδας, ο οποίος επιβίωσε μετά μια δεκαετία οικονομικών κρίσεων αλλά πιθανόν όχι από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Reuters, σχολιάζοντας την απόφαση της διοίκησης Τραμπ να επιβάλει ένα πρόσθετο δασμό 25% σε μια σειρά προϊόντων της ΕΕ, ως αντίποινα για επιδοτήσεις αεροσκαφών της ΕΕ, χτυπώντας έτσι προϊόντα από τη Σκοτία, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα, όπως το βραβευμένο κονσερβοποιημένο ροδάκινο.

Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κονσερβοποιημένων ροδάκινων παγκοσμίως, με το ένα πέμπτο περίπου των 250.000 τόνων ετήσιας παραγωγής της να απορροφάται από την αγορά των ΗΠΑ.

Μέχρι πρότινος, η επιβολή δασμού κατά 18% αύξησε το συνολικό εισαγωγικό δασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες στο 43%.
Και η απειλή της αύξησης του δασμού θα πλήξει περαιτέρω την τιμή του προϊόντος.

«Ο Τραμπ θα έκανε καλά να αναιρέσει τα σχέδιά του, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε», δήλωσε ο αγρότης, Τάσος Χαλκίδης. “Δεν θέλουμε αυτήν την τιμολογιακή πολιτική“, ανέφερε ο ίδιος στο Reuters. Αυτή η γόνιμη πεδιάδα που διασχίζει τις περιοχές Ημαθίας και Πέλλας στην κεντρική Μακεδονία είναι ένας ογκώδης οπωρώνας ροδακινιάς. Μια ροζ θάλασσα χαιρετίζει τους επισκέπτες την άνοιξη, όταν οι ροδακινιές ανθίζουν.

Σε μια τεράστια αποθήκη γεμάτη με εκατομμύρια κουτιά αλουμινίου, ο 63χρονος Κώστας Αποστόλου, επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Κονσερβών, αναφέρει ότι η διαμάχη απειλεί το βιοτικό τους δυναμικό και πιθανώς θα τους αποκλείσει από τη μεγαλύτερη αγορά τους. «Γιατί μας τιμωρούν;» αναρωτιέται ο Αποστόλου στο Reuters.

Η αύξηση των τιμολογίων τέθηκε σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου, ακριβώς την ώρα που οι Έλληνες είχαν προετοιμάσει την αποστολή 50 εκατομμυρίων κονσερβών στις αγορές των ΗΠΑ.
Πολλοί πελάτες εκεί – κυρίως οι επιχειρήσεις εστίασης που προμηθεύουν νοσοκομεία, σχολεία και στρατιωτικούς – είτε έχουν ακυρώσει τις παραγγελίες τους είτε έχουν δηλώσει ότι δεν θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για οποιαδήποτε αύξηση των δασμών, ανέφεραν οι παραγωγοί.

Ξαφνικά υπήρξε αυτός ο (εμπορικός) πόλεμος… Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις δουλειές μας εδώ σε αυτή τη μικρή περιοχή“, ανέφερε ο Απόστολου. Οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι γραμμές παραγωγής τους είναι προσαρμοσμένες στην αγορά των ΗΠΑ.
Οι αποθήκες διαθέτουν δοχεία 3 κιλών που προορίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν στην Ευρώπη, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική όπου αποστέλλονται δοχεία του 1 κιλού.

Οι ειδικοί της βιομηχανίας λένε ότι το εισόδημα που θα χαθεί από την αγορά των ΗΠΑ είναι περίπου 50 εκατ. δολάρια – ένα μικρό ποσό από την άποψη του διεθνούς εμπορίου αλλά ζωτικής σημασίας για μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας με ανεργία 20%.

Ανησυχούν για το γεγονός ότι η υπερβάλλουσα προσφορά θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών και η ανεργία θα πηδήσει.

Στην καρδιά της ελληνικής ροδακινιάς καλλιεργούνται εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση άνω των 20.000 εκταρίων (50.000 στρέμματα). Περίπου 10.000 μικρά αγροκτήματα και 10.000 εργαζόμενοι εργάζονται για 17 εργοστάσια παραγωγής κονσερβών στην περιοχή, με την καλλιέργεια ροδάκινου να δίνει ζωή στις ευρύτερες περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.

Είναι ένα σοκ“, λέει ο Ελευθέριος Σαΐτης, ο οποίος δημιούργησε ένα από τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής κονσερβών στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο τομέας προσπαθεί ήδη να ανακάμψει από τον αντίκτυπο του ρωσικού εμπάργκο στον τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ που επιβλήθηκε το 2014.

Οι αγρότες ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τελικό πλήγμα.
«Τώρα με τους δασμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι ένα πολύ μεγάλο χτύπημα, θα είναι μια καταστροφή», δήλωσε ο Χαλκίδης στο Reuters.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας