«Ράπισμα» στον Μητσοτάκη: Ισπανία-Πορτογαλία μειώνουν το ρεύμα 40%!

1088
«Ράπισμα» στον Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ που πρέπει να πληρωθεί από μισθούς «πείνας»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει τα ελληνικά νοικοκυριά να πληρώνουν εξωπραγματικούς λογαριασμούς ρεύματος την στιγμή που η Ισπανία και τη Πορτογαλία υλοποιούν από κοινού μηχανισμό, ο οποίος θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40%!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εθνική πρόταση και την συνεργασία των δύο χωρών, σχετικά με τον καθορισμό των τιμών του ρεύματος στις αγορές τους για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την πρότασή τους, θα δημιουργηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός, ο οποίος περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου και του λιγνίτη που τροφοδοτούν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στο 40%.

Η υπουργός της Ισπανίας για την Οικολογική Μετάβαση, Τερέσα Ριμπέρα ανακοίνωσε την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό της, Ντουάρτε Κορδέιρο, μετά από από τη συνάντηση με την επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ότι «υπάρχει πολιτική συμφωνία».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο για να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος των Ελλήνων;

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της λίστας των χωρών με το πιο ακριβό ρεύμα και συνυπολογίζεται ότι οι αποδοχές των Ελλήνων είναι πολύ χαμηλότερες από άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι «πολιτική συμφωνία επί της αρχής», ώστε οι δύο χώρες να μπορέσουν να υιοθετήσουν «αναλογικά και προσωρινά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ζητούσαν από τις Βρυξέλλες να εφαρμοστούν μέτρα για την μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, από το περασμένο καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας βρίσκεται για ακόμα μια φορά στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της ΡΑΕ, η μέση ημερήσια τιμή στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε στα 252,12 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,5%!

Αντίθετα στην Ελλάδα περίπου 1.000 νοικοκυριά θα μείνουν από σήμερα χωρίς ρεύμα, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, ξεκίνησαν να  εκτελούνται και πάλι οι εντολές των παρόχων ενέργειας για τη διακοπή ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.

«Στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας και Θράκης σε εβδομαδιαία βάση έχουμε 1.200 αιτήσεις για αποκοπές. Σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Ιόνια Νησιά περίπου 1.600 αιτήσεις και στην Κρήτη περίπου 1.000 την εβδομάδα. Άρα είμαστε γύρω στις 1.100 διακοπές ημερησίως» αποκάλυψε χθες μιλώντας στο Open.

Με ανακοίνωσή του ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ζητάει να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις: «Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν τους μισθούς τους και ο κ. Μητσοτάκης χαριεντίζεται με τους Γλύξμπουργκ αναζητώντας τεχνογνωσία για νέες μπίζνες στο Τατόι. Αν όντως θέλει τεχνογνωσία, ας δει το παράδειγμα των κυβερνήσεων Πορτογαλίας και Ισπανίας που μείωσαν κατά 50% τα τιμολόγια του ρεύματος.

Από σήμερα ξεκινούν χιλιάδες διακοπές ρεύματος σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα σπασμένα Μητσοτάκη -την βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, την απόλυτη πρόσδεση της τιμής του ρεύματος στο φυσικό αέριο, τα golden boys με τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και την έπαυλη του κύριου Στάσση. Απαιτούμε να σταματήσουν οι αντικοινωνικές διακοπές ρεύματος. Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα επειδή αδυνατεί να πληρώσει την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας