Πυρπολούν διεθνή οικονομία-ΕΚΤ και Fed ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις επιτοκίων

13147

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve αναμένεται να συνεχίζουν την αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό παρότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg η Fed πιθανότατα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, σηματοδοτώντας τη 10η συνεχόμενη αύξηση από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ενώ οι κινήσεις αυτές βοήθησαν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές στην οικονομία των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου την περασμένη εβδομάδα έδειξαν μια οικονομία που φρενάρει. Η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή θα δώσει μια αίσθηση του τρόπου με τον οποίο η ζήτηση εργασίας – μια βασική μέτρηση για την οικονομία – επηρεάζει την πορεία. Η προβλεπόμενη αύξηση των μισθοδοτήσεων του Απριλίου κατά 180.000 θεωρείται υγιής, αν και θα σήμαινε τον τρίτο συνεχόμενο μήνα επιβράδυνσης της αύξησης της απασχόλησης.

«Τα σημάδια δείχνουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25% στην απόφαση της 3ης Μαΐου – παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα – και ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση για λίγο. Η επόμενη φάση του κύκλου σύσφιξης θα αφορά στη διατήρηση των επιτοκίων σε αυτό το αυξημένο επίπεδο, παρακολουθώντας παράλληλα εάν ο πληθωρισμός θα πέσει», υποστηρίζουν οικονομολόγοι.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ βρίσκεται έρχεται στο προσκήνιο την Πέμπτη με μια απόφαση για τα επιτόκια στον απόηχο της Fed. Επενδυτές και οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση επίσης κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς οι προηγούμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας επηρεάζουν την οικονομία με χρονική υστέρηση και οι παρατεταμένες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υπαγορεύουν προσοχή.

Κρίσιμης σημασίας για την απόφαση θα είναι η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, η οποία αναμένεται την Τρίτη, και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύονται την ίδια ημέρα.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή αναμένεται από τους οικονομολόγους να δείξουν αντικρουόμενα σήματα: ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ ο δομικός (σ.σ. δεν προσμετρά στοιχεία όπως η ενέργεια) μπορεί να παρουσιάσει επιβράδυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας